Förlust mot Hammarby

Den första gruppspelsmatchen i Svenska Cupen 2022/23 slutade med förlust 1-4 (0-1) på Tele2 Arena. Vårt mål gjordes på stopptid av Filip Sjöberg. Vi var länge med i matchen men när Hammarby gjorde 2-0 i 85:e matchminuten blev uppförsbacken för brant. I slutminuterna ökade hemmalaget på till 4-0. I matchens slutsekunder lyckades vi ändå spräcka målnollan när Filip Sjöberg rakade in Douglas Karlbergs nick-retur.

Inför storpubliken (19011) på Tele2 Arena satte Johan Arvidsson igång tillställningen. Matchen inleddes något försiktigt första fem minuterna där båda lagen kände på varandra.

Bajens anfallare Abdelrahman Saidi låg bakom matchens första riktiga möjlighet när han utmanade Pontus Rödin till vänster i straffområdet och hittade skallen på Fredrik Hammar som fick till ett bra avslut, men där Viktor Frodig stod för en fin räddning. Nästa möjlighet för Hammarby fick Saidi som testade med ett skott från straffområdeslinjen, som täcktes av Alexander Zetterström till en resultatlös hörna.

Vi hade svårt att få till något riktigt etablerat anfallsspel i första halvleken. Hårt jobbande Emil Tot Wikström hade ett distansskott utanför efter kvarten spelad som var vårt första avslut mot mål.

Drygt halvvägs in i halvleken fick vi en hörna, där Pontus Rödin var nära att få till ett bra avslut, men bollen gick på en försvarare och resulterade i ytterligare en hörna som inte vållade några problem för Hammarbyförsvaret.

Det var fortsatt bollinnehav för Bajen i halvleken, som med sitt passningsspel kom till ett par farligheter.

Brages backlinje med Jonathan Tamimi, Alexander Zetterström, Pontus Rödin och Malte Persson fick jobba hårt när man låg tätt på HIFs anfallare, men gjorde det bra och höll dem på rätt sida.

Även om Bajen hade mest boll och tryckte på, kunde vi sticka upp i en del omställningar. Emil Tot Wikström jobbade till sig en boll på mitten och skickade ut den till Samouil Izountouemoi, som tog fart och på vänsterkanten men utan få till något avslut på mål.

Bajen fick till slut resultat när kaptenen Nahir Besara fick ett instick i djupet från Viktor Djukanovic i 34:e matchminuten och kunde sedan rulla in bollen bakom Frodig fram till 1-0.

Även om hemmalaget hade mycket boll, så höll vi ihop lagdelarna bra, och lät inte Hammarby kom till så många avslut på mål första fyrtiofem.

När vi hade svårt att komma till några riktiga farligheter i spelet, fick vi försöka utnyttja de fasta situationerna. En frispark i 38:e matchminuten från vänsterkanten mitt på offensiv planhalva från Emil Tot Wikström hittade Pontus Rödin i bortre delen av straffområdet som dock nickade utanför. Hemmaledning med 1-0 i paus.

Matchbilden var densamma i starten på andra halvleken. Men några riktiga målchanser kom hemmalaget inte fram till inledningsvis. Vi gjorde det bra i försvarsspelet och täckte till ytorna, och kunde hålla motståndarna utanför oss.

Vi gjorde vårt första byte i 59:e minuten när Douglas Karlberg, som nyss gjort klart med ett nytt kontrakt, kom in på topp för Kevin Nyarko. Karlberg var nära på att komma igenom när han fick ett inspel i straffområdet tio minuter efter sitt inhopp, men fick inte till något avslut. Brage gjorde ett dubbelbyte med dryga kvarten kvar när Pontus Jonsson och Jacob Stensson kom in för Izountouemoi och Arvidsson.

Vi lyfte upp spelet men kom aldrig till några högkaratiga målchanser, utan ett flertal ”nästan”-lägen. I stället hade Hammarby chansen avgöra matchen när Djukanovic kom fri mot Frodig, men där Bragekeepern kunde avvärja.

Hammarby skulle dock punktera matchen när Nahir Besara kunde skicka in 2-0 i 85:e matchminuten efter att vi haft kontroll på spelet, men tappat boll. När vi sedan försökte flytta upp spelet kunde Hammarby öka på till 3-0 och sedan även 4-0 inom ett par minuter. Nära bara sekunder återstod av tilläggstiden kunde inhopparen Filip Sjöberg putsa till slutsiffrorna till 4-1.

En tung förlust där siffrorna inte speglar matchbilden…

Vi möter i nästa omgång GIF Sundsvall på bortaplan i Nordichallen. Den matchen spelas kommande lördag den 25 februari klockan 13:00.

Text: Olov Lindgren.

Hammarby IF-IK Brage 4-1 (1-0)

Mål: 1-0 Nahir Besara (34), 2-0 Nahir Besara (85), 3-0 Jusuf Erabi (90), 4-0 Montander Madjed (90+1), 4-1 Filip Sjöberg (90+2)

Varning, HIF: Edvin Kurtulis, Shaquille Pinas. IKB: Pontus Rödin. Alexander Zetterström, Samouil Izountouemoi

Domare: Mohammed Al Hakim. Assisterande domare: Fredrik Klyver, Robin Wilde.

Publik: 19011 (Tele2 Arena)

Hammarby IF (4-3-3): Oliver Dovin- Joel Nilsson, Edvin Kurtulus, Mads Fenger, Shaquille Pinas-Fredrik Hammar (78 Jusef Erabi), Loret Sadiku (87 Alper Demirol), Nahir Besara (88 Pavle Vagic)-August Mikkelsen (16 Tesfaldet Tekie), Abdelrahman Saidi, Viktor Djukanovic (78 Montander Madjed).

Ersättare: Davor Blazevic (mv), Nathaniel Adjel.

IK Brage (4-3-3): Viktor Frodig-Jonathan Tamimi, Alexander Zetterström (K), Pontus Rödin, Malte Persson-Johan Arvidsson, Henry Sletsjoe, Gustav Berggren (88 Filip Sjöberg), Emil Tot Wikström-Samouil Izountouemoi (74 Jacob Stensson), Kevin Nyarko (59 Douglas Karlberg), Johan Arvidsson (74 Pontus Jonsson). Ersättare: André Bernardini (mv), Eirik Asante Gayi, Christopher Redenstrand.