En poäng nere i Göteborg

Bortamatchen mot Örgryte slutade 1-1 (1-1) på Gamla Ullevi inför drygt 1 300 åskådare. Jacob Stensson gjorde sitt första Bragemål vilket innebar 0-1 tidigt i första halvlek, innan ÖIS kvitterade till 1-1 fem minuter före paus. I den andra halvleken hade vi ett bollövertag, men skärpan fanns inte där och vi kom aldrig till de riktigt vassa chanserna. En pinne tar vi med oss hem till Borlänge.

Laget

Vi kom med några förändringar i startuppställningen sedan senaste matchen. Seth Hellberg var tillbaka på mittfältet efter sina två matchers avstängning, samtidigt som Henry Sletsjøe var avstängd. I tremannaanfallet saknades skadade Samouil Izountouemoi, och Pontus Jonsson ersatte i startelvan.

Första halvlek

De första fem minuterna inleddes med att båda lagen hade svårt att få flyt i passningsspelet.

Nicklas Bärkroth hade ett avslut ett par meter över ribban hos Viktor Frodig. Efter sju minuter var Seth Hellberg framme med pannan efter Tamimis högerinlägg, men bollen gick utanför.

I den nioende minuten kunde vi ta ledningen med 0-1 genom Jacob Stensson, vilket var hans första tävlingsmål i Bragetröjan. Fullträffen kom efter att Seth Hellberg stått för förarbetet, och Stensson fick tid på att sikta, och avslutet från en meter utanför straffområdeslinjen satt utom räckhåll för Mathias Nilsson. Målet gjorde att grönvitt kunde spela framåtlutat och relativt kontrollerat.

Ett fint anfall av Brage kort därefter med flera spelare involverade, mynnade ut i att Pontus Jonsson fick iväg ett avslut som emellertid blev aningen tamt, och Nilsson kunde rädda.

Örgryte hade inledningsvis svårt att få igång ett eget spel. Men efter kvarten fick Sällskapet en frispark som nyförvärvet från Elfsborg tog hand om, och slog den över Brages femannamur, men där stod Viktor Frodig för en svettig räddning. Efter det arbetade sig hemmalaget alltmer in i matchen. Linus Tagesson tvingade Viktor Frodig till en ny räddning fin vid första stolpen.

IKB tappade nästan allt sitt spel, och Örgryte hade en stark kvart, där vi var illa ute. Med tio minuter kvar till halvtidsvilan, tvingades Christopher Redenstrand kliva av med en befarad hjärnskakning, och ersattes av Malte Persson. När vi verkade ha ridit ut den värsta ÖIS-anstormningen, kunde hemmalaget kvittera till 1-1 i den 41:a minuten, där Noah Christoffersson vars skott gick på Hellberg, och styrdes olyckligt in i mål. På stopptid kom vi till en bra kvitteringschans, när Gustav Berggren passade till Ieltsin Camões som från nära håll sköt utanför.

Andra halvlek

Inga byten gjordes i halvtid från något av lagen. Någon riktigt karaktär på spelat var det inte inledningsvis. Bortalaget fick sin första hörna i matchen efter 53 minuter. Hörnan slagen av Gustav Berggren letade sig fram till Seth Hellberg som från lågt håll, sköt högt över. Örgrytes Amel Mujanic var nära tråckla sig fram till ett avslutsläge i straffområdet, men föll, och vädjade på straff.

Timmen spelad på matchklockan, fick Brage sitt första längre anfall i halvleken, och både Camões och Seth Hellberg fick bollen i straffområdet, men ett samlat ÖIS försvar kunde blockera skottförsöken. Matchen kändes som den kunde gå åt vilket håll som helst, även om de hundraprocentiga målchanserna inte duggade alltför tätt från något av lagen. Isak Dahlqvist i ÖIS stog för en vass prestation när han utmanade Jacob Stensson, men det hela rann ut i sanden för ÖIS forwarden.

Tjugo minuter kvar byttes Johan Arvidsson in, och ut gick Pontus Jonsson. Vi hade sedan ett tryck mot hemmalagets mål. Inbytte Arvidsson hade ett skott efter marken som Örgrytes målvakt fick sträcka sig för att rädda efter gräset. I slutminuterna bytte vi också in Eirik Asante Gayi och Kevin Nyarko. Det ledde emellertid inte till någon förändring i resultatet. På den tre minuter långa stopptiden hade Johan Arvidsson ett avslut som Mathias Nilsson räddade. Även fick Tot Wikström ett bra frisparksläge, men avslutade en bit utanför.

Sammanfattningsvis en godkänd match trots en del oskärpa sista tredjedelen, där vi kanske låg närmast segern. Men en poäng borta är alltid något vi tar med oss till fortsättningen.

Nästa match för IKB spelas lördag 5 augusti kl 15.00 då det väntar Gävle-Dala derby borta mot Gefle IF. ALLA TILL GÄVLE!

Text: Per Lindgren.

Örgryte IS-IK Brage 1-1 (1-0)
Mål:0-1 (9) Jacob Stensson, 1-1 (40) Noah Christoffersson.
Hörnor: 4-2
Varningar: ÖIS: Linus Tagesson, Erion Sadiku, Kevin Holmén Brage: Alexander Zetterström
Domare: Erik Matsson, Gävle.
Publik: 1 351(Gamla Ullevi)
Örgryte IS (4-3-3) Mathias Nilsson-William Svensson (Jonathan Azulay, 19), Marcus Haglind Sangré, Christoffer Styffe, Linus Tagesson-Kevin Holmén, Nicklas Bärkroth (Amel Mujanovic, 39), Erion Sadiku-Hady Saleh Karim, Noah Christoffersson, Isak Dahlqvist.
Ersättare: Viktor Lundberg, Daniel Paulsson, Hampus Dahlqvist, Mubaarak Mohamud Nuh, Alex Rahm.
IK Brage (4-3-3) Viktor Frodig-Christopher Redenstrand (Malte Persson, 37), Pontus Rödin, Alexander Zetterström, Jonathan Syberg Tamini-Seth Hellberg (Kevin Nyarko, 85), Jacob Stensson, Gustav Berggren-Emil Tot Wikström,Ieltsin Camoes (Eirik Asante Gayi,85), Pontus Jonsson (Johan Arvidsson, 72). Ersättare: Douglas Karlberg, Andre Bernardini, Yassin Hawat.