Skip to content

IK Brages barn- & ungdomsverksamhet certifierade av SEF

IK Brages barn- & ungdomsverksamhet får två stjärnor i den nya modellen av Svensk Elitfotbolls akademicertifiering.

– Den nya certifieringen sätter större krav på klubbarna än tidigare år men vår förhoppning är att samtliga klubbar blir mer professionella. På sikt gynnar det hela den svenska fotbollen, det är jag övertygad om, säger Thomas Hasselgren, akademiutvecklare på Svensk Elitfotboll.

Klubbarna som certifieras är de 32 elitfotbollsklubbarna inom Unicoachnätverket samt de klubbar från EttanFotboll som anmält intresse. Den nya modellen är framtagen av Svensk Elitfotboll tillsammans med klubbarna själva i syfte att göra svensk fotboll mer internationellt slagkraftig på sikt.

-Vi kan återigen konstatera att IK Brage som klubb och akademi hela tiden tar rätt steg för att hela tiden förbättra vår verksamhet. I den nya certifieringen uppnår vi två stjärnor vilket är ett bra kvitto för oss som Superettanklubb. Vi ligger topp tre i flera kategorier av Superettanklubbarna vilket såklart är inspirerande, säger Akademichef Andreas Wallin.

Den nya certifieringsmodellen nollställer alla tidigare resultat i certifieringen och ska inte jämföras med den tidigare modellen. Det vill säga att mätningen av klubbarnas akademier är annorlunda på ett djupare och mer detaljerat sätt än tidigare och med hårdare bedömningar. Totalt granskas tio olika verksamhetsområden i den nya certifieringen och femdubbelt fler frågor än tidigare.

-Vi placerar oss återigen kring topp 20 skiktet i Sverige vilket vi måste vara stolta över, säger Wallin och fortsätter.

-Nu väntar hårt jobb framöver försatt fortsätta utveckla vår akademiverksamhet och ta nya kliv så att vi kan producera fler grönvita spelare.

Syftet med certifieringen av klubbarna är fortfarande att kvalitetssäkra klubbarnas arbete med spelarutbildning, att identifiera klubbarnas egna utvecklingsområden samt att framhålla vikten av ledarutbildning. Ett nytt delområde som kan nämnas är spelarnas steg från akademin till klubbens herrlag. Det genomförs ett certifieringsbesök vartannat år över två dagar ute i klubbarna, där certifieraren får svar på om klubbens dokumentation av verksamheten faktiskt överensstämmer med verkligheten. Det viktigaste är inte att utse den bästa akademin utan snarare att varje akademi ska få ett mått på sin egen verksamhet och en referenspunkt på vad klubben ska försöka förbättra till kommande säsonger.

-Säsongen 2023 ska vi lyfta in flera nya delar i akademiverksamheten vilket kommer leda till att vi kommer ta ytterligare steg och avancera än mer i rankingen, avslutar Wallin.

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.