Skip to content

Bragevinst mot Norrstrand

Brage vinner borta mot Norrstrand och befäster därmed serieledningen i div 2 norra svealand.

KARLSTAD

Det satt hårt åt men till slut kunde vi vända till en 2-1-seger i bortamötet mot Norrstrand, efter att Ella Foberg gjort segermålet i 78:e matchminuten och fixat tre poäng hem till Borlänge.

-Det var en stor lättnad, säger matchhjälten efter tidigare missat några chanser i första halvleken.

Efter Robyn Decker kvitterat Norrstrands tidiga ledning till 1-1, kort före paus, klev Ella Foberg fram som segerskytt i 78:e matchminuten, när hon kom fri från nästan halva planen, efter en fin framspelning av inhopparen Lisa Ewenson, och inte gjorde något misstag när hon ställdes mot hemmamålvakten Sofia Jonsson Stenblom.

-När man kommer så fri så hinner man tänka mycket.

Hur gick tankarna?

-Jag tänkte jag skulle utmana, men nej, då körde jag ett skott istället.

Vi har gjort det strålande hittills och efter säsongens femte trepoängare behåller vi serieledningen.

-Det är jätteviktigt. Vi kämpar som ett lag, säger Foberg.

Hemmalaget Norrstrand tog ledningen med 1-0 redan i fjärde matchminuten när Matilda Möller bara hade att sätta foten till på Hanna Gälbgjuters framspelning snett inåt bakåt.

En tung start förstås, men något som vi snabbt skakade av oss.

-Även fast ger de ett mål tidigt så går vi inte ner oss, utan känner att vi kan vinna ändå om vi har rätt inställning, säger Ella Foberg.

Bragetränaren Fredrik Bengtsson summerar matchenbilden:

Som mot Rynninge i senaste bortamatchen handlade det om spel på gräs, och laget var därför inställda på det inte skulle bli något skönspel.

-Vi pratade innan om att den här ytan heller inte är tillräckligt bra för att spela bra fotboll på som vi vill. Men vi måste spela den match som är och ibland måste man förhålla sig till det. Vi kan inte skylla på det. Alla matcher har sin karaktär.

Brage hade svårt komma till några klara målchanser första tio.

-Jag tycker att vi vart lite stressade direkt efter deras mål, säger Fredrik Bengtsson och fortsätter:

-Vi sa att vi måste börja spela fotboll som vi vill på deras planhalva, eftersom planen är lite för dålig att spela på våran planhalva och för stora risker.

Även om Norrstrand hade en del fina kombinationer på offensiv planhalva, så var det Brage som hade det mesta av spelet.

-Vi går in med rätt attityd och skiter i underlaget och vilka vi möter, säger Ella Foberg som tyckte planen inte var helt enkel att spela på.

-Det studsar lite om man är inte beredd på sin första touch, och bollen kan komma någon annanstans. Men vi är ändå beredda på att den kan komma någon annanstans.

Första riktiga målchansen för gästerna kom i 25:e matchminuten, när Cecilia Karlkvists inspel från höger hittade Robyn Decker i boxen som nickade utanför.

Anfallaren Ella Foberg var hela tiden ett hot framåt och hade en del chanser.

Ju längre halvleken fortskred handlade det mer och mer om Brage. ”Cissi” Karlkvist passade snett inåt bakåt till Anna Ling Stenquist Foberg som dock inte fick någon ren träff.

Precis innan halvtid kunde Brages Robyn Decker göra viktiga 1-1, framspelad av Ella Foberg. Ett mål som förstås var psykologiskt betydelsefullt enligt Bengtsson.

-Det är alltid viktigt att få ett mål att kunna rida på direkt inför andra.

Deckers fullträff kom helt logiskt, sett till matchbilden.

-Jag tycker vi skapade tillräckligt med chanser för att göra mål, men gjorde inte det. Men så fick vi ändå en kasse så fick med oss det i pausvilan.

I andra halvleken fortsatte Brages tryck och ett ledningsmål låg i luften.  Ella Foberg hade ett skott i burgavelen, backen Joanna Snell som hade flyttat upp efter en hörna och fick se sitt skott räddas på mållinjen, och på returen hade Thilda Johansson ett skott som blockerades av Norrstrandspelare.

Brage bytte i andra halvleken in Ida Larsson och Lis Ewenson. Hemmalaget jämnade ut spelet en aning halvvägs in i halvleken även om det var Brage som hade ett klart grepp om händelserna.

Fredrik Bengtsson pekade på att det gällde fortsätta tro på sitt spel trots det spelmässiga övertaget inte omsattes i mål.

-Det här var en klassisk match att ha tålamod, tålamod, tålamod, så skapar man mer chanser.

-Vi sa att vi kanske inte ville spela så många längre bollar längre bakom, men när vi såg att när vi straffade dem där, då måste vi spela den match som det är. Jag tycker också vi straffar dem där i andra halvlek, att vi jobbar därifrån, antingen direkt eller vinner andra bollarna och spelar därifrån.

Avgörandet kom i 78:e matchminuten efter att Brage rensat från egen planalva, gick bollen till Lisa Ewenson som med en fin öppnande passning centralt hittade en fri Ella Foberg som inte gjorde något misstag och kunde göra 1-2. Ett välförtjänt mål för 16-åringen som gjort en strålande säsong hittills och som springer kopiöst i varje match.

-Jag kämpar och försöker ta många löpningar.

Att det blev just Ella Foberg som skulle avgöra kom inte som någon överraskning för Bragetränaren med tanke på matchbilden.

-Det blir ett spel där vi försöker spela bakom deras backlinje och då är det hennes match då hon står för snabbheten och djupledsspelet.

Brage kunde säkert resten av matchen behålla ledningen mot ett Norrstrand som inte hade kraft och energi att hota.

2-1-segern var rättvis och siffrorna var i underkant. Norrstrand krigade och slet men orkade inte hålla emot Brages tryck i nittio minuter.

-Jag tycker att vi skulle ha dödat den här matchen lite tidigare. Vi jobbar ändå och har tålamod. Vi vet att matcher kan komma se ut så här, och att vi måste hitta ett sätt att vinna matcher.

Nästa match är på söndag kl 14.00 hemma på Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen mot tabelljumbon IFK Skoghall DF.  Väl mött då!

-Hemma är vi stabila och trygga, så den matchen ser vi fram emot, avslutar han.

Text: Olov Lindgren

Norrstrands IF-IK Brage 1-2 (1-1)

Mål: 1-0 Matilda Möller (4), 1-1 Robyn Decker (45), 1-2 Ella Foberg (78).

Domare: Olivia Johansson. Assisterande domare: Yousuf Amiri, Hugo Kaiding

Publik: ca 50 (ICA Maxi Välsviken Arena)

IK Brage: Clara Lönntorp-Luna Hermansson, Joanna Snell, Thilda Johansson-Anna Linh Stenquist Foberg (K), Maja Andersson, Robyn Decker, Cecilia Karlkvist (57 Ida Larsson)-Anna Sandin (63 Lisa Ewenson), Ella Foberg, Linn Mattsson. Ersättare: Johanna Norling Uddnäs, Walaa Jundi Al-Huwairi