Förlust mot Gais

Det var två lag som var på jakt efter säsongens första trepoängare som möttes på ett inledningsvis soligt Bravida Arena inför dryga 4000 åskådare. Hemmalaget Gais inledde säsongen med att kryssa (1-1) borta mot Östersunds FK, medan Brage förlorade efter ett sent baklängesmål mot Västerås SK (1-2). Det blev till slut Gais som rättvist kunde vinna tillställningen med 3-0 (1-0) vilket betyder att vi står kvar på noll poäng efter två omgångar.

Laget

Klebér Saarenpää hade gjort en förändring i startelvan sedan premiären, då Eirik Asante Gayi tog plats som mittback bredvid Pontus Rödin. Alexander Zetterström, som tvingades kliva av i andra halvleken i förra matchen på grund av skada, fick börja på bänken.

Första halvleken

Det var Ieltsin Camões som sparkade igång matchen inför inför storpubliken på Bravida Arena. Gais, som hade hemmaklacken bakom Andre Bernardini i första halvleken, öppnade piggast och skaffade sig en hörna redan efter 25 sekunder. Båda lagen visade stor intensitet inledningsvis, och spelet böljade fram och tillbaka. Seth Hellberg på innermittfältet låg bakom de flesta av Brages anfall inledningsvis. I sjunde matchminuten hade han en bra kombination tillsammans med Samouil Izountouemoi som ledde till en resultatlös hörna.

Ett bolltapp på mitten av Gais efter knappa kvarten ledde till att Arvidsson fick stor yta att avancera, som tvingade en hemmaspelare att fälla Bragespelaren ett par meter utanför straffområdeslinjen. Frisparken, som Arvidsson själv tog hand om, gick dock en bra bit över.

Hemmalaget, som ofta satte hög press på Brage när tillfälle gavs, fick i sin tur ett bra frisparksläge till vänster utanför straffområdet. Julius Lindberg lade frisparken som Filip Beckman nådde högst på men nickade över.

Brage, för dagen iförda sitt nya röda bortaställ, försökte spela sig fram centralt och kom till några halvchanser runt tjugo minuters strecket där Tamimi testade med ett skott som skruvade sig utanför och Camões var på väg tråckla sig fram till en målchans.

Halvvägs in i halvleken fick Atleterna ordentlig snurr på spelet och vi blev ordentligt tillbakapressade. Efter en kort hörnvariant försökte Julius Lindberg trä in bollen vid första stolpen, men Bernardini fick bra hjälp av backarna och kunde täcka skottet från Gaismittfältaren, som dock gick ut till ytterbacken Egzon Binaku som fick på en bra träff, men Bernardini kunde tippa bollen över ribban. Brage tog sig ur pressen och fick lite andrum med tio minuter kvar av halvleken, då man kunde hålla bollen inom laget och flytta upp spelet på Gais planhalva. Bland annat spelade Sletsjøe, Hellberg och Berggren sig fram till en halvchans som mynnade ut i en resultatlös hörna.

Makrillarna fick med sig en handfull frisparkar på offensiv planhalva före paus, där Celik hade ett bra läge i 39:e matchminuten efter Hellberg fällt Julius Lindberg. Någon utdelning blev det inte den gången för hemmalaget. Men Gais skulle rättvist spräcka dödläget när mittfältaren Gustav Lundgren, framspelad av Joakim Åberg, i 41:a matchminuten från några meter utanför straffområdet snyggt kunde hänga in 1-0, via en touch på Rödin, efter att vi gett bort bollen i uppspelsfasen.

Hemmalaget hade sedan en jättemöjlighet att öka på ledningen när Åbergs inlägg hittade en omarkerad Ahl Holmström i straffområdet vars nick dock blev för lös för att överlista Bernardini. Atleternas halvtidsledning var rättvis och kunde varit något mål större. Bitvis kunde vi hota hemmalaget första fyrtiofem, men någon hundraprocentig målchans lyckades vi inte skapa.

