Skip to content

Inför AFC med Kleber Saarenpää

Foto: Tobias Sterner / BILDBYRÅN / COP 254 / TS0078

På söndag 19:00 tar vi oss an AFC Eskilstuna borta på Tunavallen.

-Vi är trygga i det vi ska göra. Det är det absolut viktigaste. Sedan har vi ganska väl inarbetade olika modeller i förhållande till hur motståndarna spelar.

Kleber Saarenpää om hur vi ska hantera AFC

Vi kommer till söndagens bortamatch på Tunavallen mot Athletic Eskilstuna med en heroisk insats mot Örgryte i bagaget. Med en spelare mindre på plan stod vi för en fantastisk bedrift genom att göra fyra mål framåt och till slut vinna tillställningen med 4-1. Tidigare har vi som mest lyckats göra två mål i en och samma match, vilket nu fördubblades trots decimerat manskap.

-Vi visar på vår kvalitet framåt i avgörande lägen där vi får en slutprodukt som vi sökt efter en längre tid, säger Bragetränaren Klebér Saarenpää som menar att inställningen och karaktären hos spelarna oftast också tidigare har varit på plats, men att vi nu även fick utdelning. -Kämpainsatsen, attityden och mentaliteten har alltid funnits där, men (vi har) inte fått en slutprodukt av det. 

Vad tar ni er med från matchen spelmässigt mot ÖIS?

-Det vi har pratat om är att vi ska göra basicsakerna bra. När vi blir en man mindre så sluter sig gruppen väldigt hårt kring att jobba stenhårt i försvarsspelet och i att komma ihop. Det gör vi på ett jättebra sätt. Vi gör det naturligt, och tar därifrån ett omställningsspel, det ska vi ändå ha med oss även när det blir elva mot elva.

På fredagseftermiddagen gjorde AFC klart med meriterade peruanen Nolberto Solano som ny huvudtränare. 48-åringen, som bland annat spelat i PL för Newcastle United och varit lagkamrat med Maradona i Boca Juniors, kommer närmast från ett jobb som tränare i Perus U23-landslag. Efter att Jawad Al Jebouri lämnade sin post i juni, har Robert Åstedt varit huvudtränare för Eskilstunalaget.

-Det gör det ytterligare att det blir väldigt svårscoutat, säger Kleber. Robert Åstedt som haft de två senaste matcherna har gjort det på ett lite annorlunda sätt, och vi får se om de nu kommer göra det på ett tredje sätt som vi får förhålla oss till på matchdagen. Även om det nu blir ett hastigt tränarskifte i motståndarlaget, känner han sig bekväm i situationen och vet hur vi ska hantera läget.

-Vi är trygga i det vi ska göra. Det är det absolut viktigaste. Sedan har vi ganska väl inarbetade olika modeller i förhållande till hur motståndarna spelar. Vi får titta de första tio minuterna och se vad motståndarna gör, och sedan får vi hjälpas åt och maximera det vi ska göra. Men det ändrar inte så mycket hos oss.

AFC har haft en jobbig säsong hittills och bara vunnit två av 13 matcher. Senast blev det stryk med 2-0 borta mot nykomlingen Gefle IF, vilket var femte raka matchen utan mål framåt. Klebér Saarenpää menar att bytet till Solano som tränare kan komma att betyda en hel del för de orangea. -Normalt sett med en ny tränare brukar effekten bli ett väldigt energifyllt lag, som vill visa upp sig från sin bästa sida inför tränaren (och) att man ska vara i startelvan. Det är väl det vi får se upp med, säger Klebér.

-Det blir en nystart för dem. Sedan är frågan om relationerna och om de ska göra nya avancerade saker, så kan det kanske inte vara på plats så att säga. 
Efter segern mot ÖIS, har Brage en svit på tre raka vinster (om man räknar med träningsmatchen efter uppehållet mot Gefle). Men att dra någon bestämd slutsats var laget ligger nivåmässigt är för tidigt att göra.   

Även om det nu blir ett hastigt tränarskifte i motståndarlaget, känner han sig bekväm i situationen och vet hur man ska hantera läget.

-Vi strävar alltid efter att bli bättre. Det är lite för kort tidsspann att göra någon bedömning här och nu. Det måste gå längre tid och vi måste bevisa för oss själva att vi är solida över tid. Inte göra två bra matcher och sedan en mindre bra, två bra matcher igen. (Det gäller) att hålla en jämnhet över en längre tid.

Även om det skiljer nio poäng mellan lagen, går det inte att säga med bestämdhet att Brage är klara favoriter. Som bekant är Superettan en serie där man säger att alla kan slå alla. Trots ex-allsvenskarnas utsatta tabellposition har man visat att det finns kapacitet i laget, då man tagit poäng både av ettan Utsikten, tvåan Västerås och trean Gais. 

-Jag är ju hellre där vi är än var AFC är, helt klart, säger Klebér Saarenpää som mer vill tala om sitt eget lags fortsatta utveckling än om ett eventuellt favoritskap inför söndagens drabbning.

-Vi tar våra små steg och ska inte ta för stora steg utan bygga vidare på där vi avslutade vårsäsongen och där vi har tagit vid på den andra halvan. Grabbarna har jobbat väldigt hårt och det känns som att vi är på ett bra ställe och är väl förberedda för att göra bra saker inför framtiden.

Hur har träningsveckan sett ut?

-Vi har kört allmänt, inget specifikt. Vi har kört hårt i början och sedan släppt upp grabbarna så de är redo för söndag. Vi har gått genom anfallsmässigt och försvarsmässigt. Det är ett evigt nötande till att vara redo på elitnivå.

Till söndagens match mot AFC är mittfältaren Seth Hellberg avstängd efter sitt röda kort mot Örgryte. 

För Pontus Jonsson och Emil Tot Wikström, som båda fick kliva av senast efter skador, ser utgångsläget bäst ut för ”Totti”.

-Emil tränade fullt idag (fredag). Han har lite känning i sin fot, men det ska inte vara några större problem till söndag och han får ytterligare två dygn. Det ser värre ut för Pontus som fortfarande är hämmad av sin lårkaka och har inte hundra procent kapacitet i sitt rörelsemönster, avslutar Klebér Saarenpää.

Fem punkter inför AFC Eskilstuna:

  • AFC har tre spelare avstängda. Försvararna Anton Ekeroth och Robin Sundgren, samt anfallaren Oskar Lindberg. I Brage är Seth Hellberg avstängd efter sitt röda kort mot Örgryte.
  • AFC har gjort minst mål i serien, åtta, att jämföras med Brages 17.
  • Fjolårets möte på vårsäsongen slutade med kryss, 1-1, på Borlänge Energi Arena där Alexander Zetterström gjorde Brages mål. När lagen möttes i september på Tunavallen vann Brage med 3-2, där Johan Arvidsson, Joakim Persson och Niklas Söderberg gjorde gästernas mål.
  • AFC är tillsammans med Skövde seriens sämsta hemmalag med sex inspelade poäng på lika många matcher. Brage är å sin sida näst sämsta bortalag med fyra poäng på sex matcher.
  • Brages mittback Pontus Rödin gjorde under säsongerna 2019-21 46 matcher i AFC-tröjan.

Text: Olov Lindgren 

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.