Skip to content

Inför lördagens fight i Örebro

IK Brage gästar Behrn Arena och Örebro SK imorgon, lördag, den 15:e april med start kl.17:00 i Superettans tredje omgång.

Vi är redo för att ta oss an matchen på bästa sätt och revanschera oss själva. Det ska bli kul att komma ut och visa att vi kan bättre, för det har vi definitivt i oss.

Klebér Saarenpää inför lördagens fight.

Vi har haft en tuff säsongsstart med ett sent insläppt mål mot Västerås SK som kostade oss poäng och förlust senast borta mot GAIS.

Målvakten Andre Bernardini är medveten om vad som måste vässas inför lördagens bortamöte mot ÖSK.

-Jag tycker vi måste spela vårt spel, som är aggressivt både i försvars- och i anfallsspelet. Det gjorde vi inte mot Gais, vi tappade kontroll i matchen. Det var några detaljer som gjorde att vi släppte in dåliga mål, från bolltapp. På lördag måste vi spela vårt eget spel och vara mer aggressiva.

27-åringen har fått förtroendet mellan stolparna i de två inledande seriematcherna. Det har varit en tuff start för ”Berna”, men så klart är det inte bara målvaktens ”fel” att laget släppt in näst mest mål i serien, utan samspelet med hela laget. Hur som helst är han långt ifrån nöjd över sin egen prestation.

-Jag har fått en del att göra. Jag är inte nöjd med att ha släppt in fem mål på två matcher, det är aldrig godkänt för en målvakt. Det är tufft att säga att man är nöjd med sitt eget spel, när man har släppt in fem mål, men jag tycker inte att jag gjort det dåligt i alla fall. Jag måste steppa upp i vissa situationer, och hela laget också. De måste hjälpa mig, och jag dem.

Brages chefstränare Klebér Saarenpää säger att man försökt hitta svar på varför laget inte kommit upp i nivå, och att mycket handlar om spelarnas enskilda ansvar. 

-Man behöver gå till sig själv i första hand. När man förlorar matcher, och speciellt i en inledning, så ställer det frågor. Speciellt när det blir en prestation som mot Gais borta som är mindre bra, så är det en massa frågetecken som måste redas ut så man inte går vilse rent mentalt i vad vi ska göra. 

Han säger att de internt snackat mycket om hur och vad man ska göra för att gå vidare.

-Det har vi pratat om och klargjort tydligt vad vi kräver av varandra och vad vi behöver göra. 

Vad kommer bli det viktigaste att tänka på för att bryta trenden och börja plocka poäng?

-Först och främst är vad vi behöver göra där ute på planen. Att lita på varandra. I fotboll kommer man att åka på misslyckanden och det handlar framförallt om hur man hanterar alla de små misslyckanden under en match. Är vi robusta och gör rätt saker under de omständigheterna, så kommer det att bli bra i slutänden. Det var det vi fallerade ganska brutalt mot Gais.

Lagom till seriestarten, kom grönvitt med en räcka starka insatser. Nu har det vägvinnande spelet lyst med sin frånvaro i serieupptakten. Andre Bernardini vill förstås att man så fort som möjligt hittar tillbaka till sitt spel.

-Vi kommer aldrig att lyckas om vi spelar ”fegfotboll”, och spela bakåt hela tiden (som mot Gais). Vi har kvaliteter i laget att sticka in svåra bollar i fickorna som finns på plan eller i de ytorna. Jag är överraskad och förvånad att vi inte försökte göra det, som vi gjort på hela försäsongen. Men just nu, för mig, så spelar vi inte vårt spel. Jag tror att vi kommer göra det på lördag, och sätta vårt spel till hundra procent.

Bragekeepern tror att om man kan släppa ner axlarna och inte stirra blint på tabellen att poängen ska börja komma in på kontot.

-(Det gäller att) vara modiga, aggressiva, och släppa tänket att vi måste vinna. Resultatet är en konsekvens av vår egen prestation. Det kommer vara jättebra stämning och en kul match att spela. Men det är alltid svårt borta mot Örebro, så det är bara att fokusera på oss själva, och ta det lugnt när det behövs. Aggressiviteten måste finnas och vara ett syfte hur vi spelar.

Christian Järdlers Örebro SK har inlett säsongen med två 0-0-matcher, mot J-Södra i premiären på bortaplan och senast hemma mot Östersunds FK. Saarenpää hoppas att man kan hitta nycklarna för att få stopp på ÖSK:s kvicka spelare framåt, och samtidigt på ett bättre sätt komma till egna målchanser.

-Det är ett gäng med många små tekniska spelare som har stor rörlighet. De vill försöka skapa trianglar och har ett väldigt passningsorienterat spel. Det är väldigt mycket upp till oss att vi är synkroniserade i vår press och väldigt kompakta och återvinner duellerna mot deras små kvicka spelare. Deras mer fysiska spelare har de i sin försvarsregion. Offensivt handlar det om att vi sätter våra offensiva spelare i spel, mycket mer än vad vi har gjort tidigare.  

Bernardini säger att man lagt senaste matchen bakom sig och nu har tagit sikte på lördagens uppgift.

-Känslan inför Örebro är bra. Det var en kalldusch senast mot Gais, och den här veckan har vi steppat upp, och har visat mer karaktär på träningarna också. Även om det har gått dåligt ska vi inte gömma oss, utan ta tag i matchen och visa det på lördag. Det har känts skitbra hela vägen fram till idag, säger en förhoppningsfull Bernardini.

Resultaten inledningsvis har förstås gett ett hack i skivan, men Klebér Saarenpää tycker att träningsveckan har sett helt okay ut och hoppas att man på lördag kan växla in på vinnarspåret. 

-Vi har blandat och gett. Vi har fortfarande en bit kvar och det är absolut inte frid och fröjd så. Vi har någonting att sträva och jobba efter för att hamna i fas igen. Det är upp till bevis imorgon.

-Vi är redo för att ta oss an matchen på bästa sätt och revanschera oss själva. Det ska bli kul att komma ut och visa att vi kan bättre, för det har vi definitivt i oss, säger han. 

Skadestatusen i truppen är oförändrad jämfört med inför förra matchen. Det betyder att mittbacken Alexander Zetterström finns med i truppen.. Emil Tot Wikström kommer bli borta en längre tid medans Douglas Karlberg börjar närma sig comeback.

Vi väntar ett fint grönvitt bortafölje då en full supporterbuss åker från Borlänge, plus en del bilar. Biljetter till bortastå köper ni enklast via webben HÄR!

Var även med och stötta IK Brage genom Måljakten! Perfekt för dig som älskar när Brage gör mål. Registrera dig här!

5 punkter inför Örebro SK:

  • När lagen träningsspelade i februari på Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen, slutade matchen 1-1 efter det att Johan Arvidsson kvitterat ÖSK:s ledning i andra halvlek.
  • Fjolårets möte på Behrn Arena slutade med Brageseger 3-1, efter det att André Reinholdsson, Niklas Söderberg och Jonathan Tamimi gjorde målen.
  • Senast Brage inledde säsongen med två raka förluster var 2020. Efter att ha kammat noll mot både Degerfors (1-4) och GIF Sundsvall (1-2) i de två inledande omgångarna hamnade vi till slut på en åttonde plats i tabellen.
  • Snittåldern på Örebros trupp är 22,91 år, att jämföras med Brages 23,83 år.
  • I lagens fem senaste inbördes tävlingsmatcher, har IKB vunnit två matcher, två har slutat oavgjort och en har slutat med förlust.

Text: Olov & Per Lindgren.

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.