Skip to content

Förlust i säsongens sista match

Foto: Niclas Jönsson / BILDBYRÅN /

Det blev förlust i säsongsavslutningen där nyblivna allsvenskarna Halmstad BK kunde vinna med 1-0 (1-0) på Örjans Vall. Vi försökte att få till ett kryss och fick en del farligheter i vår slutforcering, men lyckades inte spräcka målnollan och få med oss några poäng.

Även om matchen inte var av direkt avgörande karaktär för något av lagen, så skulle en seger betyda att vi kunde gå på vintervila med en positiv känsla. HBK var redan klara för allsvenskan, medan Brage hade möjligheten ta sig upp på fjärde plats om det hade blivit poäng. Men nu blev det tyvärr inte så utan vi får nöja oss med en sjunde plats till sist, vilket såklart är en besvikelse sett till hur säsongen sett ut.

På ett höstkallt Örjans Vall sparkade Douglas Karlberg igång matchen inför en vältalig och högljudd hemmapublik.

Klebér Saarenpää hade gjort fyra förändringar i startelvan. Målvakten Andre Bernardini fick göra sin sjunde match från start, medans duon Jacob Stensson och Samouil Izountouemoi var tillbaka på mittfältet efter varningsavstängningar. Längst fram fanns Niklas Söderberg återigen med från start efter att han missat matchen mot Västerås på grund av sjukdom. 

Halmstad tog direkt tag i matchen och matchens första målchans kom redan i tredje matchminuten, när Jonathan Svedbergs hörna från höger gick förbi alla Bragespelare, fram till Andreas Johansson vid bortre stolpen som dock slog hål i luften. Kort efter var det farligt igen där Bernardini fick sträcka på sig för få bort ett HBK-inspel från vänster.

Hemmalaget dominerade matchbilden första tio med sitt passningsspel mot ett Brage som mest fick försvara sig.  

Vi försökte med en del längre uppspel första kvarten, på grund av underlaget, med som dock aldrig ledde till några farligheter.

Brage tvingades till ett byte redan i den 19:e matchminuten när Samouil Izountouemoi tvingades kliva av efter en skada och fick ersättas av Filip Sjöberg.

HBK fortsatte att ha kontroll på matchen och Joel Allansson hade ett bra skottläge centralt i boxen efter knappa tjugo, men missade målet.

Första farligheten för grönvitt kom i tjugonde matchminuten, när Jonathan Tamimis fina inlägg från höger letade sig fram till Anton Lundin i bortre delen av straffområdet, som i ett bra läge direktsköt men fick se bollen gå utanför Nilsson Säfqvists högra stolpe.

Vi kom mer in i matchen när HBK:s värsta anstormning bedarrade, och Niklas Söderberg kom till ett ypperligt skottläge i straffområdet, efter Karlberg varit med i förarbetet. Tyvärr fick Söderberg en snedträff som dock ändå blev till en farlighet, men där bollen tyvärr, med Brageögon sett, via en HBK-spelare gick till en resultatlös hörna.

HBK fortsatte att mala på, och efter dryga halvtimmen var ett inspel från vänster nära att resultera men Bernardini fick en hand på bollen, som hamnade hos Joel Allansson som dock sköt över. HBK-mittfältaren skulle dock få revansch kort efter när han placerade in 1-0 efter Brage sjunkit för långt ner utanför eget straffområde.    

Efter ledningsmålet sjönk tempot och intensiteten i matchen. Några fler mål blev det inte innan pausvilan, vilket betydde att Halmstad kunde gå till halvtidsvilan med en rättvis 1-0-ledning.

I halvtid gjorde Brage sitt andra byte, när Anton Lundin fick lämna för Johan Arvidsson. 

Efter en aningen trevande inledning av andra var Halmstad när att utöka ledningen vid två tillfällen. Först var det ständigt aktive Allansson som sprang sig fri men avslutade utanför, och på HBK:s sjätte hörna fick Sadat Karim iväg ett bra skott som dock blockades av Bragespelare.

