Förlust mot Brommapojkarna

221025 Brages Alexander Zetterström och Brommapojkarnas Wilmer Odefalk under fotbollsmatchen i Superettan mellan Brommapojkarna och Brage den 25 oktober 2022 i Stockholm. Foto: Emma Wallskog / BILDBYRÅN / COP 320 / EW0110

Tisdagens bortamatch mot topp konkurrenten IF Brommapojkarna, slutade med förlust 3-2 (2-0). Det betyder att det finns små möjligheter att vi ska ta oss förbi Öster och erhålla kvalplatsen för avancemang. För hemmalaget betyder segern att man nästa år spelar i allsvenskan. BP tog ledningen redan efter tre minuter genom Oscar Pettersson, och när hemmalaget i första dubblerade ledningen till 2-0 var uppförsbacken monumental. Samouil Izountouemoi gav oss hopp när han tidigt i andra reducerade till 2-1. Efter att hemmalaget gjorde 3-1, kunde ”Samo” med sitt andra mål, efter en hörna, göra 3-2 sju minuter före ordinarie tid. Men närmare än så kom vi tyvärr inte. Istället kunde BP ta emot hemmapublikens jubel, för den allsvenska platsen.

Brage kom till start med två förändringar i startelvan sedan förra matchen. Eirik Asante Gayi, tog hand om en mittbackplats, i skadade Pontus Rödins frånvaro. Johan Arvidsson fick chansen från start.

Förutsättningarna inför matchen var att hemmalaget Brommapojkarna kunde bli klara för nästa års allsvenska vid seger. För Brages del var man nästan piskade att plocka tre poäng, även om det vid förlust eller en poäng, skulle finnas matematiska chanser passera Öster med två matcher kvar.

Matchen öppnades på sämsta tänkbara sätt för Brage, efter ett felpass av Jonathan Tamimi, avancerade Oscar Pettersson med bollen in i högra delen av straffområdet, och avlossade ett skott som inte såg otagbart ut för Viktor Frodig, fram till 1-0, redan efter tre minuter. BP spelade med stort självförtroende första tio minuter och vi fick knappt låna bollen. Men efter elva minuter var det nära kvittering när Samouil Izountouemoi tog sig förbi målskytten Pettersson och fick iväg ett avslut som tvingade Jonas Olsson sträcka sig i sin fulla längd och rädda. Minuten efter var det Niklas Söderberg, som fick iväg ett hyfsat avslut. BP var ändå det lag som visade upp det bästa spelet. Wilmer Odefall var nära kom loss, efter nytt IKB slarv. Hemmalaget kändes farliga varje gång de kom till anfall, och vi fick jobba hårt i försvaret. Dessutom fick vi springa mycket, i och med BP:s höga bolltempo. Halvvägs in i halvleken minskade lite av de rödvitsvartas tryck, och spelet blev mer avvaktande. Vi hade perioder i matchen, när vi höll bollen inom laget. Halvtimmen spelade testade Sjöberg med ett tungt skott, som gick en bit över. Återigen skulle vi bli straffade efter slarv. För Brommapojkarna tog ett steg allt närmare allsvenskan, och vi längre från en kvalplats, när hemmalagets Marijan Jelassi, framspelad av Nikola Vasic utökade till 2-0 (35), utan chans för Frodig. Spelmässigt hängde vi med ganska bra, men det som var skillnaden mellan lagen, var att BP var bättre i de båda straffområdena.

Underläge 2-0 i paus, och det kändes som vi behövde ett snabbt reduceringsmål, för att om möjligt få BP att visa nerver. Och chansen dök upp tre minuter in i andra halvlek, när Malte Persson passade till Söderberg i straffområdet, som med ett direktskott efter marken, avslutade en meter utanför. Samouil Izountouemoi skulle ända väcka hoppet, när bollen gick förbi flera spelare i boxen, och där ”Samo” vid den bortre delen av straffområdet kunde bredsida bollen i mål, till reducering 2-1. BP visade dock varför man är det målfarligaste laget i serien, för några minuter senare gjorde hemmalaget 3-1. Målet gjorde att hemmalaget tog över spelet, även om Tamimi, två minuter senare, fick bollen perfekt serverad av Niklas Söderberg, men avslutet hamnande inte mellan stolparna. Vi kämpade hedervärt, och Alexander Zetterström tvingade Jonas Olsson till en enhandsräddning i mitten av halvleken, efter en hörna. Med en tvåmålsledning, spelade spelade BP på resultatet. Chris Redenstrands hörna efter 83 min, letade sig fram till Samouil Izountouemoi, som från nära håll inte gjorde något misstag. I slutet av matchen öppnade sig Brage, och hemmalaget var närmare 4-2 än vi skulle kvittera.

Vi gjorde en bra kämpamatch, men några misstag blev för kostsamma, samtidigt som vi inte var tillräckligt effektiva. Samtidigt får vi gratulera BP till den allsvenska platsen. Nu laddar vi om till lördagens hemmamatch mot Västerås, som kan bli säsongens sista match på Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen.

Text: Per Lindgren.

IF Brommapojkarna-IK Brage 3-2 (2-0)

Målen: 1-0 Oscar Pettersson (3), 2-0 Marijan Jelassi (35), 2-1 Samouil Izountouemoi (50), 3-1 Nikola Vasic, 3-2 Samouil Izountouemoi (83)

Varningar: BP: IKB: Filip Sjöberg, Samouil Izountouemoi.

Domare: Per Melin.

Publik: 1 209 (Grimsta IP)

IF Brommapojkarna (4-3-3) Jonas Olsson-Oskar Krusnell, Amadeus Sögaard, Robin Frej, Monir Jelassi (Theo Bergvall, 60)-Gustav Sandberg Magnusson, Samuek Leach Holm, Wilmer Odefall (Philip Hellqvist, 77)-Marijan Jelassi. Nikola Vasic (Lucas Bergvall, 77), Oscar Pettersson. Ersättare:Alexander Lundin, Alexander Abrahamsson,Niklas Maripouu,Richie Omorowa,Philip Hellqvist,Tim Söderström,Theo Bergvall.

IK Brage (4-4-2) Viktor Frodig-Malte Persson, Alexander Zetterström, Eirik Asante Gayi, Jonathan Syberg Tamimi-Samouil Izountouemoi, Filip Sjöberg (Seth Hellberg, 40, Ferhad Ayaz, 90), Jacob Stensson, Johan Arvidsson, Anton Lundin (Christopher Redenstrand, 72),Niklas Söderberg (Douglas Karlberg, 72).

Ersättare: Andre Bernardini, Roni Hajo, Shkodran Maholli.