Skip to content

Inför lördagens GävleDala-derby

Foto: Fredrik Aremyr / BILDBYRÅN /

Imorgon, lördag, är det dags för en av årets publikfester när säsongens andra GävleDala-derby stundar, där ett gäng bussar med grönvita supportrar väntas åka från Borlänge.

-Hoppas att det sluter upp mycket folk, säger Brages huvudtränare Klebér Saarenpää.  

Det väntas som sagt minst två fulla supporterbussar till Gavlevallen, plus flera som reser på egen hand, vilket förhoppningsvis kan ge en extra boost i jakten på poäng.

-Det ska bli kul att få spela inför den inramningen, säger Saarenpää, som tycker om att spela på Gavlevallen.

-Jag gillar Gävles hemmaarena, det är en bra inramning där och bra faciliteter. Jag hoppas vi gör en bra figur prestationsmässigt.

Grönvitt kommer till matchen på lördag efter en pinne borta mot Örgryte på Gamla Ullevi i ryggsäcken. Poängen var ett trendbrott efter fyra raka bortaförluster.

-En poäng är bättre än ingen, säger Klebér, som i det stora tyckte prestationen var okej.

-Vi gör en godkänd och bra arbetsinsats senast. Vi hänger ihop som lag, även om det fanns lite mer att önska i den tekniska nivån rent offensivt, där vi kanske slarvade bort en del möjligheter till någonting mer. Det viktiga är när vi inte är helt nöjda, ändå får poäng med oss hem.

Brage hade flera långa perioder i matchen mot ÖIS med hade ett klart bollövertag, speciellt sista halvtimmen. Förutom Stenssons tidiga ledningsmål hade vi dock svårt att utnyttja våra framstötar och den riktiga spetsen saknades i de avgörande lägena.

-Vi har de största chanserna i matchen, men det är vad det är, säger Saarenpää, som vill lyfta fram försvarsspelet.

-Defensivt är vi solida och släpper inte till mycket.

-Ett snöpligt mål vi släpper in efter ett bolltapp, där det blir ganska rörigt och slutar med en touch och ett självmål på det. Annars defensivt är vi väldigt solida, säger IKB-tränaren.

Efter att vi första delen av säsongen noterades för fyra nollor bakåt, har det nu gått nästa tre månader och tio matcher sedan senaste ”clean sheet” (2-0 hemma mot Gif Sundsvall 8 maj). Naturligtvis är det något man vet om, men Saarenpää menar att det inte är någonting man gått och tänkt på.

-Det är en given sak inför varje match. Vi vill alltid hålla nollan, men det är ingenting vi lägger större fokus på det sättet. En viktig del för att göra bra prestationer, det är att hålla (nollan). Det är viktigare än folk tror. Prio ett är att vara bra defensivt, för då kommer offensiven automatiskt.

Vad tror du nyckeln blir till att vinna matchen mot Gefle?

-Bolltempo och tålamod. Och att vi har intensitet i det vi ska göra. Gefle är bra på det de gör, de är låga och kompakta och låter motståndaren ha bollen. De går en hel del på omställningar, som vi ska ha respekt för. Sedan är de bra på att hålla bollen också om vi sänker tempot allt för mycket.      

En spelare att hålla ett extra öga på är anfallaren Leo Englund som har gjort två mål på oss hittills under säsongens tre tidigare möten.

-Han är den viktiga pjäsen för dem. Han är smart i sitt rörelsemönster och en spelare som de söker väldigt mycket. Det är mycket som kretsar kring honom med målchanser framåt.

Mötet på lördag blir det fjärde för säsongen. I träningsmatchen i slutet av juni vann vi med 1-0 efter ett sent segermål av Emil Tot Wikström. Matchbilden då var att vi tryckte tillbaka Gefle och hade ett klart bollinnehav. Saarenpää tror att det kan bli en liknande matchbild på lördag där hemmalaget kan komma att ge bort bollinnehavet och satsa mer på omställningsspelet.

-Det kan bli något åt det hållet. Det kommer bli en tuff nöt att knäcka i slutändan. Det gäller att ha teknisk briljans för att kunna göra det avgörande draget, dribblingen, skottet, målet, kombinationen. Men vi har satt upp en plan som vi hoppas är vägvinnande.

Till matchen på lördag saknas definitivt Alexander Zetterström som är varningsavstängd.

På lördag kl.15:00 på Gavlevallen är det alltså dags för GävleDala-derby. Gör som många andra grönvita och visa ditt stöd på plats. Köp din biljett (välj bortasektion) via följande länk: https://gefleif.ebiljett.nu/Tickets/Choose/182?S=0 – Tillsammans för tre poäng!

Fem punkter inför matchen:

  • Lagen har mötts tre gånger tidigare i år. Två träningsmatcher på Gavlevallen har slutat med varsin uddamålsseger, 2-1 till Gefle i januari och 1-0 till Brage för dryga månaden sedan. När lagen möttes på Borlänge Energi Arena den 19:e maj slutade matchen 1-1.
  • Målfarligast i Gefle är Leo Englund med 6 mål, medan Brages främste målskytt är Ieltsin Camoes med 5 mål.
  • Lagen har varsin försvarsspelare avstängd, Christopher Aspgren i Gefle och Alexander Zetterström i Brage.
  • Gefle ligger sjua i hemmatabellen med 14 poäng på åtta matcher, medan Brage återfinns på 15:e plats i bortatabellen med fem poäng på åtta matcher.
  • Leo Englund, Martin Rauschenberg och Christopher Aspgren har startat samtliga 16 matcher, medan Gustav Berggren och Jonathan Tamimi har samma facit i Brage.

Text: Olov Lindgren

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.