Skip to content

Inför måndagens Superettan-premiär

Äntligen premiärdags! På måndag klockan 19:00 kickar vi igång Superettansäsongen 2022 mot Örebro SK hemma på Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen. Inför matchen har huvudtränare Klebér Saarenpää och årets lagkapten Alexander Zetterström summerat försäsongen och blickat framåt mot vad som komma skall.

”Jag hoppas att supportrarna är lika taggade som vi i truppen är. Det ger så otroligt mycket när folk är på plats och stöttar så jag hoppas att vi får se så många grönvita supportrar som möjligt på plats på måndag.” – Alexander Zetterström.

Köp din matchbiljett här.

IK Brage tog med sig ett 3-3-resultat från genrepet mot allsvenska Sirius in till den sista träningsveckan inför måndagens premiär. Klebér Saarenpää menar att insatsen visar att de tagit bra kliv i utvecklingsprocessen under försäsongen.

– Sett till förutsättningarna så är vi där vi kan förvänta oss att vara. För några veckor sedan tyckte jag att vi låg lite efter men jag tycker att spelarna har responderat väl på kort tid och gett oss bra svar på de frågor som uppkommit, säger han.

– Det är starkt i Sirius-matchen att vi kan komma tillbaka och få känna på det mentala i att hämta upp ett underläge till ett resultat man kan ta med sig, så vi är absolut redo för seriestart.

Alexander Zetterström ser även han positivt på de svar vi fick från genrepet.

– Vi står upp bra mot ett allsvenskt motstånd och lyckas få in tre, det negativa är ju att vi även släpper in tre mål, men vi gör mycket rätt och tar med oss det framåt, konstaterar han.

Under försäsongen har den grönvita truppen stärkts med ett flertal nyförvärv. Det senaste i raden är Johan Arvidsson som anslutit från Kalmar FF.

– Det är en spelare vi har tittat på väldigt länge och nu blev det rätt tajming att han tar det här steget till oss där han kan fortsätta att utvecklas, säger Saarenpää.

– Det är en spelare som kan spela på flera positioner, bland annat i nummer 10-rollen, han är duktig på små ytor, felvänd, har bra spelförståelse och kan också utgå från en kant. Han kan täcka upp mycket och nu ska han få landa i IK Brage för att vi sedan ska kunna höja kravställningen på honom och se till att han fortsätter att utvecklas.

En händelserik och intensiv försäsong lider mot sitt slut och efter många veckors hårt förberedelsearbete skiftar nu fokus mot seriespelet.

– Jag skulle summera det med orden glädje och energi, det är mycket nytt folk som vill komma in och lära känna vad IK Brage är, samtidigt som de bidrar med en otrolig energi och en ambition att fortsätta att utvecklas och nå högre nivåer, det är något som samtliga gynnas av, säger Saarenpää om försäsongen.

– Vi har en utvecklingsbar trupp full av bra spelare som också är bra människor vid sidan av planen.

– Det är energifyllt och förväntansfullt. Alla vill se hur bra vi är i skarpt läge nu, försäsong är försäsong, det är under de kommande 30 matcherna som det verkligen gäller. Håller vi huvudet kallt och får ut det bästa av oss själva i de lägena? Vi är förväntansfulla att se vad vi kan åstadkomma när serien nu drar igång.

Zetterström delar bilden av en lyckad försäsong.

– Jag tycker att det har rullat på bra, försäsongen har gått väldigt fort tycker jag. Alla nya spelare har kommit in i det bra, det kanske var lite halvknackigt i början när man inte kände varandra på och utanför planen, men vi har vuxit in i det och jag tycker att matcherna har blivit bättre för varje vecka som gått egentligen.

– Det känns faktiskt riktigt bra alltihop.

Saarenpää känner att den spelargrupp han förfogar över idag ger honom en taktisk flexibilitet som inte riktigt funnits där tidigare.

– Förändringarna vi har gjort handlade mycket om att hitta ny energi, men sedan har jag haft ett väldigt öppet sinne i hur vi ska spela baserat på vilka spelartyper vi har.

– Idag är vi mer öppna och har större möjligheter för variation i vårt spel, vår näst sista pusselbit Jonathan Tamimi har kommit in på högerbacken som en spelare vi kan använda på ett mer offensivt sätt också, sedan har vi även en offensiv vänstersida som kan ge oss ytterligare en dimension i spelet.

– Annars har vi jobbat med basen ganska likt förra säsongen, men de kvaliteter spelarna besitter innebär att vi kan göra små taktiska förändringar som kanske inte syns jättemycket utifrån men som kan tippa saker och ting till vår fördel när det gäller att skapa matchbilder som vi vill se.

För Zetterström är det mycket som är nytt när det kommer till omgivningen i backlinjen, men han har en positiv känsla kring samarbetet med nytillskotten i truppen.

– Det är ju egentligen lika mycket nytt för mig som för de nya spelarna förutom att jag känner till vårt spelsätt sedan tidigare, det gör att jag kanske har lite större ansvar att hjälpa till och få de nya att förstå vad vi vill, något jag tycker har flutit på väldigt bra, vi har utvecklat ett bra samarbete i backlinjen.

– Dynamiken i truppen är riktigt bra. Sedan är vi ett gäng som varit i Brage under en längre tid och vet hur saker och ting fungerar, per automatik leder det till att vi som har den rutinen får lite större ansvar i vissa delar. Det ligger ett ganska stort ansvar på oss att se till att få in de nya spelarna i laget, men jag tycker att samtliga har hanterat den här situationen på ett riktigt bra sätt.

Det må vara många nya ansikten i den grönvita truppen, men både Saarenpää och Zetterström försäkrar supportrarna om att de kommer att känna igen de grundvärderingar som IK Brage står för.

