Skip to content

Förlust i Gävle

Säsongens andra GävleDala-derby slutade med en tung förlust. Trots ett stort spelövertag och mängder med klara målchanser fick vi lämna Gavlevallen mållösa, efter 2-0 (0-0) inför dryga 2 000 åskådare. Ineffektivitet i kombination med storspel av GIF-målvakten Robin Wallinder betyder att vi får åka hem utan poäng.

Laget
Det var tre förändringar i startelvan jämfört med senaste matchen, där Eirik Asante Gayi tog plats i mittförsvaret i stället för avstängda Alexander Zetterström. På mittfältet var Henry Sletsjøe tillbaka efter sin varningsavstängning och Samouil Izountouemoi var åter i startelvan efter att han missat de två senaste matcherna. Glädjande var även att Adil Titi för första gången den här säsongen fanns med i truppen. Saknades gjorde Emil Tot Wikström, Gustav Berggren, Johan Arvidsson och Malte Persson som alla insjuknat under veckan.

IK Brage (4-2-3-1): Viktor Frodig-Christopher Redenstrand, Pontus Rödin, Eirik Asante Gayi, Jonathan Tamimi (77 Kevin Nyarko)-Henry Sletsjøe, Seth Hellberg(K)-Samouil Izountouemoi, Jacob Stensson, Pontus Jonsson-Ieltsin Camões.
Ersättare: André Bernardini (mv), Adil Titi, Douglas Karlberg, Filip Sjöberg, Yassin Hawat, Jonah Almquist.

Första halvlek
Vi satte igång spelet med att spela mot den tillresta Brageklacken som stod bakom hemmamålvakten Robin Wallinder. Matchens första farlighet var Gefles som kom redan i tredje matchminuten. Efter en mindre lyckad Bragehörna, hamnade bollen hos Adrian Edquist som fick stor yta och kunde från egen planhalva driva upp bollen på offensiv planhalva, men en suverän brytning av Jonathan Tamimi hindrade GIF-anfallaren komma till avslut.

Anton Lundin tog sedan en löpning på högerkanten i nionde minuten och fick till ett inspel som gick bakom Bragesbacklinje innan Pontus Rödin kunde skicka ut bollen till en resultatlös hörna.

Vi tog sedan över spelet efter tio minuter och kom till två klara klara målchanser efter att GIF slarvat i försvaret. Camões hade ett avslut från långt boll när Robin Wallinder var långt ute, men missade målet. Kort efter var Pontus Jonsson farligt framme och fick ett friläge efter en bjudning, men fick ingen ordning på förstatouchen.

Vi stressad fram flertalet bolltapp från Gefle och kunde vinna boll. Jakob Stensson, som var målskytt i senaste matchen, kom till ett bra skottläge i 21:a minuten, men Wallinder var med på noterna och fick ut bollen till en resultatlös hörna. Geflemålvakten, som bland annat räddade en straff i förra matchen mot Västerås, kom att bli ett spöke för Brage i första halvleken.

Vi hade flertalet omställningslägen, men kvaliteten i de avgörande lägena var inte den bästa vilket betydde att första halvtimmen blev mållös.

Vi tryckte tillbaka Gefle stora delar av andra halvan i första och bjöd på ett riktigt bra spel. Under den perioden radade vi upp tre högkaratiga chanser efter 30-minuters strecket, där någon, om inte alla borde ha resulterat. Camões och Stensson kom i ett två mot ett läge inne i straffområdet, där förstnämnda avslutade i utsidan av burgaveln. Nästa chans kom efter ett mönsteranfall där Stensson och Hellberg kombinationsspelade igenom och sedan satte upp Camões som fick ett friläge, men på nytt var Wallinder i vägen och räddade till hörna. Tredje chansen på fem minuter fick Christopher Redenstrand som helt ren inne i straffområdet fick en cut-back, men Geflemålvakten gjorde en fin räddning och tippade bollen över ribban.

Ett Bragemål låg onekligen i luften och när Hellberg fick in bollen i nät i 35:e matchminuten blåstes det av för offside, vilket man kan diskutera då den offsidestående spelaren inte påverkade spelet.

Gefle fick mest försvara sig, dock kom Adrian Edquist till ett farligt läge i 42:a minuten men avslutet gick strax utanför Frodigs ena stolpe.

Vi hade sedan ett bra läge att ta ledningen i 45:e minuten när vi fick ett bra frisparksläge strax utanför straffområdeslinjen. Redenstrand tog hand om frisparken och fick bollen förbi muren men Wallinder kunde återigen rädda.

Att första fyrtiofem slutade mållöst speglade väl knappast matchbilden. Där vi radade upp en handfull målchanser som vi borde ha förvaltat.

Andra halvlek
Brage kom ut med samma lag efter pausvilan. Gefle öppnade halvleken med att ta ledningen med 1-0 i 51:e matchminuten genom Adrian Edquist, som på en omställning tog sig fram till ett skottläge några meter utanför straffområdet och tryckte in bollen vid Frodigs högra stolpe. Målet kom ologiskt efter de chanser som vi radat upp. Men det gäller att vara effektiv.

Gefle fick luft under vingarna efter ledningsmålet och flyttade upp spelet. Hemmalaget var ytterst nära att öka på ledningen efter timmen spelad, när York Rafael tog sig när mot kortlinjen och hittade en omarkerad Leo Englund som från nära håll sköt högt över.

Med sin 1-0-ledning i ryggen fortsatte Gefle med sitt låga försvarsspel och vi tryckte tillbaka dem och jagade kvittering. Henry Sletsjød hade ett tungt skott som tog i ribban. Vi fortsatte trycka på och Camões tog en djupledslöpning och kom till ett halvt friläge i boxen i 67:e minuten, men på nytt var Wallinder framme och räddade till hörna.

Ofta var det en tjock ljusblå mur som Brage ställdes mot när man tryckte på framåt.

Gefle, som inte hade skapat mycket framåt, ökade sedan på ledningen till 2-0 med dryga kvarten kvar, på straff genom Leo Englund. Målet kom efter en rörig situation på mittplan där vi tycktes ha kontroll, men ett ihopslag gjorde att Rödin tvingats fälla Englund som var på väg genom.

I samband med målet gjorde vi vårt första byte när Kevin Nyarko kom in för Jonathan Tamimi.

Vi försökte frenetiskt hitta ytor sista kvarten mot ett kompakt hemmalag, men GIF kunde hålla Brage utanför sig och stänga matchen.

Matchen slutade med med en 2-0 förlust, där Gefle tog vara på sina målchanser på ett bättre sätt än vad vi gjorde för dagen. Nu är det bara att sikta på revansch nästa helg då Gais kommer till Borlänge Energi Arena, lördagen den 12 augusti kl.13:00.

Text: Olov Lindgren