Förlust mot Trelleborg hemma på Vallen

Det blev en tung förlust och noll poäng när vi på söndagseftermiddagen tog oss an tabellfemman Trelleborgs FF hemma på Vallen. Överlag en bra genomförd match, där vi skapade en hel del chanser. Men det blev trots det återigen förlust på hemmaplan med 1-2 (1-2), där alla mål kom i första halvlek.

Efter det att Trelleborg tog ledningen med 0-1, kvitterade vi till 1-1 genom Douglas Karlberg, innan TFF återtog ledningen till 1-2 i slutet av första halvlek. Resultatet betyder att det tätnar kring kvalstrecket. Vi behåller tredje platsen, före Öster på samma poäng, men bättre målskillnad, och Trelleborg en poäng bakom.

Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen bjöd på en riktigt härlig inramning och publikårsbästa på 4 012 åskådare, när toppkonkurrenten Trelleborgs FF var på besök. Allt var som upplagt för en magisk eftermiddag i Borlänge.

Brage kom till start med en förändring i startelvan sedan förra matchen mot AFC Eskilstuna. Jonathan Syberg Tamimi var tillbaka efter sin varningsavstängning, och tog platsen som högerback istället för Eirik Asante Gayi.

Innan avspark hyllades Pontus ”Hinken” Hindrikes, efter att han efter förra säsongen valde att avsluta sin elitkarriär.

TFF’s Mouhammed-Ali Dhaini sparkade sedan igång matchen. Och skapade en hörna direkt i inledningen som ledde till att en omarkerad Henry Offia via Viktor Frodig sköt insidan av stolpen efter dryga 50 sekunder.

Brage svarade med en vass målchans efter fem minuter, när Christopher Redenstrand gjorde en rusch och hittade Henry Sletsjøe som kom i avslutsläge, men Anton Tideman kunde få ut ett ben, och förhindra bollen att gå på mål. Vi jämnande snart ut spelet, och strax före tio minutersstrecket kombinerade vi snyggt med flera spelare involverade, och Johan Arvidsson kom till ett avslutsläge med vänsterfoten, men bollen seglade tyvärr en meter över Andreas beck Larsens ribba.

Fem minuter senare var det Joakim Persson som var på väg ta sig igenom straffområdet till ett friläge, men touchen blev för svag och Mouhammed-Ali Dhaini kunde slå undan bollen till hörna, även om Trelleborgspelaren menade att bollen redan varit över kortlinjen.

Tidigt tvingades Seth Kanteh Hellberg kliva av efter en skadekänning, och in kom Jacob Stensson.

Efter 19 minuter tog Trelleborg ledningen med 0-1, när Henry Offia frispelades av Mouhammed-Ali Dhaini, och gjorde inget misstag fri med Frodig, efter ett tillsynes passivt försvarsspel av grönvitt.

Matchens betydelse syntes, då båda lagen gick hårt in i närkamperna. I en intensiv första halvlek, kom vi återigen till en målchans, när Tamimi med en crossboll hittade en fri Persson, som från nära håll direktsköt strax utanför.

Båda lagen bjöd på riktigt bra fotboll, med högt tempo, offensiv fotboll och många målchanser.

Välförtjänt kunde vi kvittera till 1-1, efter 27 minuter, genom Douglas Karlberg på en fin djupledsboll av Jonathan Tamimi, där TFF-keepern Andreas Beck Larsen kommit på mellanhand och Karlberg kunde runda honom och slå in bollen.

Efter dryga halvtimmen uppenbarade sig ännu en närapå hundraprocentig målchans för Jocke Persson, men avslutet gick inte på mål. Istället kunde Trelleborg ta ledningen med 1-2 (36), när man sågade sig igenom Brageförsvaret, och Nicolas Mortensen framspelad av Mohammed Khalid Saeid, kunde placera bollen utom chans för Viktor Frodig. En liten kalldusch då det var vi som så långt skapat flest heta målchanser.

Brages Joakim Persson var sedan riktigt nära på stopptid att kvittera efter en fast situation, när Pontus Rödin nickskarvat Johan Arvidssons inlägg till en fristående Persson, men IKB:s #7 sköt utanför det öppna målet.

1-2 efter första halvlek var kanske inte helt rättvist. Men bortalaget var skickligare på att ta tillvara på sina målchanser, och det är där matcher avgörs.

I halvtid byttes Anton Lundin in, när Johan Arvidsson klev av efter en smäll.

En Brage hörna slagen av Redenstrand blev halvfarlig efter 52 minuter. Kämpalusten fanns hos de våra, och vi vann några frisparkar på offensiv planhalva. Hemmalaget framburen av storpubliken skapade en dubbelchans när först Joakim Persson avlossade ett skott, som täcktes, och sedan letade sig fram till Redenstrand som sköt ett skott som Andreas Beck Larsen fick anstränga sig för att ta.

Matchbilden i andra halvlek, fick ett annat ansikte än första. Trelleborg drog sig tillbaka, och inriktade sig på kontringar, där Henry Offia oftast var hotet.

Efter timmen spelad brände vi ännu ett superläge när Anton Lundin passade till Söderberg, som sedan hittade Karlberg, som helt ren rakt framför mål, från 7-8 meter sköt bollen över.

Sista tjugo hade vi svårt att ta oss fram till de riktigt vassa målchanserna, och ofta var det Trelleborgsben ivägen. Pontus Rödin föll bland annat i straffområdet och grönvitt vädjade på straff, men istället varnades Rödin för filmning.

Söderberg hade sedan ett skottläge i 90:e, men som så ofta letade sig aldrig bollen fram till mål. Sammanfattningsvis så blev det en tung förlust inför en otroligt fin publik denna söndag, stort tack för alla som var på plats och stöttade oss – det betyder allt!

Nu väntar landslagsuppehåll och nästa match spelas lördagen den 1:a oktober när Örgryte IS väntar på bortaplan i Göteborg. Nästa hemmamatch spelas tisdagen den 18:e oktober hemma på Vallen, då Skövde AIK gästar Borlänge.

Text: Per Lindgren.

IK Brage-Trelleborgs FF 1-2 (1-2)

Målen: 0-1 Henry Offia (19), 1-1 Douglas Karlberg (27), 1-2 Nicolas Mortensen (36).

Varningar: IKB: Pontus Rödin, Niklas Söderberg TFF:

Domare: Martin Strömbergsson

Publik: 4 012 (Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen)

IK Brage (4-4-2): Viktor Frodig- Christopher Redenstrand (Ferhad Ayaz, 78), Pontus Rödin, Alexander Zetterström, Jonathan Syberg Tamimi-Joakim Persson (Joakim Persson, 88), Seth Hellberg (Jacob Stensson, 14), Henry Sletsjoe, Johan Arvidsson(Anton Lundin, 46)-Douglas Karlberg, Niklas Söderberg Ersättare: André Bernardini, Eirik Asante Gayi, Filip Sjöberg

Trelleborgs FF (4-3-3): Andreas Beck Larsen(Kasper Theisson Kristensen, 78)-Bödvar Bödvarsson, Anton Tideman, Abel Ogwuche, Fritiof Björkén-Haris Brkic (Simon Amin, 73), Mouhammed-Ali Dhaini (Herman Hallberg, 86), Mohammed Khalid Saeid (Isak Jönsson, 86)-Henry Offia, Nicolas Mortensen (Felix Hörberg, 78), Johan Blomberg Ersättare: Lukas Minter Wettergren, Othmane Salama.