Förlust mot J-Södra

De dryga 2000 som hade kommit till Stadsparksvallen fick se en match som hemmalaget J-Södra kunde vinna med 4-1 (3-0). Tre enkla mål inom loppet av tjugo minuter i mitten av första halvleken blev för mycket att hämta in. Ieltsin Camões kunde med sitt första mål i Superettan reducera i början av andra till 3-1, men det hjälpte föga, i stället kunde Jönköping öka på till 4-1 med kvarten kvar av matchen.

Laget

Brage hade gjort tre förändringar i startelvan jämfört med matchen senast mot Gefle. Eirik Asante Gayi tog plats i mittförsvaret i stället för avstängda Alexander Zetterström. På mitten fick Jacob Stensson förtroendet i stället för Seth Kanteh Hellberg som varit sjuk, medan Pontus Jonsson gjorde sin fjärde match från start på högerkanten. På bänken fanns Yassin Hawat med för andra gången för säsongen, och Jonah Almquist var med som 19:e man.

IK Brage (4-1-4-1): André Bernardini-Jonathan Tamimi, Eirik Asante Gayi, Pontus Rödin, Malte Persson-Henry Sletsjøe-Pontus Jonsson (78 Johan Arvidsson), Gustav Berggren (78 Kevin Nyarko), Jacob Stensson (K) (84 Filip Sjöberg), Samouil Izountouemoi (78 Christopher Redenstrand)-Ieltsin Camões (78 Douglas Karlberg).

Ersättare: Viktor Frodig (mv), Yassin Hawat.

Första halvlek

På ett soligt Stadsparksvallen blåste domaren Magnus Lindgren igång matchen där vi spelade med den tjugomanna röststarka Brageklacken i ryggen i första halvleken.

Brage, för dagen iförda sitt röd/vit/blåa bortaställ, inledde lovande och låg högt upp i banan och fick med sig några bollvinster på offensiv planhalva första fem. Hemmalaget hade inledningsvis svårt att få fast bollen på offensiv planhalva mot ett stabilt Brageförsvar.

Matchens första farlighet kom i åttonde matchminuten genom Samouil Izountouemoi som var på väg komma loss på vänsterkanten, men fick se skottet fastna på ytterbacken Jesper Manns. Det var Brage som hade mest bollinnehav inledningsvis och tryck mot Södramålet, men utan att komma fram till några riktiga 100%-iga chanser.

I stället var det hemmalaget som tog ledningen med 1-0 efter knappa kvarten, efter en snabb frispark av Robin Book, där vi står och sover i försvaret. Bollen gick fram till Malkolm Moenza som spelade in bollen till  Pashang Abdulla som tryckte in bollen från bortre delen av straffområdet bakom André Bernardini. Målet kom som en kalldusch efter vår fina inledning.

J-Södra fick sedan energi efter målet och jämnade ut spelet. Abdullah var nära utdelning igen men fick inte till avslutet. Ett andra mål skulle ändå komma för smålänningarna efter att mittfältaren August Karlin, framspelad av Abdulla, omarkerad enkelt kunde avancera centralt mellan Brages mittbackar och placera in 2-0 via Bernardinis fingrar i vänstra burgaveln.

Vi försökte jobba oss tillbaka i matchen men hade svårt få till något flyt i spelet. Det var Jönköping som vann de flesta duellerna medan vi sjönk långt ner på egen planhalva. Det var riktigt nära ett tredje mål för J-Södra när mittbacken Alexander Berntsson nådde högst på hemmalagets första hörna, men nickade rakt på Bernardini. Brage kontrade direkt på hörnan och Jacob Stensson kom till ett bra skottläge, men på nytt var en Södra spelare i vägen (Samuel Adrian). Om Brage var uddlösa framåt så var Jönköping desto effektivare. I 34:e matchminuten kom 3-0 där anfallaren Anton Thorsson hittade rätt med en frispark långt ut från högerkanten som gick förbi alla spelare och in vid Bragemålvaktens första stolpe.

Sista tio av första halvleken lyfte vi upp spelet och var riktigt nära få till ett reduceringsmål, men typiskt för dagen träffade Stensson den vänstra stolpen med ett hårt skott. Stensson hade därefter en bra hörna, som Camões dock nickade rakt på hemmamålvakten.