Halmstad visade stor energi och kom i anfall efter anfall. Andre Bernardini fick visa sin klass med en fantomräddning på Erik Ahlströms kanon i 54:e minuten.

Framåt skapade vi inte mycket första kvarten efter halvtidsvilan. Vi hade några bra omställningslägen men som vi inte lyckades förvalta och komma till några farliga chanser.

Efter dryga timmen gjorde Brage ett dubbelbyte när Ferhad Ayaz och Chris Redenstrand kom in för Hellberg och Stensson, vilket skulle ge positiv kraft.

Direkt visade Ayaz prov på sin offensiva kvalité när han hittade Karlberg med en perfekt genomskärare, men där Karlberg i fritt läge inte lyckades överlista Malkom Nilsson Säfqvist, som kom ut och täckte skottet.   

Efter dubbelbytet fick vi plötsligt mer energi och kunde lyfta upp spelet och få till längre anfall på HBK:s planhalva.

Spelet öppnade upp sig och även hallänningarna började komma till målchanser efter att ha varit ganska tama framåt i mitten av andra. Sadat Karim hade ett bra skott som Bernardini räddade och Ahlstrand ett mellanting mellan skott och passning som smet strax utanför.

Med dryga kvarten kvar gjorde Brage sitt femte och sista byte när Shkodran Maholli kom in för Niklas Söderberg.

Trots att hemmalaget hade det mesta av spelet och skapade flest målchanser så var vi kvar i matchen så länge det bara stod 1-0. 

Sista tjugo fick vi till en bra forcering och hade också några heta lägen som kunde resulterat. I 79:e matchminuten kom Tamimi upp på högerkanten och fick till ett inspel längs kortlinjen som blev farligt framför Nilsson Säfqvist, men Redenstrand nådde inte ända fram. Inhopparen Maholli hade två lägen inom en minut, där han först tråcklade sig fram i straffområdet men avslutade utanför HBK-målvaktens högra stolpe, och minuten senare hade han en farlig nick på Malte Perssons fina inlägg, men dock utanför målramen.     

Men några mål blev det inte, och tyvärr fick vi avsluta med en förlust i säsongens sista match. En förlust som innebär att vi ii sista omgången tappar två placeringar och slutar 7:a. En tabellplacering som känns som en besvikelse sett till att vi under hela säsongen varit med i toppen och slagits om de allsvenska platserna.

Text: Olov Lindgren

Matchfakta:

Halmstad BK-IK Brage 1-0 (1-0)

Mål: 1-0 Joel Allansson (33).

Varningar: Halmstad: Marcus Olsson, Jonathan Svedberg. Brage: Eirik Asante Gayi, Seth Hellberg.

Domare: Erik Mattsson. Assisterande domare: Anders Böwing, Victor Jensen.

Publik: 3274 (Örjans Vall).

Halmstad BK (4-4-2): Malkolm Nilsson Säfqvist-Thomas Boakye, Marcus Olsson, Andreas Johansson (K), Phil Ofosu-Ayeh-Erik Ahlstrand, Joel Allansson, Jonathan Svedberg, Kazper Karlsson (83 Albin Ahlstrand)-Villiam Dahlström (81 Emil Tot Wikström), Sadat Karim (70 Mikael Boman).

Ersättare: Alexander Berntsson, Malte Påhlsson, Andreas Bengtsson, Taulant Parallangaj.

IK Brage (4-4-2): André Bernardini-Jonathan Syberg Tamimi. Alexander Zetterström (K), Eirik Asante Gayi, Malte Persson-Samouil Izountouemoi (19 Filip Sjöberg), Jacob Stensson (61 Christopher Redenstrand), Seth Hellberg (61 Ferhad Ayaz), Anton Lundin (46 Johan Arvidsson)-Douglas Karlberg, Niklas Söderberg (74 Shkodran Maholli).

Ersättare: Viktor Frodig, Pontus Rödin.  

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.