Skip to content

Förlust i slutminuterna mot HBK

Inför årets bästa publiksiffra på Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen, 3 421 åskådare, åkte vi på en tung förlust med 1-2 (0-1) där det avgörande målet kom på straff i den 88:e matchminuten. Brages mål kom i 46:e spelminuten genom Niklas Söderberg som betydde 1-1.

Klebér Saarenpää och övriga i ledarstaben hade gjort tre byten jämfört med matchen mot Skövde AIK. Tillbaka i målet efter ryggproblem var Viktor Frodig, och Alexander Zetterström som var varningsavstängd senast, fanns på sin vanliga mittbacksposition. Den tredje förändringen fanns på yttermittfältet, där Johan Arvidsson gjorde sin tionde match från start.

I perfekta förhållanden med 20 grader, växlande molnighet och näst intill vindstilla, var det upplagt för en spännande tillställning med seriens just nu två bästa lag.

Det var bortalaget som inledde matchen bäst och hade redan efter dryga två minuter skaffat sig två hörnor, och kommit till ett avslut över genom Sadat Karim. Brage  kom till sin första målchans efter fem minuter när Johan Arvidsson och Douglas Karlberg väggspelade sig fram på högerkanten men utan att komma till avslut.

I HBK, hade Magnus Haglund gjort en ändring sedan senaste mötet mot Utsikten, då målfarlige Alexander Johansson fick förtroendet på topp bredvid Sadat Karim.

0-1 kom i 14:e matchminuten genom mittfältaren Jonathan Svedberg på frispark, efter att Sadat Karim gjorts ner ett par meter utanför straffområdet. Svedberg satte bollen förbi muren vid Viktor Frodigs högra stolpe. Brage försökte efter målet flytta upp spelet men kom inte till några riktigt heta målchanser.

I stället kändes Halmstad farliga i sina spelvändningar och Alexander Johansson var på väg att rinna igenom i 20:e spelminuten, där Pontus Rödin kunde avvärja situationen.

Brage hade ett bra läge i 26:e matchminuten efter att Douglas Karlberg vunnit bollen på mitten, drivit fram bollen, och passat till Joakim Persson som sökte fritt skottläge i straffområdet, men fick se sitt avslut blockas.

Persson som hade flyttat till högerkanten, hade ett nytt läge tre minuter senare, när han fick ett läge till höger i straffområdet, framspelad av Niklas Söderberg, men sköt långt utanför.

Gästerna backade ofta hem och satsade på kontringar.

Brage tog över spelet och hade ett större bollinnehav än Halmstad, men hade svårt att komma till några hundraprocentiga chanser och hade inget avslut på mål före paus, när hallänningarna oftast var väl samlade med mycket folk och låg lågt..

I 39:e matchminuten kom vi till ett skapligt läge, när Christopher Redenstrands inlägg från vänsterkanten hittade en fri Karlberg i straffområdet, men som nickade över. Två minuter senare var Niklas Söderberg framme i straffområdet, men rutinerade Joseph Baffoe kunde stoppa Brageanfallaren att komma till något skott på mål, där Bragespelarna vinkade på straff.

Första halvleken var jämn spelmässigt med få målchanser, där Svedbergs frisparksmål kom att skilja lagen åt.

Efter att flera tidigare Bragestjärnor hyllats i pausvilan satte Douglas Karlberg igång andra halvleken. Vi fick bästa tänkbara start på halvleken när Niklas Söderberg kvitterade till 1-1 i 46:e matchminuten. Målet kom efter ett inspel från Christopher Redenstrand, som först Douglas Karlberg var nära att nicka in, men på målvaktsreturen petade Karlberg fram bollen till Niklas Söderberg, som från nära håll skickade upp bollen i nättaket framför hemmaklacken.

Målet gjorde att spelet öppnade upp sig. Seth Kanteh Hellberg drev upp bollen centralt i ett ypperligt omställningsläge, men hittade inget avslutsläge och situationen rann ut i sanden. Halmstad som spelade på resultatet i första halvleken började sätta fart på spelet och kom till flera halvchanser.

Målskytten Jonathan Svedberg hade tungt distansskott efter timmen spelad som touchade en spelare och träffade ribban.

Gästerna gjorde ett dubbelbyte efter dryga timmen när anfallsduon Johansson och Karim fick lämna plats åt Villiam Dahlström och Mikael Boman.

HBK kom allt närmare ett ledningsmål. Alexander Berntsson hade en nick från nära håll som Frodig räddade till hörna och Ahlstrand ett skott som via ett Brageben täcktes till hörna.

Vi hade svårt komma till några 100%-iga chanser, men Seth Kanteh Hellberg hade ett skott i 74:e minuten som tvingade Nilsson Säfqvist till en tv-räddning.

Brage bytte i andra halvleken in Anton Lundin, André Reinholdsson, Filip Sjöberg och Jacob Stensson för att få in ny energi och stopp på Halmstads attacker.

Det var fortfarande gästerna som låg närmast ett ledningsmål och vi fick ägna oss åt att försvara det oavgjorda resultatet. Halmstad kunde sedan avgöra matchen när Joseph Baffoe på straff gjorde 1-2 i 88:e matchminuten. Straffen kom efter en tveksam situation där Jacob Stensson lika gärna kunde fått frispark med sig istället.

Domaren Per Melin hade lagt till sex tilläggsminuter men vi kom aldrig till någon riktigt farlig kvitteringschans.

Vi möter i nästa omgång, lördagen den 30 juli kl.15:00, Örebro SK på bortaplan. Det anordnas en supporterresa med Buss till matchen – läs mer om den via Facebook här. Hoppas vi ses!

Text: Olov Lindgren

Matchfakta:

IK Brage-Halmstads BK 1- 2 (0-1)

Mål: 0-1 Jonathan Svedberg (14), 1-1 Niklas Söderberg (46), 1-2 Joseph Baffoe (88, str)

Varning, Brage: Douglas Karlberg. Halmstad: Erik Ahlstrand.

Domare: Per Melin. Assisterande domare: Joakim Wik, Victor Jensen.

Publik: 3 421 (Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen)

IK Brage: Viktor Frodig-Christopher Redenstrand, Alexander Zetterström (K), Pontus Rödin, Jonathan Tamimi-Joakim Persson, Seth Kanteh Hellberg (80 Jacob Stensson), Henry Sletsjøe, Johan Arvidsson (80 Filip Sjöberg)-Douglas Karlberg (80 André Reinholdsson), Niklas Söderberg (71 Anton Lundin). Ersättare: André Bernardini, Eirik Asante Gayi, Malte Persson.

Halmstads BK: Malkolm Nilsson Säfqvist-Jospeh Baffoe, Alexander Berntsson, Andreas Johansson (K), Phil Ofosu-Ayeh-Erik Ahlstrand, Joel Allansson, Jonathan Svedberg, Thomas Boakye-Sadat Karim (62 Mikael Boman), Alexander Johansson (62 Viliam Dahlström). Ersättare: Malte Påhlsson, Kazper Karlsson, Emil Tot Wikström, Andreas Bengtsson, Taulant Parallangaj, Marcus Olsson.