Skip to content

Bragebossen om läget inför GAIS på Vallen

Foto: Tobias Sterner / BILDBYRÅN /

Efter två raka bortamatcher är det åter dags för match hemma på Borlänge Energi Arena när tabellfyran GAIS kommer på besök imorgon, lördag, med start kl.13:00. Efter förlusten i bortamötet på Bravida Arena med 3-0 i omgång två har vi revansch att kräva på ”Atleterna”.

Bragebossen Klebér Saarenpää förväntar sig en tuff uppgift och vill gärna se att vi kan få igång vårt eget spel, för att kunna hitta ett svar mot GAIS aggressiva presspel.

-Jag hoppas att vi har den kvaliteten i flytta boll och därmed hela GAIS som lag över stora ytor. Jag tror på en matchbild där GAIS i stunder kommer ha väldigt mycket boll, för de är skickliga i det.

-Vi ska välja våra stunder där vi ligger rätt och väntar på dem, och kontra när vi är väldigt aggressiva.

Saarenpää säger att motståndarna inte ändrat sitt spelsätt under säsongen, men att man kan variera med plats- och positionsbyten.

-De kan förändras väldigt mycket i och med att de kan flytta och spela olika spelare på olika positioner. Det är samma system, men olika spelare gör rollerna olika, vilket kan göra att de kan förändra på det ena eller andra sättet.

-De stora ramarna är detsamma. De gjorde samma sak hela förra året när de vann division 1, som de tagit med sig in i den här säsongen.

Målfarligast hos gästerna är Julius Lindberg med sju mål. Lindberg, som är på väg till allsvenska BK Häcken efter säsongen, gjorde ett av GAIS mål mot Brage i våras. Övriga målskyttar för makrillarna i den matchen var Gustav Lundgren och Alexander Ahl Holmström.  

Vilka är GAIS styrkor?

-Deras passningsskicklighet, säger Klebér och fortsätter:

-De är lugna med bollen och duktiga att flytta den. De droppar ur väldigt mycket folk och är väldigt tydliga i sina roller, det är duktiga spelare.

Den senaste matchen, mot Gefle i lördags, blev inte vad vi och alla grönvita supporters hade hoppats på. Trots ett tydligt bollinnehav och en mängd med klara målchanser fick vi resa hem från Gavlevallen utan några poäng. I stället kunde gästrikarna vinna efter två mål i andra halvlek.

-Det är en ödmjukhet i förhållande till hur matchen kan se ut och vad man tycker man kan få ut av det. Det får man inte alltid, utan vikten av smådetaljerna av att få en slutprodukt.

Sett till antal avslut på mål (11), varav flera som storspelande Robin Wallinder räddade, skulle vi normalt sett ha fått med oss åtminstone en poäng. Men Bragebossen hade inte mycket annat att göra än bita i det sura äpplet efteråt, då vi inte kunnat omvandla någon av våra chanser till mål.   

-Det är en sund reflektion att komma till någon gång ibland, men det är väldigt tufft att förlora en sådan match.  

I och med att vi inte haft resultaten med oss i de senaste omgångarna har vi halkat ner till en tiondeplats i tabellen. Samtidigt har lagen börjat närma sig bakifrån. Men någon press känner inte Saarenpää över tabelläget där avståndet till trettonde placerade Örebro SK, närmast under det negativa kvalstrecket, är tre poäng.

-Det är ingenting vi tittar på över huvud taget, det är det andra som gör. Vi fokuserar på det vi har gjort och analyserar det. Jobbar vidare i veckan och sedan tar vi oss an nästa uppgift. Det är en ”blind spot” för oss just nu, vi fokuserar på det vi ska göra.

Till matchen på lördag är mittfältarna Jacob Stensson och Seth Kanteh Hellberg båda avstängda på grund av varningar. Men Klebér känner sig inte orolig att tvingas klara sig utan två av sina mest tongivande spelare.

-Vi kommer hantera det på ett fantastiskt bra sätt som vi har gjort med många andra (avstängningar). Självklart är det spelare som har gjort det väldigt bra för oss. Men det är upp till bevis för andra att fylla de positionerna och hålen som uppstår.

-Vi vet att det kommer avstängningar som kommer och rullar under hösten. Det är bara kul för andra att visa att de ska ha ännu mer speltid och tävla och konkurrera på riktigt.

Tyvärr är det en del sjukdomar som har härjat i truppen och som ställer till det.

-Vi har haft 50 procent av truppen som varit sjuka under en tvåveckorsperiod som avlöser varandra. Vi har haft någonting som gått ordentligt i omklädningsrummet som varit mindre bra. Vi hoppas att inte andra halvan står på tur att bli sjuka.

-De som är sjuka och definitivt missar matchen är Stensson (Jacob), men han är ändå avstängd, Ferhad (Ayaz) och Emil (Tot Wikström).

Pontus Rödin har också varit sjuk, men fanns med på torsdagsträningen, och kan eventuellt vara tillgänglig på lördag.

På lördag med start kl.13:00 hemma på Vallen är det dags. Det var en fantastisk uppslutning i Gävle med riktigt bra tryck från oss grönvita på läktarna. Vi hoppas att vi kan lyfta Vallen och få fira tre poäng tillsammans. Biljett köper du via webben HÄR.

Efter herrarnas match tar våra damer emot Gefle IF i ett toppmöte i division 1 hemma på Borlänge Energi Arena, med start kl.18:00. En fullspäckad fotbollslördag på Vallen, missa inte den!

5 punkter inför GAIS:

  • Gustav Berggren har haft flest löpmeter (132 195) i Brage under säsongens första halva enligt Unibet. Flest löpmeter i GAIS har Gustav Lundgren (152 133).
  • Brage har Jacob Stensson och Seth Kanteh Hellberg varningsavstängda.  GAIS har ingen spelar avstängd.
  • GAIS ligger nia i formtabellen över de sex senaste matcherna med sju poäng (1 seger-4 oavgjorda-1 förlust) medans Brage är tia (2-1-3) också med sju poäng men med sämre målskillnad.
  • Brages bästa målgörare är Ieltsin Camões med fem mål på 17 matcher. GAIS främste målskytt heter Julius Lindberg och gjort sex mål på 17 matcher.
  • Senaste mötet mot GAIS på Borlänge Energi Arena ägde rum 18 september 2021, och slutade med Gais seger 1-4.

Text: Olov Lindgren

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.