Förlust för damerna

Ett vingklippt IK Brage, med fem ordinarie borta på grund av skador, sjukdomar och bortresta, hade inte mycket att hämta i bortamötet mot division 1-laget Västerås BK30. Hemmalaget, som är ett etablerat topplag i division 1, vann med klara 7-0 (5-0) på ett soligt men småkyligt Ringvallen.

-Vi visste att vi skulle möta ett topplag, säger Bragetränaren Fredrik Bengtsson, som var inställd på en match där man skulle försvara sig och att resultatet inte hade någon större betydelse.

-Det är inga poäng som delas ut.

I flera av de tidigare matcherna har Brage ofta haft hand om spelet och spelat på sina villkor. Att man nu istället mestadels fick spela på egen planhalva och försvara sig menar Bengtsson kommer bli värdefullt framöver.

– Ja framförallt att vi får spela ett lägre försvarsspel. Nu fick vi träna på det och jag tyckte vi gjorde det bra.

Hemmalaget, som kom närmast från ett oavgjort resultat borta mot Elitettanlaget IK Uppsala (3-3), visade upp ett snabbt och distinkt passningsspel. Redan i den tredje matchminuten kom 1-0 från notoriska målskytten Ina Burström som påpassligt placerade in bollen vid Alexandra Sjölanders vänstra stolpe.

Västmanländskorna kom första kvarten till många inlägg från högerkanten och efter dryga kvarten ökade Burström på till 2-0 efter ett missförstånd i Brageförsvaret.

I tidigare matcher har Brage kunnat spela sig genom lagdelarna fram till målchanser, men mot BK30 blev man stressade och fick aldrig tid att bygga upp några anfall.

I stället var det Västerås-laget som skapade chanser. Laget började också komma till lägen och hotade från alla fronter. Linnéa Westerdahl hade ett skott som smet tätt utanför innan Burström hade fixat ett hattrick fram till 3-0 i 33:e matchminuten, när hon snyggt avslutade ett fint anfall på en målskytts manér där hon förvaltade Clara Lostelius Vikmans vänsterinlägg.

Sjölander fick jobba hårt i Bragemålet och kan inte lastas för baklängesmålen, hon gjorde i stället flera fina ingripanden och hennes utrusning när Linnéa Westerdahl kom fri efter dryga halvtimmen var utmärkt läst.

Dock kunde hon inte göra mycket åt när Liwa Nilsson ökade på till 4-0 stolpe in i 36:e matchminuten efter ännu ett fint anfall.

-De kommer vara ett topplag i division 1. Det är jättenyttigt för oss att jobba i det låga försvarsspelet och att vi hittar rätt. Vi får ta olika saker från olika matcher. I dag är det här en bra läropeng för de här spelarna att kunna se att när man på den här nivån tappar boll i fel läge mot ett sådant här motstånd då ringer det.

Innan första halvleken var över kom också 5-0 för BK30 genom Hanna Gunnarsson.

Fredrik Bengtsson sa att man inte skulle göra några större förändringar inför andra halvleken utan fortsätta träna på ett lägre försvarsspel och inte bry sig om slutresultatet.

-Vi skulle försöka jobba efter vår prestation och strunta i resultatet. Det är lätt att få gamnacke när man ligger under med 5-0 i paus. Men det är inga poäng som delas ut. Det här är saker som vi får lära oss.

Även om Burström tidigt efter pausvilan ökade på hemmaledningen till 6-0 såg det bättre ut försvarsmässigt och BK30 kom inte till lika många målchanser som före pausvilan.

-Vi står upp lite bättre. I första var det en del bolltapp som vi blev straffade direkt med, i andra höll vi i bollen lite bättre.

Brage som bara hade två utespelare på bänken bytte in 16-åringarna Ida Larsson och Amanda Leino i andra halvleken.

-De gör det bra.

Med fyra ordinarie minuter kvar fastställde Sara Eriksson slutsiffrorna till 7-0.

Trots de stora förlustsiffrorna menar Bragebossen det finns värdefulla saker att ta med sig till framtiden.

-Det är aldrig roligt när man tappar in sju mål. Men man ska lära sig någonting utav det och vi visste det var en tuff motståndare som vi fick jobba utefter det och ta nytt vissa saker vi hade.

Han ville inte lyfta fram någon särskild spelare efteråt.

-Vi jobbar som ett lag och nämner det som ett lag.

Nästa träningsmatch är hemma mot division 3-laget Korsnäs IF FK söndagen 10 april.

Västerås BK30-IK Brage 7-0 (5-0)

Mål: 1-0 Ina Burström (3), 2-0 Ina Burström (17), 3-0 Ina Burström (33), 4-0 Liwa Nilsson (36), 5-0 Hanna Gunnarsson (41), 6-0 Ina Burström (53), 7-0 Sara Eriksson (86).

Varning: IKB: Linn Mattsson.

Domare: Frida Westerlund. Assisterande domare: Hannes Andersson, Nils-Olov Arvidsson.

Publik: ca 40 (Ringvallen, konstgräs)

IK Brage (3-5-2): Alexandra Sjölander-Frida  Halvarsson, Robyn Decker (K), Agnes Almetun Lantz (Amanda Leino, 84)-Jennifer Ermesjö (Ida Larsson, 65), Maja Andersson, Anna Sandin, Linn Mattsson, Tuva Wikström-Ella Foberg, Lisa Ewenson. Ersättare: Walaa Jundi Ali Al-Huwairi (mv)