Skip to content

Inför AFC med Klebér Saarenpää

Foto: Mats Andersson / BILDBYRÅN

Efter ett uppehåll på två veckor är det dags för säsongens näst sista hemmamatch när AFC Eskilstuna på söndag kl.15:00 står för motståndet på Borlänge Energi Arena.

Huvudtränaren Klebér Saarenpää tycker läget ser näst intill optimalt ut inför avslutningen av serien.

-Vi har många spelare tillgängliga att välja mellan. Så här sent på säsongen kan det annars vara lite smått och gott med småskavanker, men vi har haft en väldigt hög tillgänglighet på spelare om man ser över hela vår trupp. Vi är vältränade och starka.

Hur tycker du spelarna sett ut efter senaste matchen?

-Vi har tagit det lite lugnare under det här uppehållet, säger Saarenpää som i händelse av seger mot AFC skulle säkra kontraktet med tre omgångar kvar.

-Vi är förhoppningsvis redo för de fyra sista matcherna.

När vi mötte AFC i mitten av juli hade laget just bytt tränare till Nolberto Solano. Men efter förlusten i senaste omgången mot Landskrona fick peruanen sparken. I stället kommer Tony Andersson, som bland annat tränat Sandvikens IF, som tillsammans med Robert Åstedt kommer leda laget i fortsättningen. Det betyder alltså att vi ställs inför samma scenario som senast mot AFC Eskilstuna, med en ny tränare i motståndarlaget.

-För oss blir det extremt svårscoutat återigen. Spelarna individuellt känner vi till men hur de spelar och vad de kommer göra har vi ingen aning om.

-Det ger väl spelarna en möjlighet och en ny energikick med en ny coach, sedan får vi se om de lyckas få ihop det på kort tid. Det blir ett lurigt läge att möta dem.

När vi mötte de orangea på Tunavallen förlorade vi med 2-1. En match där vi inte kom upp i nivå.

-Jag vet inte riktigt vad jag kan förvänta mig för matchbild nu. Det var två slarviga mål som vi släppte till som jag hoppas vi har lärt oss av och blivit bättre i där vi är just nu.

”Klebban” hoppas att man direkt ska kunna ta tag i taktpinnen när man kliver ut på plan på söndag.

-Att vi visar från omklädningsrummet att energin och elektriciteten finns där. Det ger en större möjlighet att matchbilden tippar åt det håll vi vill ha den. Där vi kan vara dominerande och styrande, men framförallt också effektiva i det vi vill göra offensivt i sista tredjedelen.

Något han också understryker är betydelsen av att försöka hålla nollan bakåt.

-Sätta en stolthet i att ha ”cleen sheets”, att hålla nollan intakt genom hela matchen, det är en viktig del för oss.

Även om gästerna är seriens formsvagaste lag, vill Bragebossen varna för motståndarna, som visat att kapaciteten finns där efter att bland annat nyligen kryssat mot Utsikten borta. 

-Någonting vi ska ha respekt för är att det är ett lag som kan göra ont på motståndarna om vi inte gör det vi ska göra och inte är vakna.

-Det handlar om att vara fokuserad, göra rätt saker och inte slappna av för då kan man bli svårt straffade.

Till söndagens tillställning är båda innermittfältarna Henry Sletsjoe och Seth Hellberg avstängda efter varningar. Men efter det är det en närmast fulltalig trupp och med den konkurrens som finns, är Saarenpää ändå trygg i hur man kommer hantera situationen. Mycket pekar på att Gustav Berggren och Adil Titi kan komma att ersätta nämnda duo.

-Några spelare ska komma in. Det är väl det att man är lite matchovan och inte har samma relationer, självklart blir det ett litet tapp men jag är övertygad att vi kommer hantera det på ett bra sätt.    

Vad vill du säga till de som ännu inte har bestämt sig, om de ska se matchen på söndag?

-Att vår passion och det vi vill göra, den form vi visat kan smitta av sig i värme och glädje i den här kalla hösten som plötsligt har dykt upp.

-Jag hoppas att man kan känna det när man är på plats och kan vara stolt över sitt Brage. 

 5 punkter inför AFC

  • Brage ligger fyra i hemmatabellen med 26 poäng på 13 matcher, medan AFC återfinns på 12:e plats i bortatabellen med 10 poäng på 13 matcher.
  • Brages målvakt André Bernardini ligger med sina sex nollor, på 22 matcher (27%), på 6:e vad gäller antal cleen sheeets. Nick Wolters i AFC har tre nollor på 22 matcher (14%) vilket betyder en 13:e plats.
  • Efter en poäng på de fyra senaste matcherna fick AFC-tränaren Nolberto Solano sparken efter 0-1-förlusten hemma mot Landskrona BoIS i senaste omgången. Tony Andersson och Robert Åstedt kommer i fortsättningen leda laget.
  • Sedan AFC åkte ur allsvenskan säsongen 2019 har lagen mötts vid sju tillfällen. Båda lagen har tre vinster var, medan ett möte har slutat oavgjort. 
  • I formtabellen över de sex senaste matcherna ligger Brage trea med 11 poäng, samtidig som AFC är på 16:e plats med 1 poäng.

Matchstart 15:00 på söndag, hämta din biljett HÄR.

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.