Skip to content

Fjärde raka segern för damerna

Vi fortsätter imponera. På lördagen kom fjärde raka segern efter övertygande 4-0 (2-0) mot tidigare tabelltrean Heffnersklubbans BK. Vinsten betyder att vi klättrade till fjärdeplats i tabellen.

-Riktigt skön seger, säger Brages målvakt Alexandra Sjölander som noterades för säsongens fjärde ”clean sheet”.

Hemmaplan har hittills betytt tre poäng och noll insläppta mål. Den sviten förlängdes alltså mot Heffnersklubban. Bragekeepern, som stod halva matchen i hemmapremiären mot Sollentuna pga sjukdom, har alltså inte släppt in något mål på 315 minuter på Borlänge Energi Arena.

-Vi gör ett otroligt jobb och sliter som hästar där ute, säger Alexandra som berömmer utespelarnas uppoffrande jobb framför henne.

-Framförallt inne i boxen. Jag är sjukt imponerad över alla tjejerna.

Vad är hemligheten till att ni är så starka hemma?

-Vi jobbar hårt, tycker om planen och får spela den fotboll vi vill spela. Sedan sliter vi hårt i egen box och får undan bollarna, säger hon.

Bragetränaren Fredrik Bengtsson var bubblande glad över spelarnas insats efter fjärde raka segern.

-Jag är sjukt imponerad. Jag är så stolt över dem.

Han menar ändå att det fanns saker som kunde gjorts bättre.

-Vi kommer inte upp i ett riktigt bra passningsspel som vi visar att vi kan. Men jag ska inte stå här och prata om det, det är fantastiskt att vi håller nollan igen på hemmaplan och seger igen. Imponerande.

På nytt kunde Brage manövrera ut en motståndare. Det visar att vi har många verktyg i verktygslådan. I andra halvleken såg Heffnersklubban trötta ut, när hemmalaget växlade upp och dominerade.

-Vi kan straffa alla typer av lag. Det är jättebra dynamik, när vi ska göra vissa saker och hotar bakom, säger Bengtsson.

Gästerna öppnade annars bäst och satte hög press på hemmalaget. Redan efter 20 sekunder var det nära bortaledning när målvakten Alexandra Sjölanders träffade Hanna Ekdahl efter ett hemåtspel.

-Jag var inte med på att de skulle sätta så hög press. Jag trodde jag hade lite mer tid, säger Sjölander som lyckligtvis fick se Heffnersklubbans spelare avslut gå utanför sin vänstra stolpe.

Grönvitt jobbade sig in i matchen efter att bortalaget haft initiativet inledningsvis. I femte matchminuten tog Agnes Dahlström en löpning på vänsterkanten och hittade Emma Halvarsson, men som fick se sitt skott blockeras av Agnes Hurtig Edlund. Kort efter hade Hanna Torstensson ett bra läge, men avslutade utanför efter Heffnersmålvakten Frida Forslund kommit på mellanhand.

Ju längre halvleken fortskred fick vi bättre kontroll på spelet. Oftast var det löpstarka centrala mittfältaren Hanna Torstensson som satte igång anfallen.

20-åringen som låg bakom Brages första klara målchans i 24:e matchminuten. I en spelvändning hittade hon Dahlström framför mål som vara nära vricka in bollen förbi Forslund i Heffnersklubbans mål.

Precis efter första halvlekens ”cooling break” skulle hemmalaget ta ledningen med 1-0. En precis djupledspassning av Torstensson hittade Elin Hjälte centralt som behärskat kunde rulla in bollen förbi bortalagets målvakt.

-Vi har pratat om att få första målet är så viktigt i fotboll. Det kan vara ett mentalt spel att det rinner över på vår sida, konstaterar Bragebossen.

Första tjugo var både tempostark och intensiv med två lag som smällde på i närkamperna.

Hjälte skulle dubblera hemmaledningen till 2-0 bara sju minuter efter sitt första mål, efter att hon först skjutit rakt på målvakten Forslund men på returen enkelt skickat in bollen i nät.

