Förlust mot GAIS

Viktiga poäng stod på spel när IK Brage i superettans artonde omgång tog emot GAIS inför 1 282 åskådare på Borlänge Energi Arena. Matchen slutade med en tung förlust 0-4 (0-2). Vi kom i underläge efter tio minuter, och var aldrig riktigt nära att få med oss några poäng, mot ett för dagen bättre motstånd.

Laget
Brage kom med fyra förändringar i startelvan, sedan förra matchen mot Gefle. I backlinjen var Alexander Zetterström tillbaka efter sin varningavstängning. Likaså var Malte Persson spelbar efter sin sjukdom förra veckan. Även Gustav Berggren och Johan Arvidsson som båda missade senaste matchen pga sjukdom var tillbaka.

4-4-2: Viktor Frodig-Christopher Redenstrand, Alexander Zetterström, Malte Persson (Eirik Asante Gayi, 46), Jonathan Tamimi-Samouil Izountouemoi (Adil Titi, 76), Henry Sletsjøe, Pontus Jonsson (Kevin Nyarko, 46), Gustav Berggren (Jonah Almqvist,76)-Ieltsin Camões, Johan Arvidsson (Filip Sjöberg,76). Ersättare: André Bernardini, Douglas Karlberg,

Första halvlek
Väderleksmässigt var förutsättningarna de bästa tänkbara, med mulet väder och en temperatur runt 15 grader. Det var GAIS som öppnade matchen piggast, och redan efter 30 sekunder kom en rättvänd Alexander Ahl Ahlström fri med Viktor Frodig, som stod för en fin parad. I en händelserik matchöppning var det två minuter senare vår tur att komma till en målchans, när Johan Arvidsson fick utrymme i straffområdet, men skottet blockades av Robin Frej när bollen tog klockrent på handen. Samtidigt vädjade flera hemmaspelare för straff, men utan att få medhåll från domaren Kaspar Sjöberg.

I den 6:e minuten visade Frodig återigen klass, när han fick sträcka sig i sin fulla längd och tippa Axel Henriksson tunga distansskott till en resultatlös hörna. Gais kunde ta ledningen med 0-1 i den tionde minuten, när Ahl Holmström fick nästintill öppet mål och kunde nicka in August Wängbergs inlägg. Bortalaget visade upp ett snabbt omställningsspel, och vi hade svårt att behålla bollen inom laget första kvarten.

Efterhand jämnade vi ut spelet, och fick stopp på Gais offensiv. En genial passning i djupet från Camões nådde Arvidsson som avlossade ett skott som Mergim Krasniqi kunde rädda längs gräset. Matchen gick ner i tempo, och båda lagen agerade mer försiktigt. Halvtimmen på matchuret blixtrade GAIS till, och det var åter igen Alexander Ahl Ahlström som avslutade på mål, men Viktor Frodig klev fram med en bra benparad. Vi hade det tufft att ta oss in i straffområdet, och komma till målchanser. I den 45:e minuten kunde bortalaget spä på sin ledning till 0-2 genom Axel Henriksson som fick bollen av Joackim Åberg, och kom fram bakom Brages backlinje och tryckte in bollen bredvid en maktlös Viktor Frodig, vilket betydde bortaledning efter första 45.

Andra halvlek
Vi gjorde ett dubbelbyte i paus när Eirik Asante Gayi och Kevin Nyarko byttes in, och ut gick Malte Persson och Pontus Jonsson. Nyarko var fem minuter in i halvleken inblandad i en halv chans, som utmynnade i en Bragehörna.

Inledningen av halvleken bjöd på tuffa närkamper, och många frisparkar vilket gjorde att det blev hackigt och inget flyt i spelet. Knappt timmen spelad avlossade inbytte Kevin Nyarko ett skott som gick på mål, men då vinkeln var för snäv blev det en enkel räddning för Krasniqi. I övrigt var det tunnsått med chanser för de grönvita. Istället släckte Mervan Celik allt hopp om poäng, när han efter 64 minuter utökade GAIS ledning till 0-3, efter ett mönsteranfall. Grönvitt försökte jobba sig in i matchen, men det var en match där vi var långt ifrån att komma upp i kvalité. Även om vi så klart försökte reducera, så kändes det som tiden var för knapp för att komma ikapp.

Största jublet under andra halvlek kom när Adil Titi, efter sin långa skadefrånvaro, byttes in med en kvart kvar. Sista tio fick vi lite mer att säga till om. Kevin Nyarko hade en hyfsad chans. Även Filip Sjöberg fick ett kanonläge efter inbytte Jonah Almquist fina passning, men skottet gick utanför.

Det var istället Gais som i slutet satte spiken i kistan när Julius Lindberg alltför enkelt släpptes igenom Brageförsvaret och kunde rulla in 0-4 fem minuter före slutet.

Nästa match spelas lördagen den 19:e augusti då Landskrona BoIS står för motståndet på bortaplan.

Text: Per Lindgren.

IK Brage-GAIS 0-4 (0-2)
Mål: 0-1 (10) Alexander Ahl Holmström, 0-2 (45) Axel Henriksson, 0-3 (64) Mervan Celik, 0-4 (85) Julius Lindberg.
Varningar: IKB: Malte Persson, Alexander Zetterström GAIS: Gustav Lundgren
Domare: Kaspar Sjöberg
Publik: 1 282 (Borlänge Energi Arena)
IKB (4-3-3): Viktor Frodig-Christopher Redenstrand, Alexander Zetterström, Malte Persson (Eirik Asante Gayi, 46), Jonathan Tamimi-Samouil Izountemoi (Adil Titi, 76), Henry Sletsjoe, Pontus Jonsson (Kevin Nyarko, 46)-Gustav Berggren (Jonah Almqvist,76), Ieltsin Camoes, Johan Arvidsson (Fikip Sjöberg,76). Ersättare: André Bernardini, Douglas Karlberg, Yassin Hawat.
GAIS: (4-3-3)Mergim Krasniqi-Egzon Binaku, Anes Cardaklija, Robin Frej, August Wängberg-Axel Henriksson (Jonas Lindberg, 62), Joackim Åberg (Dino Salhilovic, 51), Gustav Lundgren-Mervan Celik, Alexander Ahl Holmström (Julius Lindberg, 61), Richard Friday.
Ersättare: Axel Norén, Julius Lindberg, Chisomnazu Chika Chidi, Filip Beckman, Jonas Lindberg, Erik Krantz.