Skip to content

Förlust mot Sturehov på hemmaplan

Det tätnar till i toppen av serien efter IK Brage förlorat hemmamötet mot IK Sturehov med 0-3 (0-2) på Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen.

När samtidigt Torsby vann borta mot Lysvik med 2-1, betyder det Brage halkade ner till andraplatsen, en poäng bakom Torsby. Trea ligger Sturehov på samma poäng som Brage, men med sämre målskillnad.

Stor matchhjälte i bortalaget blev Alma Lerjeryd som gjorde samtliga tre mål.

– Hatten av för Alma, berömmer Bragetränaren Fredrik Bengtsson 17-åringen som leder skytteligan med 14 mål.

Vad fäller avgörandet till deras fördel idag?

– Det är bara att erkänna de är duktiga kontringsspelare. De är cyniska och vill spela direkt bakom vår backlinje. De är bra att ställa om, säger Bengtsson som menade man själva tappade mycket boll och blev straffade.

Bragemålvakten Alexandra Sjölander, som tidigare hållit tre nollor, hade en otacksam uppgift vid baklängesmålen när Alma Lerjeryd lämnades omarkerad.

– Det är svårt att veta vad jag kunde gjort annorlunda. Kanske jag kunde kommit ut bättre.

Att laget inte kom upp i normal nivå håller hon med om, och pekar på saker som kunde gjorts bättre.

-Vi gör inte jobbet som behöver göras. Det behövs att vi kliver dit 110 procent i alla situationer och hjälper varandra. Vi jobbar lite en och en idag, säger hon.

Efter matchen inletts med mycket spel fram och tillbaka första kvarten utan några målchanser, hade båda lagen varsitt avslut i virket. Först var det Sara Berglund som på frispark, fick se Sturehovmålvakten Alice Hultman få fingrarna på bollen och tippa den via ribban till hörna. Kort efter var det bortalagets tur att pricka överliggaren när mittfältaren Ida Hammarlund provade med ett tungt skott ett par meter utanför straffområdet.

Sturehov tog sedan ledningen med 0-1 i 26:e spelminuten genom skytteligaledaren Alma Lerjeryd som inte gjorde något misstag på ett friläge. Det var för övrigt 17-åringens tolfte mål för säsongen.

Vi hade svårt få till några längre anfall i första akten. Ett bra läge kom dock efter dryga halvtimmen, när Anna Sandins djupledspassning hittade fram till Maja Andersson, men Alice Hultman var vaken och kunde knipa bollen framför fötterna på Sandin när hon var på väg runda målvakten.

I stället för Bragemål, visade Sturehov effektivitet. Närkelaget dubblerade ledningen till 0-2 i 38:e matchminuten, när Emelie Gustavssons inspel från vänster letade sig fram till Alma Lerjeryd, som på en skyttedrottnings manér var på rätt plats vid rätt tillfälle.

Brage hade svårt få timing i sitt passningsspel och ofta kom bollen till fel adress.

Vi började andra halvlek med större beslutsamhet, och försökte med inspel centralt genom Sturehovs backlinje men bara för att komma till några ”nästan-lägen”.

Sturehov dödade i stället tillställningen när Alma Lerjeryd, vem annars, ökade på till 0-3 efter knappa timmen.

-Vi spelar rakt och där är hon effektiv, säger Sturehovstränaren Stig Pettersson om sin guldklimp som fick de bollar hon ville ha.

Sturehovs rutinerade tränare var samlad och stolt efter slutsignalen.

-Det här var vår särklass bästa match under mina år som jag har varit här. Det var förvånande att vi klarade oss så bra rent taktiskt. Jag vet att Brage är ett bra lag och satsar stort, och de är fortfarande ett bra lag.

Hade ni trott att ni kunde vinna med de här siffrorna?

-Absolut inte. Det kunde jag inte drömma om, sedan var också två av våra ordinarie mittbackar borta. I och för sig brukar det alltid skärpa upp laget, och det vart den effekten idag.

Brage försökte få till ett reduceringsmål men hade svårt komma till några vassa målchanser. Sturehov spelade på säkerhet med sin 3-0-ledning och backade hem med mycket folk, vilket gjorde det svårt hitta några ytor.

Fredrik Bengtsson tyckte att laget inte var på tå och inte lade ner det jobb som hade krävts för att ta poäng.

-Vi var inte beredda att ta fighten.

Han menade att första halvleken var svag men att grönvitt ryckte upp sig i andra.

-Vi gör en dålig första halvlek och är tama i duellspelet. I andra ger vi det en chans, och vi är rätt så bra att flytta bollen.

Nu väntar Västanfors borta på Fagerlidens konstgräs i vårepilogen.

-De kommer att få sota för den här förlusten, och vi var bra direkt efter förra förlusten. Det är bara upp på hästen igen, säger han.

Det kommer bli en rafflande fortsättning på serien där Torsby leder med en pinne före Brage och Sturehov. Om Brage siktar högt, tonar Sturehovstränaren ner förväntningarna på sitt lag.

-Förra året var första året vi någonsin hängde kvar i division 2. Vi rider inte på några höga hästar, kan vi komma på övre halvan så är vi nöjda.

Alexandra Sjölander hoppas man snabbt kan skaka av sig förlusten.

-Det är en match kvar innan uppehållet, sedan får vi vila upp oss och komma tillbaka ännu starkare till höstsäsongen, vilket jag tror vi kommer att göra.

Vad tror du om matchen mot Västanfors på onsdag?

-Det är bara försöka att släppa den här matchen och fokusera på onsdag och göra det ännu bättre där, avslutar hon.

Text: Olov Lindgren

IK Brage-IK Sturehov 0-3 (0-2)

Mål: 0-1 Alma Lerjeryd (26), 0-2 Alma Lerjeryd (38), 0-3 Alma Lerjeryd (56)

Varningar Brage: – Sturehov: –

Domare: Anna Nyberg. Assisterande domare: Per-Olof Messing, Rebecca Lundin.

Publik: 155 (Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen).

IK Brage: Alexandra Sjölander-Luna Hermansson, Joanna Snell, Thilda Johansson (30 Hanna Östberg (ut 70) Agnes Almetun Lantz (in 70))-Anna Linh Stenquist Foberg (K), Maja Andersson, Robyn Decker, Jennifer Ermesjö (58 Lisa Ewenson)-Anna Sandin, Ella Foberg, Sara Berglund.

Ersättare: Cecilia Karlkvist, Walaa Jundi Ali Al-Huwairi (målvakt)

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.