Även om Brage hade mest boll var gästerna inte ofarliga. Gänglige anfallaren Amanada Sevefjord var ständigt på språng. Förutom läget inledningsvis, hade gästerna inga hundraprocentiga målchanser första fyrtiofem. Tio minuter innan pausvilan, hade Olivia Strands en fin passning till Linnea Sahlin som dock inte lyckades överlista Sjölander.

-Jag äter mig mer och mer in i matchen, säger Alexandra som visade stabilitet när hon väl behövde ingripa.

Brage visade i första halvlek bra effektivitet, samtidigt som vi var robusta i försvarsarbetet och inte släppte fram Heffnersklubban till de klara målchanserna.

Om Brage öppnade första halvleken avvaktande så var det tvärtom efter pausvilan. Grönvitt satte upp direkt upp ett högt tempo och tryckte tillbaka bortalaget som stressades och knappt fick låna bollen. I 48:e matchminuten stänkte Torstensson in 3-0 i nättaket från vänsterposition i straffområdet.

Hemmalaget hittade gång på gång instick mellan Heffnersklubbans försvarsspelare och det kändes farligt varje gång vi närmade sig straffområdet.

-Vi släpper ner axlarna och börjar lira, säger Sjölander och får medhåll av Fredrik Bengtsson.

-I andra halvlek bevisar vi att vi är bra tränade och orkar hela vägen.

Matchen bedarrade halvvägs in i halvleken. Med en 3-0-ledning kändes det ganska tryggt, även om HBK stack upp. Sjölander tvingades till en fin räddning i 70:e minuten när hon fick kasta sig och tippa bollen till en hörna som blev farlig när Amanda Sevefjord nådde högst men utan att överlista Bragemålvakten. Gästerna hade några bra anfall i andra och inhopparen Emma Sjölén kom till avslut efter frispark, som Alexandra Sjölander dock kunde ta hand om.

-Det gäller bara att reagera liksom, säger Alexandra som menar att spelet i andra halvleken kanske var säsongens bästa.

-Andra är mycket bättre än första halvlek, det är riktigt bra motstånd vi möter så absolut är det en av säsongens bästa matcher.

När gästerna försökte flytta upp spelet, gav det ytor till hemmalaget. Inhopparen Ella Foberg fick ett friläge med kvarten kvar, men sköt rakt på Frida Forslund.

Vi kontrollerade matchen sista tio mot ett mer tröttnade HBK och segern var aldrig hotad. I sista minuten kunde också lagkapten Robyn Decker fastställa slutresultatet till 4-0 på lagets första och enda hörna i matchen.

Fredrik Bengtsson menar mycket såg bra ut, men att det finns saker att slipa på.

-Vi gör en stabil (match) även om passningsspelet inte är där. Vi visar att vi kan vinna matcher på olika sätt igen och det är en styrka.

-Vi kan spela lite bakom, lite direkt eller framför ibland.

Nu väntar i nästa omgång tabelltvåan Sandvikens IF på bortaplan. Men innan dess är det match i Svenska cupen borta mot det forna storlaget Bälinge IF.

-Jag har inte så bra koll på dem, säger Alexandra Sjölander.

-Men vi ska göra vårt jobb. Nu får vi reflektera den här matchen och ta nya tag på måndag och fokusera på nästa match.

Med tanke på det täta spelschemat med tre matcher på åtta dagar, gjorde vi fyra byten i andra halvlek.

-Det var både på grund av värmen och att vi har en tuff vecka, säger Fredrik som ser fram emot cupmatchen på onsdag.

-Det är viktigt att vinna. Tjejerna tycker varje match är kul. Nu har vi Bälinge borta förhoppningsvis kan vi gå för den, och förhoppningsvis få lite större lag här på hemmaplan i så fall om vi lyckas där.

Nästa seriematch äger rum lördagen den 27 maj kl 13.00 då vi alltså möter tabelltvåan Sandvikens IF på Jernvallen. Men innan dess väntar en resa till Uppland på onsdag och Bälinge IF i första omgången av Svenska cupen.

Text: Olov Lindgren

Matchfakta:

IK Brage-Heffnersklubbans BK 4-0 (2-0)

Mål: 1-0 Elin Hjälte (27), 2-0 Elin Hjälte (34), 3-0 Hanna Torstensson (48), 4-0 Robyn Decker (90).