Skip to content

Inför Helsingborgs IF med Klebér Saarenpää

Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

Imorgon, lördag, kl.13:00 väntar andra raka bortamatchen då trettondeplacerade Helsingborgs IF står för motståndet på Olympia. Brage kommer närmast från en 0-1-förlust borta mot Öster på Visma Arena, där vi trots de uteblivna poängen gjorde en helt okej match. Nu hoppas huvudtränaren Klebér Saarenpää man kan följa upp senaste insatsen och ta ytterligare ett steg framåt mot HIF.

”-Det är bra vi får två gräsmatcher efter varandra, att få den där känslan som vi inte vågade göra fullt ut senast mot Öster.”

”-Att vi vågar ta det steget och utveckla oss själva i den här matchen mot Helsingborg.”

Med tanke på Olympias fina gräs och det vi visat upp under stora delar av hösten finns onekligen förutsättningar att göra någonting riktigt bra. 

Bragetränaren vill på lördag se sina spelare bygga vidare på det man gjort under en längre tid och ta sig upp till nästa nivå.

”-Det är en bra gräsplan och (jag vill) att vi vågar ta det ett steg längre i vår spelmodell i det vi ska göra, och blanda det med den kampen som måste till.”

Är det något specifikt i spelet du vill se bättre än mot Öster?

”-Att vi är modiga och spelar in bollen på trånga ytor. Att vi visar oss, och att vi skapar tid och utrymme för oss själva. Det är inga konstigheter, för vi kan det. ”

Matchen mot HIF blir alltså den andra raka på gräs. Till skillnad från förra veckans träningar inför Östermatchen, som ägde rum på Sportfältet, har man den här veckan tränat på Borlänge Energi Arena.

”-Det var tur att vi var ute och tränade på gräs förra veckan, för det har varit omöjligt att vara på gräs den här veckan”, säger Saarenpää med tanke på den snö som kommit under veckan. Träningsveckan har kunnat genomföras som vanligt trots den nederbörd som kommit.

”-Det har inte varit några problem alls, planen är ju uppvärmd.”

Brage, som har sitt på det torra sedan en tid tillbaka, behöver inte känna samma press på sig som hemmalaget säkert gör. Helsingborg är i akut behov av poäng för att komma upp på fast mark.

Hur tror du att HIF:s tabelläge kommer att visa sig på plan?

”-Jag vet inte. Det får vi nog se lite på matchdagen. Det kan ju vara en ångest inblandad om det vill sig illa, eller så lyckas man få ihop det och då blir det en jäkla fighting spirit och energi. Vi får se hur de gör det, men vi ska göra vårt och det är det viktigaste, så får de göra sitt.”

Saarenpää menar att det gäller att man behåller samma fokus i defensiven, som man haft den senaste tiden för att få med sig ett bra resultat. Lyckas vi med det tror han att det finns goda möjligheter att ge hemmalaget en match.

”-Den (defensiven) är jättebra i stora delar mot Öster. Det mål de gör är skicklighet från dem samtidigt som vi kan lära oss bättre i en sådan situation. Det gäller att ha samma nivå igen, så borgar det för att vi är med i matchen hela vägen in.”
Senast vi mötte Helsingborg blev det 1-0 hemma på Borlänge Energi Arena i den fjärde omgången. Det var också Stuart Baxters första match som tränare i Helsingborg. Klebér menar att HIF-bossen då kanske inte hade hunnit sätta sin prägel på laget.

”-Jag vet inte om det är Stuart Baxter rakt igenom som tar över ett lag mitt i säsongen. Då är det nog mer pragmatiskt att få ut det bästa av materialet så som man mår just där och då. De har väl letat lite fram och tillbaka för att hitta en vinnande formel. Stuart är tydlig med var han vill ha sitt lag, sedan om dem mår så pass bra eller har den kvaliteten det vet jag inte om de får utlopp för fullt ut. Men de vet vad de vill.”

Brages bortafacit har hittills resulterat i endast två segrar (ÖSK och GIF Sundsvall). En tredje trepoängare skulle sitta fint och skulle betyda att vi har möjligheten att ta oss upp till femteplatsen.

”-Vi har mycket att spela för, och det hoppas jag alla spelare är införstådda med. Det är vår egen ära i att få så bra placering som möjligt.”

 En morot inför avslutningen är att ju högre upp i tabellen man kommer, desto mer pengar går till klubben. Halvt på allvar, halvt på skoj, konstaterar han vad det kan innebära i slutändan.

”-Det skulle betyda ett träningsläger för Brage i Smedjebacken eller på Cypern, det kan vara skillnaden rent ekonomiskt, säger han med ett skratt.”

Till matchen saknas endast mittfältaren Seth Hellberg på grund av privata skäl, i övrigt är alla tillgängliga.   

5 punkter inför Helsingborgs IF

  • Helsingborg leder publikligan med 6034 åskådare i snitt. Brage återfinns på 12:e plats med 1785.
  • Amar Muhsin är poängbäst i HIF med 8 poäng (6 mål + 2 assists) på 26 matcher. Ieltsin Camões toppar Brages poängliga med 11 poäng (9+2) på 28 matcher.
  • I formtabellen över de sex senaste matcher ligger HIF sjua med nio poäng (två vinster, tre oavgjorda och en förlust), medans IKB är fyramed 12 poäng (4-0-2).
  • Vid lagens fem senaste möten har Helsingborg vunnit två, Brage en och två matcher har slutat oavgjort.
  • Under säsongen har Helsingborg ett snitt på 8.20 skott/match och Brage har 12.60 skott/match. Skotten  mål är 3.20 respektive 5.80.

Text: Olov Lindgren

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.