Skip to content

Inför återstarten av Superettan: Utsiktens BK – IK Brage

Spelledigheten är slut. På söndag, kl. 13.00, återupptas seriespelet för Brage när vi ställs mot Utsiktens BK på Bravida Arena. Huvudtränare Klebér Saarenpää och Joakim Persson delar med sig av sina tankar inför helgens match.

Efter nästan en månad lång tävlingsvila har det blivit dags för Brage att spela seriematcher igen. Klebér Saarenpää och Joakim Persson ser fram emot återstarten av Superettan.

– Det har varit en bra ledighet, och nu har vi haft några tuffa men bra träningsdagar. Vi har fokuset och det taktiska upplägget redo inför helgens match. Det känns väldigt bra. Det är många som är förväntansfulla och vill dra i gång höstsäsongen, säger Klebér Saarenpää och Joakim Persson tar vid:

– Det är roligt att få träna igen. Det var skönt med lite ledighet, men man har faktiskt längtat tillbaka. Vi är väldigt taggade. Det känns som att alla är vältränade och redo på alla sätt och vis inför återstarten. Vi längtar efter matchen på söndag.

Vad har ni gjort under speluppehållet?

– Vi har framför allt fokuserat på det fysiska. Det handlar om att spelarna ska komma tillbaka till den fysiska nivå som vi kräver. Killarna har responderat bra – de har tålt belastningen, samtidigt som de har visat bra siffror i de tester vi gör. Sedan har vi jobbat med det taktiska, där vi repeterar vår spelmodell, så vi känner oss trygga med den, säger Klebér Saarenpää.

Före uppehållet var Brage inne i en bra form. Vårt grönvita gäng är obesegrade i sju raka seriematcher och ligger för närvarande på en andraplats i tabellen.

Skulle du säga att uppehållet kom lite opassande med tanke på lagets form? Eller står Brage starkare ur spelledigheten?

– Jag hoppas att vi står starkare i dag än före uppehållet. Det vet vi inte förrän vi har kommit i gång med matcherna. Men vi har sagt från början av säsongen att det här gänget ska vara starkare och bättre på hösten än på våren. Vi har satt ribban väldigt högt, och vi måste jobba hårt för att möta vår kravställning, säger Klebér Saarenpää.

Om vi gör en liten utvärdering av säsongen hittills, så måste du ju vara nöjd med insatsen. Men finns det något speciellt som du vill peka på som ni har gjort extra bra och som kanske har varit avgörande för era fina prestationer?

– Vi har varit väldigt skarpa i avslutsmomenten. Vi har inte skapat flest målchanser, men vi har varit effektiva. Jag är jättenöjd med den defensiva organisationen. Fasta situationer, som John [Åberg] och Jan [Mian] jobbar med, har fungerat jättebra. Vad jag vill minnas, så har vi inte släppt in ett enda mål på en fast situation – och så vill vi fortsätta.

En spelare som har haft en fin säsongsinledning är Joakim Persson. Den vindsnabbe yttern har hittills stått för fyra mål och två assist, vilket redan är en förbättring jämfört med spelarens fjolårsstatistik.

– Det är roligt att få spela och kunna hjälpa laget. Jag försöker alltid att bli bättre – att utveckla det jag är bra på och det jag är mindre bra på. Så det känns bra, säger Joakim Persson.

Hur ska du göra för att ta med dig formen in i återstarten av Superettan?

– Jag försöker att tänka att jag vill bli bättre i varje situation – att inte fortsätta med det som man har gjort, utan istället förbättra det man har gjort.

På söndag väntar nästa utmaning för Brage. Då besöker vi Göteborg för ett möte med Utsiktens BK – en nykomling som har stått för en stark säsong hittills. Klebér Saarenpää har analyserat motståndarna.

– Utsikten är väldigt löpstarka och aggressiva. Det kan nog bli ett böljande spel i matchen. Vi kommer att behöva visa våra fysiska krafter direkt mot en starkt löpande motståndare. När man kommer från ett uppehåll, så är det viktigt att komma in på ett vinnarspår – att hitta en rytm. Det som har hänt, det har hänt. Nu gäller det att skapa en ny positiv trend.

Hur ser skadeläget ut inför matchen?

– Jag tycker att det ser bra ut. Vi har haft 38% av truppen sjuka under uppehållet, men folk har börjat att komma tillbaka och är ändå i fysiskt slag. Henry [Sletsjøe] har varit borta en tid, men har tränat inför matchen. De flesta är tillgängliga, så konkurrensen är hård. Vi är väl rustade att påbörja den andra delen av säsongen.

Brage är redo för matchspel igen. Klebér Saarenpää, Joakim Persson och resten av klubben välkomnar alla supportrar tillbaka till “Vallen” och uppmanar dig till att fortsätta att stötta laget.

– Det hade varit jätteroligt om så många som möjligt kommer på våra matcher framöver. Som spelare känner man verkligen av stödet, man får extra energi av det. Det är jätteroligt när staden uppmärksammar och stå bakom oss, så jag hoppas verkligen att folk fortsätter att ta sig till Vallen och stötta oss, säger Joakim Persson.

– Före pandemin var en större och starkare supporterkultur på väg att byggas runt klubben. Sedan kom en ofrivillig paus. Men nu tycker jag mig se att supporterskaran växer igen – och det är vi ruskigt glada för. Jag hoppas att vi kan bidra till att allt fler besöker våra matcher och gör Brage starkare. Stödet från läktaren skapar en härlig atmosfär för alla supportrar och framför allt för spelarna på planen. Det är en väldigt viktig del för oss, avslutar Klebér Saarenpää.

För dig som ska se matchen på plats i Göteborg gäller köp av biljett via webben – sektion D är det som gäller för alla grönvita. Köp biljett här.

Fem punkter inför Utsiktens BK:

  • Brage går in efter sommaruppehållet med 21 poäng, 21 gjorda mål och 9 insläppta på 10 matcher. Vilket innebär en andraplats i tabellen, två poäng bakom Halmstads BK.
  • Under serieuppehållet har vi spelat en träningsmatch mot Hammarby IF. Matchen slutade med en 2–1-förlust. Brages målskytt var Joakim Persson.
  • Utsikten kommer senast från ett möte med Skövde AIK. Matchen slutade 1–1. Laget ligger på en sjätteplats i tabellen.
  • Utsikten har även dem träningsspelat mot Allsvenskt motstånd under uppehållet, där man fick med sig ett 1-1-resultat mot IFK Norrköping.
  •  Det är ett gäng grönvita supportrar som kommer vara på plats i Göteborg. För er som är kvar hemma i Borlänge ser matchen hos vår samarbetspartner Pitcher’s i Borlänge – de har dukat upp med storbilds-tv på uteserveringen – Bragerabatt på burgare + dryck!

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.