Förlust i premiären mot Gefle

IK Brages damer fick inte den start på säsongen vi ville efter att vi förlorade seriepremiären i Gävledala-derbyt borta mot Gefle IF med 2-0 (2-0). Hemmalaget avgjorde matchen i den första halvleken med två mål. Efter paus lyfte sig Brage, men vi lyckades inte spräcka nollan. Bragetränaren Fredrik Bengtsson var ändå inte alltför nedslagen en stund efter slutsignalen.

-Det var en typisk premiärmatch. Det är en match av många, och det är inte lätt att hämta poäng här. Vi får lära oss att så här kommer det att se ut i den här serien, och vi får lära oss spela på den här nivån.

Det var Anna Sandin som fick sparka igång matchen för Brage, iklätt i svart, på ett kyligt Gavlevallen.

Hemmalaget inledde bäst och efter tre minuter provade Klara Kempi Kivi Alexandra Sjölander i Bragemålet med ett skott som tvingade IKB keepern sträcka på sig och tippa bollen över ribban. Ett aggressivt och fysiskt spelande Gefle var det spelförande laget första kvarten, men vi försvarade oss bra. Framåt var det oftast högerspringaren Ella Foberg som fick en stor yta på högerkanten, som hotade. Brage blev snart varse om att i division 1 är det ett högre än tempo än vad många varit med om. Framför allt har man mindre tid på sig i speluppbyggnaden, och det är mer fysiskt spel. Det gjorde att vi saknade kvaliteten i passningsspelet.

-Jag tycker vi första halvlek inte kommer ut som vi ska, de får spela över oss med sina tre forwards, och de vinner andra bollarna. Vi har inget bra passningsspel och slår inte två passningar i rad rätt, säger Fredrik Bengtsson.

Emma Halvarsson vaskade fram vår första riktiga målchans efter 20 minuter, efter vi utnyttjat ett mindre bra försvarsspel från GIF, men avslutet gick drygt meter utanför Matilda Åströms bortre stolpe. Så mycket mer hade vi inte chans väg första fyrtiofem.

I den 27:e minuten tog Gefle ledningen med 1-0 på straff, efter det att Ida Roos fällt Wilma Sjöberg.

-De är tunga att möta, och de är bra fasta och får momentum. Jag tycker vi klarar av det ganska bra, men sedan är det olyckligt och de får straff, då vi hade kommit ner med axlarna lite.

Efter målet fick Alexandra Sjölander göra två vassa ingripanden, bland annat på Ebba Axelssons tunga skott. Utan tvekan var det Bragemålisen som höll oss kvar i matchen, då GIF tog över alltmer. Gästrikelaget som förra säsongen slutade femma i division 1, och inte behövde kvala sig var, visade upp ett mer homogent spel.

Hemmalaget dubblerade ledningen, till 2-0 fem minuter före pausvilan, när Therese Söderlind placerade bollen utom räckhåll för Sjölander. Rättvist resultat efter första halvlek.

Till den andra halvleken byttes Embla Bondesson in, och ut gick Ida Roos.

Gefle fortsatte inledningsvis att äga spelet, men utan att komma till något farligt i chansväg. Vi hade svårt att riktigt komma till de heta chanserna, även om vi började se embrion till farligheter efter timmens spel. Elin Hjälte och Emma Halvarsson kom i en snabb spelvändning och skapade en ”två mot etta”. Plötsligt var det Gefle som började rensa, och vi fick äga mer boll. Det relativt stora spelövertaget som Gefle hade i första, var nu inte lika markant. Snarare tvärtom.

Brages ytterback Luna Hermansson menade att man efter första halvlek lyfte sig markant.

-Vi började hitta passningsspelet, och löpningarna. I första halvlek tycker jag vi inte är på den nivå som vi vill. Kanske var det lite nerver, men jag tycker vi var taggade från start. Men som sagt lyfter vi oss i andra.

Hur tycker du det gick för din egna del?

-Helt okej. Det är ett stort kliv från spel i tvåan. Det är mer fysiskt. Det gäller för oss att slipa på detaljer i fortsättningen.

I den 70:e minuten var det nära Elin Hjälte fick ett friläge, men Ida Backlund kunde som sista man bryta. Brage visade upp en härlig fighting spirit, och visade att man långt ifrån hade gett upp. Trots en bra andra halvlek, lyckades vi inte göra något mål. Ändå är det med en positiv känsla som vi tar med oss avslutningen.

-I andra börjar vi spela, och vi får ta med oss den halvleken. Vi får ha mer boll, och får göra några vändningar, och hålla i bollen, säger Fredrik Bengtsson.

I nästa omgång, lördagen den 15 april kl 16.00, väntar hemmapremiär då vi tar emot Sollentuna FK.

Text: Per Lindgren.

Gefle IF FF-IK Brage 2-0 (2-0)

Målen: 1-0 (27) Klara Kempi Kivi (straff), 2-0 (40) Therese Söderlind

Varningar GIF: Wilma Sjöberg IKB:Emma Halvarsson