Förlust i toppmötet mot Sandviken

Vår segerrad med fyra raka trepoängare tog sitt slut, när vi på lördagen förlorade bortamötet mot serietvåan Sandvikens IF med 2-0 (1-0) på ett soligt Jernvallen.

-Vi kom inte riktigt upp i kapacitet tycker jag. Vi visste att det var en svår bortamatch, och vi får vara ärliga och säga att vi inte räckte till, säger Bragetränaren Fredrik Bengtsson efter matchen.

Hemmalaget var stora delar under matchen det bättre laget, och trots att IKB kämpade och slet, så räckte det den här gången inte till några poäng.

Sandviken styrde och ställde under första fyrtiofem. Därför var det logiskt att de gjorde halvlekens enda mål, fram till 1-0, när Christina Mårtensson slog en hörna som gick in direkt i mål bakom Alexandra Sjölander.

Med ett stort boll-, och spelövertag under första kvarten vaskade Sandviken fram ett par avslut på mål, som emellertid Alexandra Sjölander kunde rädda utan några större svårigheter. Vi hade svårt att behålla bollen inom laget mot ett Sandviken som också vann de flesta duellerna. Ledningsmålet 1-0, efter 19 minuter kom på en vänsterhörna slagen av Christina Sjölander som fick se bollen segla direkt in i den bortre burgaveln.

-Det var mycket trafik framför mål, men det var lite synd, säger Fredrik Bengtsson om målet, och fortsatte sin analys

Grönvitt hade det tufft att få igång vårt passningsspel, och därmed komma till målchanser. Vi hade i alla fall ett par hyfsade målchanser sista tio, genom Agnes Dahlström och Elin Hjälte.

Bragetränaren menade också att anfallsspelet hade mycket i övrigt att önska.

-Vi hade svårt att skapa något etablerat anfallsspel på deras planhalva. Det har också med vårt agerande att vi tappar bollen tidigare, istället för att vi vinner bollen, och spelar första passet rätt, till rätt spelare. Samtidigt som motståndarna gör det svårt för oss. Vi mötte ett bra lag, de tar vara på när det blir bolltapp. Det fanns några kontringschanser vi kanske kunde utnyttjat.

Underläge 1-0 efter första halvlek, speglade hur det såg ut på planen.

Det blev ingen scenförändring till den andra halvleken, där det var ”rödvästarna” som kunde kontrollera spelet, och även göra 2-0 tio minuter före slutet.

Var det något i halvtidsvilan, ni sa ni skulle göra annorlunda?

-Jag tryckte på att vi måste ta ner axlarna, för vi hade för stor respekt för dem i första. Vi pratade om att vi måste ta ner bollen och få lite lugn, annars blir det bara omställningar hela tiden, och fram och tillbaka. Det kostar på mycket när det blir mycket försvarsspel, och mycket energi som går åt det, säger Fredrik.

Att cupmatchen mot Bälinge skulle sitta kvar hos spelarna, menar han inte var någon ursäkt över att vi inte kom upp i vår normala kapacitet.

-Nej, det satt inte i benen, men kanske mer mentalt, att man måste ladda om i knoppen och vara mentalt redo igen. Jag tror det var mer, nu är det match igen och man ska på det.

Hemmalagets skottvilliga Sonia Folkesson kom tidigt i den andra halvleken till en giftig chans, men Luna Hermansson kunde blocka skottet. Även hade Marta Vidal ett hyfsat läge, men missade målet. Efter dryga timmens spel bytte vi in Anna Sandin, och under tio, femton minuter mitt i halvleken, hade vi vår bästa period i matchen. Både Torstensson och Hjälte hade två lägen, men utan att det blev hundraprocentigt farligt.

-Vi hamnade i perioder där vi vågade hålla i bollen lite bättre, och fick ett lite mer lugn, och tar spelytor själva och på så sätt kan ta beslut och hitta en kompis högre upp i banan.

Vi kämpade och slet, men det är bara att konstatera att vi mötte ett för dagen bättre lag. I stället för en kvittering dubblerade Sandviken ledningen till 2-0 i matchminut ’80, när inhopparen Signe Zetterberg hittade en omarkerad Sonia Folkesson i straffområdet, som kunde trycka in bollen bakom en maktlös Alexandra Sjölander.

-Det var synd med det målet, om vi hade haft 1-0 längre och kunde gjort någon form av forceringsfas, och flytta upp lite mer folk.

-Jag kan inte klaga på arbetsinsatsen för alla jobbade hårt, avslutar en inte alltför nedstämd Fredrik Bengtsson, trots att vi fick resa hem tomhänta.

I en haltande tabell återfinns vi nu på sjätte plats.

Nästa match spelas lördagen den 3 juni kl 16.00, när vi tar emot nionde placerade Bele Barkarby FF på Borlänge Energi Arena.

Text: Per Lindgren.

Sandviken IF-IK Brage 2-0 (1-0)

Mål: 1-0 (19) Christina Mårtensson, 2-0 (80) Sonia Folkesson.