Skip to content

Inför lördagens match mot HIF på Vallen

Foto: Jeanette Dahlström / BILDBYRÅN /

Imorgon, lördag, är det hemmamatch på Vallen igen efter två raka bortamatcher, då Helsingborgs IF kommer på besök till Borlänge.

Efter 2-0-segern i senaste omgången mot Örebro SK så tycker Filip Sjöberg att det fanns mycket som man utförde väl, och som laget tar med sig till matchen mot HIF

-Jag tycker att vi kan bygga vidare på energin, kämpaglöden, viljan att vinna dueller, och hålla oss till basic. Kriga hårt, hota mycket i djupled, som jag tycker vi gjorde bra mot Örebro.

Chefstränaren Klebér Saarenpää är inne på samma spår och menade att man gjorde saker bättre än tidigare och hoppas att laget kan fortsätta på den inslagna vägen.

-Vi hade många löpmeter och var väldigt aggressiva i vårt duellspel och var lite rakare i djupledsspelet. Vi visade vad som krävs för att vinna matcher i Superettan och lär oss att ta med de bitarna i alla kommande matcher. 

Helsingborgs IF, som också kallas Di Röe, åkte förra året ur Allsvenskan, och på upptaktsträffen i våras tippades HIF ta klivet direkt tillbaka till finrummet (tillsammans med Östers IF). Säsongsupptakten har dock varit allt annat än lyckad, och i veckan fick tränarduon Alvaro Santos och Mattias Lindström lämna sin poster, efter att laget inlett med tre förluster. In istället har Stuart Baxter, Hans Eklund, Sven Andersson och P19-tränaren Max Lindén kommit.

Filip Sjöberg, som är född och uppvuxen i ”Sundets Pärla”, intygar att fotbollen berör i stan.

-Jag tror det har blivit en snackis (med tränarcirkusen). Det jag kommer ihåg så pratas det mycket fotboll i Helsingborg, säger han.

Under åren 2018-2020, så blev det 18 matcher i Helsingborgs IF för Sjöberg, och han känner en del av dem som finns i laget.

-Jag har spelat med målvakten Kalle Joelsson, framförallt är det honom som jag känner till bäst. Men det är många, och de yngre har jag stött på i olika sammanhang.

Så du känner till vilka svagheter Joelsson har?

-Svagheter…ha, ha. Nej, det är en bra målvakt, jag tycker han är duktig.

HIF:s nye huvudtränare Stuart Baxter kommer inte att leda laget på lördag, då han väntar på sitt arbetstillstånd. Istället blir det de assisterande tränarna Hans Eklund och Sven Andersson som kommer coacha laget, tillsammans med Max Lindén, den sistnämnde som Filip Sjöberg hade som tränare under ungdomsåren. Sjöberg säger att det är en öppen fråga om hur laget kommer att uppträda i och med det sena tränarbytet.

-Jag vet inte, hur det kommer att se ut från deras sida. Det känns som det kan bli vad som helst på lördag. Jag har ingen aning hur de ställer upp och hur de kommer att spela. Det blir kul, och vi får snabbt identifiera oss hur de vill spela, och anpassa oss efter det.

-Nyckeln blir att hålla oss till basic. Det blir viktigt att göra en bra start och visa att det blir jobbigt för dem att ta poäng. Då tror jag det blir en trevlig match för oss, och hoppas det blir en seger. Jag har en bra känsla och det ska bli kul att möta mitt gamla gäng.

Klebér Saarenpää tror att det är ett revanschsuget Helsingborgslag som vill visa upp sig inför den nya ledarstaben.

-Det är en nystart för dem så här tidigt på säsongen i ett försök att rädda bort alla tvivel man har i huvudet. Men jag hoppas att vi kan göra en bra prestation och kan störa dem. Vi möter dem ändå i ett bra läge.

Vad är den största utmaningen att scouta ett lag som har nya tränare?

-När man scoutar en motståndare så kan man se en grov generell bild och struktur. Det viktiga är smådetaljerna hur man kan utnyttja dem och det vet vi inte hur de kommer göra överhuvudtaget i den här matchen. Det blir någonting vi måste parerera under matchens gång.

Under fredagseftermiddagen har laget genomfört en sista träning inför lördagens match.

-Dagen före match är det väldigt lugnt. Det är mer det finstilta och repetera fasta situationer. Det är mer återhämtning och att känna sig fräsch och explosiv i kroppen. Igår, två dagar innan match, gör vi klart med det taktiska hur vi ska ta oss an matchen.   

Väderprognoserna säger att det kommer bli uppemot tjugo grader varmt, och det gör att det förhoppningsvis blir många hemmasupportrarsom kommer och stöttar laget.

-Det är alltid roligt när det är bra tryck på läktaren, det ger oss mycket energi. Det är superroligt, säger Sjöberg och får medhåll av Klebér.

-Det är alltid kul att få en härlig kuliss på hemmaplan, med energi runtomkring. Vi hoppas kunna möta publikens förväntningar och ge dem en show.

På skadelistan finns långtidsskadade Adil Titi samt Emil Tot Wikström. Douglas Karlberg är på gång och  har gjort sitt första hela pass men är inte med i truppen till lördagens tillställning.

Lördag kl.15:00 är det dags för fight på Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen. Det är som upplagt för en riktigt fin fotbollsdag. Du köper din matchbiljett enklast och billigast via webben HÄR. Barn/ungdomar under 20 år har gratis entré till hemmaståplats (gratisbiljett hämtas ut vid angivna platser i anslutning till huvudentrén samt nord-östra entrén/familjeläktaren mot Domnarvsgården.

Fem punkter inför Brage-Helsingborg:

  • Senast lagen möttes i seriesammanhang var säsongen 2021 i Superettan. Helsingborg vann på Olympia med 3-0, medan mötet på Vallen slutade 0-0.
  • Helsingborg är det enda laget i serien som inte tagit en enda poäng på de tre inledande matcherna.
  • Lördagens match kommer att dömas av Enzo Vesprini, 38, som lämnade Italien för sju år sedan, och flyttade till Sverige
  • Senaste hemmavinsten i Superettan kom den 3:e augusti 2022 då det blev 1-0 mot Östersund.
  • 2248 åskådare lockade hemmapremiären mot Västerås. På lördag kommer vi väl att slå den siffran?!

Text: Olov och Per Lindgren.

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.