Skip to content

Förlust mot Sollentuna i omstarten

Vi fick inte med oss några poäng när höstsäsongen drog igång med bortamatch mot Sollentuna FK. I en spelmässigt jämn match, blev det förlust på ett regnigt Sollentunavallen, när slutresultatet skrevs till 3-1 (2-1).

-Vi visste att det skulle bli en tuff uppgift, och vi gör en fullt godkänd bortamatch, säger Brages tränare Fredrik Bengtsson.

SFK kunde tidigt ta ledningen med 1-0, innan Brages replik kom efter 13 minuter, genom Hanna Torstensson, 1-1. Med kvarten kvar av första tog det svartvita hemmalaget ledningen med 2-1. I en match som sedan vägde i den andra halvleken, var det Sollentunas Thea Bergström som med sitt andra mål i matchen fastställde slutresultatet till 3-1 på tilläggstid.

Trots regnet som kom före matchen och fortsatte under första halvlek, bjöd Sollentunavallen på en fint underlag, och båda lagen såg spelsugna ut.

Första fyrtiofem gick på poäng till Brage, men det var Sollentuna som visade sig ta tillvara på sina chanser bättre än vad IKB mäktade med.

Efter det att hemmalaget tagit ledningen med 1-0, efter ett skott utifrån, tog det en stund innan vi jobbade oss in i matchen.

-Jag tycker vi blev lite ängsliga och vågade inte spela, men vi har tillräckligt många chanser, säger Fredrik Bengtsson.

Hanna Torstensson, Agnes Dahlström och Ella Foberg stod för ett vackert anfall efter instruktinsboken, men avslutet från Foberg gick i burgaveln. Vi skulle dock kvittera till 1-1 efter tretton minuter genom Hanna Torstensson som vräkte bollen i mål, efter Agnes Dahlströms avslut som Hanna Thunblom tvingats släppa en retur på.

Vi visade upp ett bra passningsspel, och med tjugo minuter spelade fick ”Torsten” att friläge takt framför Thunblom, men avslut gick rakt på SFK keepern som stod för en benparad.

Ofta utnyttjade vi kanterna, där speciellt Ella Foberg briljerade med sin snabbhet.

-Vi hade bra inspel från kortsidan, vi hade många lägen, och då kanske fått en annan matchbild. Istället gör de 2-1, suckar Bragebossen.

Bragekaptenen Robyn Decker var så klart inte heller nöjd med utgången av matchen.

-Jag tycker inte att resultatet speglar matchen. Sett till chanser ska vi vinna alla dagar i veckan. Vi har tio solklara målchanser, men bollen vill inte i mål. Sedan är det individuella misstag som leder till deras mål. De har tre chanser och gör tre mål. Men vi gör inte det vi ska sista tredjedelen. Efter 1-1 målet kommer vi in i matchen och rullar boll. Vi gör sedan det svårt för oss, och sätter varandra i skiten och det är det som leder till 2-1 målet, när vi tappar bollen i uppspelsfasen, sedan tar de ett fint skott som studsar på en blöt gräsmatta.

Istället för ett Bragemål som hängde lite luften, tog Sollentuna alltså ledningen med 2-1 när Piyaltida Samkumpee, klippte till efter ett inspel från höger, och bollen gick in på samma ställe som vid SFK:s första mål, vid Alexandra Sjölanders högra stolpe.

I den andra halvleken hade vi svårt att komma igång med vårt spel, och de riktigt farliga chanserna kom alltför sällan. Fredrik Bengtsson säger att man behövde justera lite i halvtid.

-Vi kände att vi behövde göra någonting. Vi gör en del förändringar och får rucka om lite. Ida Roos hade lite ont i ljumsken, och fick byta. Det blir lite hackigt, men det får de ta.

Inhopparen Elin Hjälte försökte i 55:e minuten knorra in bollen vid den bortre stolpen, men Thunholm räddade till en resultatlös hörna. Det var Brages bästa chans i andra halvlek.

Halvvägs in i andra halvleken flyttade Robyn Decker upp på mittfältet när vi gick ner på en trebackslinje.

-Vi forcera framåt, vi får igång Ella Foberg på kanten, men vi är inte på plats när hon slår inläggen det är det som saknas, säger Brages lagkapten.

Någon större effekt blev det inte, och faktum är att vi aldrig kom till några hundraprocentiga målchanser.

Fredrik Bengtsson medger att man inte fick till sitt anfallsspel i andra, även när man flyttade ut sin #6.

-Hon har spelat där tidigare. Vi försökte forcera och få längre anfall, men vi kunde inte tillräckligt utnyttja spelet bakom. Vi hade hoppats att forwards skulle ligga mer på rulle bakom.

Något som inte funkade fullt ut, var hörnorna, där det ofta aldrig osade mål, tack vare att Sollentuna försvarade sig skickligt.

-Vi brukar vara ganska bra på fasta, men det här gången blev det ingen utdelning.

I slutskedet hade vi en frispark, som inte var alltför långt ifrån att nå Deckers panna, men lite typiskt för denna match, blev det inget av det hela.

-Jag trodde att jag skulle få en skarv på den, men det kommer någon bakifrån mig, och nickar bort den när jag ska skarva. Lite otur. En bra dag träffar den mitt huvud och inte hennes, och det blir mål. Det var inte vår dag.

Trots bortaplan, var det många Borlängebor och IKB-fans som fanns på plats, och vann matchen på läktaren.

-Ja det är fint, när man har lite släkt i Stockholm och folk kommer från Borlänge och hejar på oss. Nu har vi Gefle och Sunnanå hemma. Det är två matcher som vi förlorade mot borta på våren, och det viktigaste för oss är att vi kan hålla den fina hemmasviten och fortsätter vinna. Vi har däremellan också en cupmatch mot GUSK hemma. Det är upp på hästen igen och en ny vecka, säger Decker.

För amerikanskan blev det dubbla smällar denna kväll, i och med att hennes USA tidgare under matchdagen blev utslagna av Sverige i VM.

-Slår man så dåliga straffar, två över och en i stolpen, är man inte förtjänta att vinna, skrattar 35-åringen, som trots hon nästan blivit neutraliserad i Sverige, vet vilka hon håller på.

-Jag har fått den frågan många gånger. Hjärtat är alltid med USA.

På tilläggstid, kunde Sollentuna göra 3-1.

-Prestationen var tillräckligt bra, och vi får bygga vidare, säger en inte alltför nedslagen Bragetränare, efter matchen.

I tabellen ligger vi på fjärde plats. Nu ser vi fram mot lördagens hemmamatch mot Gefle.

Text: Per Lindgren

Matchfakta:

Sollentuna FK– IK Brage 3-1 (2-1)

Målen: 1-0 (3) Thea Bergström, 1-1 (13) Hanna Torstensson, 2-1 (31) Piyaltida Samkumpee, 3-1 (90+7) Thea Bergström