Skip to content

IK Brage - Historisk sammanfattning

Här kan du läsa en kort summering av vår grönvita historia

1920- 30-talet

IK Brage bildades 1925. Från början hette dock klubben IK Blixt, men slog sig samman med Domnarvets IF och bildade Domnarvets GoIF, bl.a. för att en ny arena (Domnarvsvallen) skulle byggas. Det fanns dock delade meningar om föreningens inriktning. För lite fotboll, menade ”blixtarna” och ville låta IK Blixt återuppstå. Inom Domnarvets GoIF satte man sig på tvären och menade att namnet IK Blixt var deras. Initialerna IKB låg dock bra i munnen, menade fotbollsvännerna, så vid ett möte den 7 april 1925 föreslog Helmer Hellberg att föreningen skulle heta IK Brage.

Seriespelet inleddes strålande, och Brage avancerade efter några säsonger från division 4 till vad som idag skulle ha kallats Superettan. Steget till näst högsta divisionen tog Brage säsongen 1929/1930 efter en dramatisk kvalseger över Djurgårdens IF.

Brage firade stora triumfer på 30-talet och 1937 var det dags att för första gången ta steget upp i Allsvenskan. Just 1937 är ett oerhört omtalat och klassiskt årtal i IK Brages historia. På den här tiden var Brage ett riktigt poplag runt om i hela Sverige. När Brage skulle möta AIK borta stormade mängder av tillresta dalmasar Råsunda för att se de så framgångsrika nykomlingarna från Borlänge klämma dit ”smokinglirarna” från AIK. Matchen slutade 2-2 och den officiella publiksiffran var 34150, men det är många som anser att det kan ha varit så många som 50000 personer som lyckades ta sig in på arenan! Brage slutade i mitten av tabellen debutåret i Allsvenskan och höll sig kvar i fyra säsonger.

1940-talet

1941 åkte Brage ur Allsvenskan till mångas sorg, men gjorde ett hastigt återbesök säsongen 1943/1944. Därefter bar det neråt i seriesystemet i och med en allt för snabb generationsväxling, och ”37:orna”, d.v.s. spelarna som tog Brage till Allsvenskan 1937, var tvungna att ersättas av yngre och mindre rutinerade förmågor. Så 1947 degraderades Brage till tredjedivisionen (division III), vilket även hade sin förklaring i att seriesystemet gjordes om och hela fem lag flyttades ner från division II det året. Brage slutade femma från slutet… Det krävdes dock bara två säsonger innan Brage åter igen hade tagit sig tillbaka till näst högsta divisionen. 1945 startade Brage ett ishockeylag och inledde med att slå Leksands IF i första matchen. Det var dock fortfarande fotbollen som var störst inom föreningen.

1950-talet

50-talet skulle man kunna säga var det minst dramatiska årtiondet i Brages historia, och Brage parkerade i division II, som man återkom till 1950 efter en djupdykning ner i trean. Harvandet i division II till trots – 1956 bjöds det på stor kvaldramatik när Brage äntligen hade lyckats vinna serien och därmed fick kvala till Allsvenskan. Det blev dock en bitter förlust mot IFK Malmö, som vann med 1-0 på Domnarvsvallen och spelade 2-2 i returmötet efter att ha fått en omdebatterad straffspark med sig.

1960-talet

Brage var ett division II-lag även under nästan hela 60-talet. Dock med ett lysande undantag, nämligen 1966, då Brage gjorde återbesök i Allsvenskan efter tolv års längtan. Kvalspelet 1965 var klassiskt och välbesökt. I första mötet, mot GAIS, sattes publikrekordet på Domnarvsvallen då 14206 åskådare ville bevittna dramatiken. Brage förlorade visserligen den matchen, men borta mot Grimsås blev det seger med 2-0 (inför över 15000 åskådare!) och på Stockholms stadion säkrades avancemanget efter 1-1 mot Gefle IF. Hysterin kring Brage var stor, men säsongen i Allsvenskan slutade med en sistaplats och division II-spel var ännu att vänta. Brage kvalade till Allsvenskan även 1967, men hade då inget att hämta mot Öster och Åtvidaberg som blev för svåra. 1963 lades Brages ishockeysektion ner av ekonomiska skäl.

1970-talet

På 70-talet fick Brage uppleva både sorg och stor glädje. Fram till mitten av årtiondet hade Brage åkt som en jojo mellan division II och III. Men när klubben 1977 skulle inleda sin fjärde raka division III-säsong skulle det nog ha känts riktigt tungt om det inte varit för en viss spelande tränare som gjorde entré – nämligen Rolf Zetterlund. Han värvades av den legendariske ordföranden Ingvar ”Slana” Österberg från AIK. Med Zetterlunds hårda, men framgångsrika, ledarskap och unga lovande spelare som Thomas Nilsson, Göran Arnberg och Bernt Ljung i laget avancerade Brage direkt till division II. Det höll på att bli avancemang på nytt 1978, men 1979 knep Brage seriesegern och var åter igen ett allsvenskt lag!

1980-talet

Återkomsten i Allsvenskan 1980 blev början på en ny storhetstid för Brage och som nykomling slutade man överraskande nog fyra. En makalös bedrift av Zetterlund och kompani! 1981 lämnade Zetterlund Brage, men framgångarna uteblev inte och det blev på nytt ett allsvenskt brons. Brage var ett hårt kämpande lag, och hade en spelstil som inte alltid uppskattades av motståndarlag eller media… Framgångarna var dock ett faktum och det belönades sig 1982 då Brage för första gången fick delta i UEFA-cupen. Där slog Brage ut danska Lyngby och ställdes sedan mot storlaget Werder Bremen med Rudi Völler i laget, som blev för svåra. Brage deltog även i Tipscupen och gjorde det framgångsrikt, efter segrar mot bland annat Sparta Prag och Wiener SC.
 

1988 spelades de två mest klassiska matcherna i Brages historia då vi i UEFA-cupen ställdes mot blivande italienska mästarna Inter. Första matchen slutade 2-1 till Inter på San Siro, efter ett snöpligt baklängesmål i den sista matchminuten. En månad senare sprang världsstjärnorna in på Vallen och hälsades välkomna av 9000 masar och kullor. Nu tog man verkligen Brage på allvar. Inters tränare Trappatoni förstod att Brage inte var att leka med, så han mönstrade sitt absolut starkaste lag med spelare som Lothar Matthäus, Andreas Brehme, Bergomi, Baresi och målvakten Walter Zenga. Det stod länge 1-1, men en kvart före slutet släckte Inters Morelli hoppet för allsvenska sjuan Brage, som ändå hade gjort en imponerande kämpainsats mot detta världslag.

1990-talet och framåt

1990 åkte Brage ur Allsvenskan och två år i division 1 väntade. Återkomsten i Allsvenskan 1993 blev allt annat än rolig. Brage låg sist i tabellen från omgång 1 (storstryk mot Malmö FF) till den sista omgången! Därefter spelade Brage i division 1, som senare bytte namn till Superettan, under resten av årtiondet. Det var inte tal om något allsvenskt kvalspel även om laget höll till i toppen av tabellen under några säsonger, men orkade aldrig ända fram.

Därefter pendlade IK Brage mellan landets näst högsta serie Superettan, division 1 och division 2.

Numera är herrlaget etablerade i elitfotbollen och spelar sedan 2018 i Superettan.

IK Brage tog tillbaka damverksamheten in i föreningen inför 2021 efter ett övertagande av Ornäs BK:s verksamhet. Damlaget huserar numera i Division 1 (landets tredje högsta division).

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.