– Det man alltid kan förvänta sig, något vi aldrig tummar på, det är mental styrka, en vilja att alltid göra sitt bästa även i de tyngsta stunderna, att vi inte imploderar som ett lag och som grupp, det kan vi förvänta oss och kräva, säger Saarenpää och fortsätter:

– Hur bra vi kommer att vara det… vi vet ungefär var vi kommer att landa, men jag tycker att publiken, våra supportrar, ska komma och lära känna den nya gruppen, det är verkligen en nystart och det finns många härliga karaktärer och profiler att förälska sig i för supportrarna.

– Det är många nya spelare, vi är inte helt hundra samspelta än, det kanske dröjer en 6-7 matcher innan det verkligen sätter sig och att alla har hittat sina roller, så det är svårt att prata om specifika målsättningar, vi kommer kriga för att vinna varje match och hoppas att det räcker så långt som möjligt, säger Zetterström.

– Det man kan förvänta sig av oss är att vi ska vara ett hårt jobbande lag som arbetar tillsammans. De nya spelarna kommer vilja visa upp sig och göra så bra prestationer som möjligt, vilket såklart gäller hela laget, men jag tänker främst på de nya som verkligen kommer att vilja visa upp sig för folket i Borlänge. Jag tror att man kommer att få se ett hårt jobbande IK Brage som förhoppningsvis vinner många matcher.

Zetterström menar att det märks att seriespelet närmar sig med stormsteg. Han vittnar om en energifylld trupp där alla ger allt för att få spela och leverera i premiären.

– Det är lite mer energi från samtliga spelare, det är lite mer grinigt, man märker att premiären närmar sig, det märks verkligen att det börjar närma sig nu. Folk vill verkligen visa upp sig från sin bästa sida för att ta en startplats.

– Vi har en trupp som är bra, så alla spelare kan gå in och starta, det handlar om att göra det så bra som möjligt under träningsveckorna. Är man inte tillräckligt bra, om någon annan är bättre, jag då får man sitta på bänken och det är precis så det ska vara, den konkurrensen i laget behövs.

– Det ska bli oerhört kul att få dra igång på måndag. Hoppas på en revansch mot förra säsongen där det gick knackigt för oss. Jag hoppas att vi kan göra en betydligt bättre säsong. Det ska verkligen bli väldigt roligt att dra igång igen.

I måndagens premiär hemma på Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen är det Örebro SK som står för motståndet.

– När det gäller Örebro, det är alltid tungt att åka ur Allsvenskan, de har bytt tränare som har försökt att bygga en stark trupp, på pappret har de ett otroligt rutinerat lag. De kanske inte riktigt har visat att de fått ihop det helt under försäsongen, men försäsong är försäsong, med den rutinen de har kan de mycket väl få ihop det direkt från start i serien, säger Saarenpää.

– Det ska bli spännande att få mäta våra krafter med dem. Vi är förberedda och vi har en matchplan som vi är väldigt trygga i. Jag hoppas att vi får ut maximalt ur den matchplanen så att vi får med oss ett bra resultat från premiären.

Zetterström är medveten om den kvalitet som Örebro besitter men hoppas att de grönvita spelarna kan dra nytta av hemmaplansfördelen och en inställning som handlar om att jobba hårdare än sina motståndare.

– Örebro är ett skickligt lag som fått behålla en del spelare vilket gör att de har en bra trupp, de har fått in några duktiga spelare också. De är ett lag som vill spela fotboll och som kommer att sträva efter att hålla i bollen och starta anfall med uppspel som involverar hela laget.

– Det kommer att bli en tuff match, men vi ska vara bättre än dem. Om det innebär att vi ska löpa mer, tacklas mer eller vad det än innebär så ska vi vara bättre än dem. Särskilt nu när vi spelar på hemmaplan så vill vi styra och ställa ute på planen.

De båda hoppas på stark uppslutning på Vallen på måndag.

– Jag önskar att vi alla kan få en typ av nystart tillsammans direkt från seriestart, då tänker jag på supportrarna, vi i klubben, Borlänge, Dalarna. Att vi får komma samman efter dessa pandemiår, det är ganska bra tajming för supportrarna med ett nytt Brage på spelar- och ledarsidan. Förhoppningsvis kan vi växa tillsammans. Jag hoppas att så många som möjligt tar sig till Vallen och är lite nyfikna på vilka vi är och vill vara en del av bygget för att bli starkare framöver, säger Saarenpää.

– Jag hoppas att supportrarna är lika taggade som vi i truppen är. Det ger så otroligt mycket när folk är på plats och stöttar så jag hoppas att vi får se så många grönvita supportrar som möjligt på plats på måndag, avslutar Zetterström.

Det börjar närma sig 1 100 platser bokade på Vallen, vilket tyder på att vi får en fin publiksiffra i premiären. Köp din biljett via webben här: https://ikbrage.ebiljett.nu/

Borlänge, Dalarna…Det är äntligen dags. – ALLA TILL VALLEN!

Fem punkter inför Örebro SK:

  • Matchen mot Örebro innebär ett återseende med den tidigare Bragespelaren Benjamin Hjertstrand.
  • Inför säsongen har Joel Cedergren tagit över jobbet som huvudtränare i Örebro. Cedergren gjorde under sin spelarkarriär över 100 matcher för IK Brage.
  • Örebro kommer till matchen med en 5-0-förlust mot Degerfors i genrepet i ryggen.
  • Under veckan har Örebro förstärkt truppen med Vincent Hill som lånas in från ukrainska Vorskla Poltava.
  • Senast IK Brage och Örebro möttes i tävlingssammanhang var i februari 2020 i Svenska Cupens gruppspel, då skrevs slutresultatet till 3-3.

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.