Kort innan halvtidsvilan hade också Nikolic för Jönköping en bra chans efter ett fint anfall men sköt över.

En halvlek där vi inledde lovande, men där Jönköping tog över efter deras mål.  Sett till matchbilden var dock hemmalagets 3-0 något mål för stor, men en del misstag kostade oss.

Andra halvlek

Båda lagen kom ut med samma spelare till andra halvlek. Med ett 3-0-underläge i halvtid var ett tidigt mål i andra halvleken mer eller mindre ett måste. Vi skulle också få till ett reduceringsmål i 49:e när Ieltsin Camões reducerade till 3-1 på straff. Målet kom efter Pontus Jonsson dragit upp ett anfall till höger, passat till Camões som klackade bollen mot mål, där bollen tog på Alexander Berntssons arm och förhindrade mål. Straffen från Brages portugis satt sedan säkert i nät.

Matchen stod och vägde efter målet. Brage lyfte upp spelet samtidigt som J-Södra kunde dra sig hemåt och spela lite på resultatet. Stensson, mycket aktiv hos Brage, hade en bra kombination med Jonsson i 58:e matchminuten men skottet blockerades av Samuel Adrian.

Vi var det lag som låg på för ett mål, men hade svårt att komma fram till några hundraprocentiga målchanser trots det konstanta trycket. Vi hade två hörnor runt timmen spelad, som dock blev resultatlösa.

Trots att vi hade mest bollinnehav skapade vi aldrig de där riktigt vassa chanserna, och J-Södra kunde ligga lågt i sitt försvarsspel och var för det mesta rätt i sina positioner och släppte inte till några större ytor. Jonsson och Berggren hade ett par bra kombinationer runt 70-minuters strecket som dock rann ut i sanden. Matchen kom att avgöras med dryga kvarten kvar när Robin Book ökade på Jönköpings ledning till 4-1, efter en utspark från Bernardini där bollen gått mot mittlinjen och tillbaka in på Brages planhalva där Asante Gayi kommit på mellanhand mot Book, som sedan kunde rulla in bollen bakom Bragemålvakten.

Resten av matchen blev ganska avslagen även om både lagen hade chanser till mål. Närmast för Brage var Tamimi med ett distanskott och Karlberg med ett farligt skott från nära håll.

Det här var en match där vi inte kom upp i nivå. Bitvis visade vi ett offensivt spel där vi tryckte tillbaka J-Södra. Men summa summarum så gör vi för många misstag åt båda hållen, och då förlorar man fotbollsmatcher på den här nivån.

Nu är det bara att komma igen och samla oss inför nästa match som spelar redan nu på onsdag den 31 maj kl 19.00, när Östersund kommer på besök till Borlänge Energi Arena. Hoppas ni är med oss då!

Jönköpings Södra IF-IK Brage 4-1 (3-0)
Mål: 1-0 Pashang Abdulla (14), 2-0 August Karlin (22), 3-0 Anton Thorsson (34), 3-1 Ieltsin Camoes (49, str), 4-1 Robin Book (73)
Varning, J-Södra: Robin Book . Brage: Filip Sjöberg.
Domare: Magnus Lindgren. Assisterande domare: Alexander Milovanovic, Sam Seno.
Publik: 2100 (Stadsparksvallen)
Jönköpings Södra IF (4-2-3-1): David Celic-Malkolm Moenza (84 Daniel Strandsäter), Alexander Berntsson, Samuel Adrian (83 Avid Eriksson)), Jesper Manns-August Karlin, Marko Nikolic-Anton Thorsson (79 Flamus Dzili), Robin Book (K), Taylor Silverholt (65 Marwan Baze)-Pashang Abdulla.
Ersättare: lbin Sjöstrand Bjurnemark, Filip Moller Delaveris, Alexander Nilsson (mv).
IK Brage (4-1-4-1): André Bernardini-Jonathan Tamimi, Eirik Asante Gayi, Pontus Rödin, Malte Persson-Henry Sletsjoe-Pontus Jonsson (78 Johan Arvidsson), Gustav Berggren (78 Kevin Nyarko), Jacob Stensson (K) (84 Filip Sjöberg), Samouil Izountouemoi (78 Christopher Redenstrand)-Ieltsin Camoes (78 Douglas Karlberg).