Damerna fortsatt obesegrade hemma på Vallen

Henrik Hansson

Bragedamerna fortsätter att vara obesegrade hemma på Borlänge Energi Arena. Under lördagseftermiddagen blev det seger med klara 6-2 (3-2) mot Bele Barkarby inför 160 åskådare.

-Vi höjer oss i andra halvlek. Första blir lite som det blir, med några insläppta mål. Vi går in i paus, samlar oss, och fokuserar på vårat, och går ut och städar av matchen, och tar tre poäng i andra halvlek, säger Emma Halvarsson, en av Brages målskyttar i matchen. De övriga var Hanna Torstensson två, Robyn Decker, Anna Sandin och Ella Foberg.

Resultatet betyder att vi klättrade upp till en fin fjärde plats i en haltande tabell.

Efter det att Bele Barkarby öppnade matchen bäst, dröjde det bara tio minuter innan vi tog ledningen med 1-0, när Emma Halvarsson tryckte in bollen bakom Olivia Waller efter Brages andra hörna. Då hade både Agnes Dahlström och Robyn Decker dessförinnan haft två vassa lägen.

-Jag tror det är Robyn som är uppe och nickar och sedan petar jag in den med en lång tå. Jag tycker vi är bra på fasta med Robyn och Sandin, sedan är vi andra där och hjälper till, skrattar Halvarsson.

Ledningsmålet gjorde att vi blev trygga med bollen, och vågade spela ut. Hanna Torstensson stod för en maxlöpning från egen planhalva, och grönvitt kom i en tre mot en situation, men bollen nådde inte fram till Halvarsson som var närmast få passningen. Istället, minuten efter, efter 20 minuter kunde Bale Barkarby kvittera till 1-1, genom Naomi Tesfai som kom i andra vågen. Målet var för övrigt Brages första insläppta mål på hemmaplan. Baklängesmålet till trots fortsatte IKB att vara det lag, som var anfalls gladast. Ofta visade vi upp ett snabbt passningsspel, men utan att komma till de hundraprocentiga lägena. Dryga halvtimmen spelad, hade Bele Barkarby vänt till 1-2, när Lovisa Söder med ett skott utifrån sköt in bollen stolpe in bakom en felplacerad Alexandra Sjölander.

-Det är de chanserna de har, de har inte så mycket mer , säger Halvarsson, om motståndarna.

Brages normalt trygga försvarsspel, såg emellanåt lite darrigt ut, när bolltouchen inte satt som den skulle.  Samtidigt var bortalagets anfallsduo Lovisa Söder och Josefine Josefine Mainwarning ofta i rörelse, som gjorde att hemmaförsvaret fick var alerta. Den första halvleken skulle få en galen avslutning, när vi vände till 3-2 efter två sena straffmål. Först var det Emma Halvarsson som kvitterade till 2-2, i matchminut ’44, efter en till synes billig straff. Straffen satt till höger om Bele Barkarby-keepern som inte rörde en fena. På stopptid fick Brage en till straff, som var desto klarare. Åter var det Halvarsson som steg fram till 11-meters punkten. Straffen, slagen åt samma håll, räddade dock Waller. Straffen fick dock slås om då en bortaspelare var för tidigt in i straffområdet. Då tog istället Robyn Decker hand om straffen, och bytte hörn, och bollen gick säkert i mål, fram till hemmaledning 3-2.

IKB:s assisterande tränare Mattias Johansson medger att man hade lite flyt med domsluten vid straff situationerna.

-Första straffen blir vi kanske bjudna på. Andra straffen har vi lite tur att vi får lägga om, det är lite bonus. Robyn hade studerat målvakten, och la säkert in bollen, säger han.

BeleBarkarbys tränarbänk protesterade högljutt mot domsluten, och blev varnade. Till och med var det så att några spelare i Bele Barkarby, sa åt sin tränare att dämpa sitt humör (vilket han också gjorde till andra halvlek),

Inga byten gjordes till den andra halvleken. Vi hade tidigt två snabba omställningar, där Agnes Dahlström kom till en bra målchans i matchminut ’50. Vi fortsatte vara det lag som förde tillställningen. Brage var närmare ett mål, än vad Bele Barkarby var en kvittering. Och tjugo minuter in i halvleken, utökade vi till 4-2. Återigen var det Dahlström som stog för förarbetet, när hon serverade Anna Sandin bollen, som behärskat rullade in bollen. Vi kunde spela ut, och visade flera gånger prov på kombinationsspel av hög klass. Emma Halvarsson, efter förarbete från Dahlström, tvingade den duktige Belemålvakten sträcka sig.

-Jag skulle haft lite mer kyla där, och lägga bollen bredvid, men jag blev lite ivrig och tog i allt jag hade istället, säger Halvarsson med ett leende.

Ännu närmare mål för IKBs #19 var det dryga tio minuter föres slutsignalen, när hon i ett motlägg med målvakten, blev liggandes, men fick chansen knästående slå in bollen i öppet mål från lång håll, men bollen gick ett par meter utanför.

-Den bollen ska jag sätta, men jag får spara målen till en annan match, säger Emma som säger vad det är som gör att man tagit femton av femton möjliga poäng hemma.

-Vi tror på vårt (spel) hemma, och vet att vi är starka. Det är bara lita på oss själva och vi kör.

Trots att Brage fick avsluta sista tio minuterna med en man mindre, efter att Agnes Dahlström dragit på sig sitt andra gula kort, kunde vi göra två ytterligare mål, genom Hanna Torstensson och inhopparen Ella Foberg fram till 6-2.

-Vi är d-a nöjda med vinna med 6-2. Sedan hade vi en första halvlek som vi inte är nöjda med. Vi slarvade lite, och hade bråttom i anfallen. Vi tar över i andra, även när vi får en utvisning för vi matchen. Det är inget snack i andra. Bra match även om vi kan bättre. Jag måste framhäva deras målvakt som var väldigt duktig. Utan henne hade det kunnat bli fler mål, säger Mattias Johansson lördagens dagsverke.

I nästa match väntar tabelltrean Team TG på bortaplan. Den matchen spelas söndagen den 11 juni kl 13.00.

Text: Per Lindgren.

IK Brage-Bele Barkarby FF 6-2 (3-2)

Mål: 1-0 (10) Emma Halvarsson, 1-1 (20)Naomi Tesfai, 1-2 (33) Lovisa Söder, 2-2 (44) Hanna Torstensson, straff, 3-2 (45+2) Robyn Decker, straff, 4-2 (64) Anna Sandin, 5-2 (83) Hanna Torstensson, 6-2 (87) Ella Foberg.

Hörnor: 5-4

Utvisning: Brage: Agnes Dahlström (2 gula kort, 80) Varningar: IKB: Hanna Torstensson Bele Barkarby: Josefine Mainwarning, Olivia Waller

Domare: Ahmed Mizher

Publik: 160 (Borlänge Energi Arena)

IK Brage (4-3-3) Alexandra Sjölander-Joanna Snell, Robyn Decker, Embla Bondeson (Wilma Allringer, 71), Luna Hermansson-Maja Andersson, Hanna Torstensson, Emma Halvarsson (Johanna Rundström, 84)-Elin Hjälte (Ella Foberg, 56), Anna Sandin (Ida Roos, 71), Agnes Dahlström. Ersättare: Hilda Forsling Collen, Anna-Linh Stenqvist Foberg.