Skip to content

Inför IK Oddevold med William Bergendahl

Foto: Jens Carlsson

Det är ett Brage med medvind i seglen som på lördag möter nykomlingen IK Oddevold på bortaplan. Bragetränaren William Bergendahl räknar med en tuff uppgift mot tabellfemman som i år bara släppt in ett mål hemma på Rimnersvallen. 

-Det kommer bli en tuff bortamatch mot ett lag som över lång tid har varit väldigt starka på sin hemmaplan, och som är ett av de absolut bästa lagen i serien på att försvara sig.

Oddevold är så här långt den här säsongen obesegrade på hemmaplan, och även ifjol gick man starkt hemma utan att förlora någon match. Senaste hemmaförlusten daterar sig så långt tillbaka som den 10 augusti 2022 mot GAIS, och den matchen spelades för övrigt på Bravida Arena i Göteborg. Hemma i Uddevalla kom senaste förlusten den 13 juni 2022 mot FC Trollhättan (0-1).

-Det är den utmaningen vi står för, att knäcka deras fina hemmasvit.

Det väntas komma mycket publik till Rimnersvallen på lördag, sedan återstår det att se om det blir fullsatt (nuvarande publikkapaciteten är drygt 4000 åskådare). Men att spela inför välfyllda läktare ser IKB-tränaren bara som något positivt. 

-Det är väl som alltid, kul med mycket folk. Vi trivs ganska bra då. Dels matcherna vi har haft hemma på ”Vallen” har det varit mycket folk och som i Helsingborg. 

-Det ger extra energi och gör det enklare att ladda upp inför matchen. Så det är bara skoj. 

Att matchen kommer spelas på gräs tror han inte betyder något speciellt . Med tanke på att vi är obesegrade på gräs så här långt, så borde det förhoppningsvis betyda att vi kan ha positiva känslor inför matchen.

-Så här långt har vi varit bra både på konstgräs och gräs. Att det är lite olika underlag i den här serien får man hantera med små anpassningar. I det stora hela så är det ingenting vi funderar jättemycket på. Vi utgår från att mattan är bra, så det är inga konstigheter.

Förutom plumpen borta mot Örebro SK har laget presterat på en hög och jämn nivå hela säsongen. Att reaktionen efter förlusten på Behrn Arena blev bästa möjliga med två raka segrar visar att det finns en karaktär hos spelarna. 

Tycker du spelarna har agerat med ett större självförtroende efter de senaste vinsterna? 

-Egentligen inte. Jag tycker vi har agerat ungefär på samma sätt sedan vi drog igång i januari. Vi har haft en spelargrupp som tror på varandra, tror på oss. De tror på idén och sättet som vi ska spela. 

-Sedan har vi lyckats väldigt bra i några matcher och lite mindre bra i någon match. Men över det hela så har vi sett ut som ett lag som spelar stort självförtroende och tror på vår idén.

Med start på lördag kommer resten av maj bli ett späckat spelschema med tre matcher inom loppet av tio dagar

-Det är så klart en utmaning som vi är medvetna om. Det som det handlar om är att vara smarta hur vi praktiserar träningen och ser till att lämna tillräckligt med tid för återhämtning. 

-Samtidigt ska vi vara tillräckligt förberedda för de matcher som kommer, framförallt efter Oddevold. Det är sådana situationer där det brukar ske grejer, där truppens bredd testas lite ytterligare, det är vi förberedda på. Vi är 18+2 och alla behövs alltid, men det är extra påtagligt när det blir tight med matcher.

På skadelistan finns fortfarande mittfältaren Jacob Stensson som har problem med ena foten. Sedan är backen Cesar Weilid osäker, med en överansträngd baksida.

5 punkter inför IK Oddevold

  • Då det är fri entré på lördag siktar Oddevold på att slå publikrekordet, 3037 åskådare, på nya Rimnersvallen (satt i september 2023 mot Ljungskile). Stadionrekordet är annars 17778 åskådare från VM 1958 mellan Brasilien-Österrike.
  • IK Oddevold gjorde en allsvensk säsong, 1996.
  • Tidigare Bragetränaren Lennart ”Kral” Andersson var huvudtränare för Oddevold säsongen 2019.
  • I expected goals-tabellen ligger Oddevold fyra (1,62) medan Brage är femma (1,57).
  • Målbäst i Oddevold är Assad Al Hamlawi och Liridon Kalludra med två mål vardera. I Brage delar Henry Sletsjoe, Johan Arvidsson och Ieltsin Camões den interna skytteligan med två mål vardera.

Text: Olov Lindgren

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.