Andra halvleken

Någon större förändring av matchbilden i andra halvleken blev det inte utan Gais kunde kontrollera tillställningen.

Brage gjorde ett byte direkt i andra halvleken då Kevin Nyarko ersatte Ieltsin Camões i anfallet. Gais fortsatte sitt vägvinnande spel man visade upp i stora delar av första akten, när man i inledningen av andra halvleken ökade på till 2-0 genom Alexander Ahl Holmström. Målet kom efter vi inte lyckats få bort bollen ur eget straffområde, där bollen via ett motlägg gick till Julius Lindberg som fick fram till bollen målskytten som ottagbart för Bernardini hittade nätet.

Gais fortsatte dominera matchbilden och tryckte tillbaka oss, och stundtals kom vi knappt upp på offensiv planhalva. Inhopparen Kevin Nyarko hade ett avslut i 54:e minuten som dock blev plockpotatis för Krasniqi.

Med sin 2-0-ledning i ryggen spelade Gais ut sitt register och rev upp stora sår i vårt försvar. Strax före 60-minuters strecket var Lindberg nära bli tvåmålsskytt men fick se sitt skott från vänster smita utanför Bragemålvaktens vänstra stolpe. Lindberg skulle dock få utdelning när han lättvindigt kunde driva fram centralt och pricka in 3-0 i 65:e matchminuten.

Vi gjorde ett dubbelbyte i 69:e matchminuten när Daniel Stensson och Pontus Jonsson kom in för att försöka få in ny energi. Vi jämnade också ut spelet en aning efter bytena och Stensson hade bland annat ett skott som tvingade Krasniqi tippa bollen till hörna. Men vi lyckades aldrig hota ett spelskickligt Gais som visade prov på både bra fart och energi i spelet och aktionerna.

Med knappa tio minuter kvar fick Filip Sjöberg och Chris Redenstrand komma in men utan att kunna ändra nämnvärt på matchbilden. Resultatet betyder att Brage för första gången i år får lämna en match utan att få göra mål. Nu gäller det att komma igen och försöka hitta tillbaka till det spel och den energi som vi kan kräva av oss själva. Prestationen som vi visar idag är helt enkelt för dålig.

Nästa uppgift är Örebro SK på bortaplan, lördagen den 15 april klockan 17:00.

GAIS-IK Brage 3-0 (1-0)

Mål: 1-0 Gustav Lundgren (41), 2-0 Alexander Ahl Holmström (50), 3-0 Julius Lindberg (65)

Varning, Gais: Mervan Celik. Brage: André Bernardini, Ieltsin Camões, Johan Arvidsson.

Domare: Martin Strömbergsson. Assisterande domare: Danha Bachiri, Fredrik Hammarström

Publik: 4022 (Bravida Arena).

GAIS (4-3-3): Margim Krasniqi-Egzon Binaku (83 Robin Frej), Filip Beckman, Axel Norén, August Wängberg (K)-Julius Lindberg, Joackim Åberg (67 Dino Salihovic), Gustav Lundgren (73  Jonas Lindberg)-Mervan Celik, Alexander Ahl Holmström (73 Viktor Alexandersson), Richard Friday (83 Chisomnazu Chika Chidi). Ersättare: Niklas Andersen, Erik Krantz (mv).

IK Brage (4-5-1): André Bernardini-Malte Persson (82 Christopher Redenstrand), Eirik Asante Gayi, Pontus Rödin, Jonathan Tamimi-Samouil Izountouemoi (82 Filip Sjöberg), Henry Sletsjoe, Seth Hellberg (K), Gustav Berggren (69 Jacob Stensson), Johan Arvidsson (69 Pontus Jonsson)-Ieltsin Camões (46 Kevin Nyarko).

Ersättare: Viktor Frodig (mv), Alexander Zetterström.