Skip to content

Inför J-Södra med Klebér Saarenpää

Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN

På lördag kl.15:00 väntar säsongens sista match när J-Södra kommer på besök till Borlänge Energi Arena. Efter en stark höst där vi säkrade kontraktet efter en 4-0 vinst hemma mot AFC, har det blivit två raka förluster. Nu har vi dock möjligheten att vända den negativa trenden och huvudtränaren Klebér Saarenpää hoppas sätta punkt på säsongen med en seger.

”-Skönt att få avsluta på hemmaplan i den situation där vi är, och att få göra en bra figur hemma inför våra hemmafans.”

I onsdags blev det klart att J-Södra byter ut sitt tidigare tränarteam Oscar Garcia och Charbel Abraham, och att Niclas Tagesson tar över som huvudtränare, med tidigare klubbikonerna Tommy Thelin och Fredric Fendrich som assisterande. Förhoppningen är att laget ska bryta sin nedåtgående spiral med bara en seger på de 15 senaste matcherna. Det blir fjärde gången under säsongen som Brage ställs inför en motståndare som precis bytt tränare.

”-Vi har ingen aning om hur de ska spela. Det är speciellt när de tar bort en hel stab, annars kan det vara någon assisterande som är kvar och tar det vidare det som man har byggt upp under en säsong. Nu är det en helt ny stab och vi vet faktiskt ingenting. Vi får se, men vi är trygga i det vi gör och utgår från oss själva och vårat spelsätt bara så får vi ta det därifrån.”
Hur viktigt är det att få med sig ett bra resultat på lördag inför nästa säsong?

”-Det har stor betydelse. Vi har en femte position att jaga som vi vill ha.” För att komma femma behöver Brage sannolikt vinna, samtidigt som både Östersund och Landskrona måste tappa poäng.

”-Det är lite beroende av andra resultat, vi ska göra vårt sedan får vi se vad de andra hittar på.”

Efter att spelat de två senaste matcherna på gräs är Brage tillbaka på Borlänge Energi Arena. Förhoppningsvis ska hemmaplan betyda att vi kan få med oss ett bra resultat och få till ett vägvinnande spel.

”-Mot Öster gör vi ändå en bra prestation och det är marginaler som avgör matchen. Helsingborgmatchen är direkt dålig av olika anledningar som vi har pratat igenom och jobbat med den här veckan.” Hemma på Borlänge Energi Arena har vi till stora delar varit trygga och stabila, vilket genererat poäng i elva av fjorton matcher. ”-Jag tror det kommer bli en rytm och matchbild som vi är mer vana vid när det är på konstgräs, än en hal gräsplan.” – säger Saarenpää.
I de två senaste matcherna har Brage mött lag som varit i ett större behov av poäng än vad man själva varit. Om matchbilden på lördag blir liknande den som senast där motståndarna visar större hunger och försöker diktera villkoren återstår att se.

”Det är ju risk för att det ligger mer i potten hos dem. Helsingborg lyckades ju samla sig och övermatchade oss. De ville mer än oss helt enkelt och fick resultat av det. Vi kunde inte respondera på det.” säger Klebér och fortsätter:” -En tidig händelse i matchen, ett tidigt baklängesmål, förändrar ingenting vad som kommer hända till exempel de resterande sjuttio, det kan vi påverka och det är det det handlar om. Att göra nästa aktion, nästa passning och nästa tackling så bra som möjligt.”

Vad blir viktigast att tänka på taktiskt sett när man möter J-Södra?

”-De är ett lag som är bollskickliga. J-Södra har ett snitt på 54 procent i bollinnehav.”  Framåt är J-Södra med sina 43 mål ett av seriens målfarligaste lag. Det är bara toppkvartetten Västerås, Utsikten, Öster och Gais som gjort fler mål. Bakåt ser det dock inte lika bra ut då Jönköping är det lag som släppt in flest mål i serien med 53.

”-De har passningsskickliga spelare och har haft en hel del boll i sina matcher. Det är någonting som vi måste acceptera och spela matchen om de gör det på det sättet. Det är också ett lag som gjort väldigt mycket mål, men som också släppt in en hel del mål. Det kan bli en svängig matchbild, så det handlar om att hänga i tills domaren blåser av.”

Är det någon spelare som sett het ut under veckans träningar?

”-Nej, inte så. Vi har lagt stort fokus på att träna och göra det ordentligt hela vägen in. Hoppas det kommer synas ute på plan också.”

Förutom målvakten Viktor Frodig som stukade foten under onsdagens träning, men som troligen är spelklar på lördag, är hela truppen tillgänglig. ”-Vi har haft en otroligt bra träningsnärvaro som har legat extremt högt. Det medicinska teamet har haft väldigt lite att göra.” avslutar Klebér Saarenpää.

5 punkter inför J-Södra

  • I formtabellen över de sex senaste omgångarna ligger Brage åtta, med nio poäng (3 segrar, 3 förluster). J-Södra återfinns på 15:e plats med tre poäng (3 oavgjorda).
  • Poängbäst i Brage är Ieltsin Camões med 11 poäng (9 mål och 2 assists). Robin Book är med sina 14 poäng (8 mål och 6 assists) bästa poänggörare i J-Södra.
  • I hemmatabellen är Brage fyra med 29 poäng (9 segrar, 2 oavgjorda och 3 förluster). J-Södra är på 13:e plats med 9 poäng (1 seger, 6 oavgjorda och 7 förluster).
  • På de elva senaste mötena har Brage vunnit tre gånger och J-Södra fyra. Tre matcher har slutat oavgjort.
  • J-Södra entledigande under onsdagen tränarna Oscar Garcia och Charbel Abraham. I fortsättningen kommer Niclas Tagesson vara huvudtränare och Tommy Thelin och Fredric Fendrich assisterande tränare. 

Text: Olov Lindgren   

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.