Skip to content

Inför ÖSK med Janne Mian

Foto: Avdo Bilkanovic

IK Brage kommer till matchen mot Örebro SK på Behrn Arena med förlustnollan intakt efter att i den senaste omgången kryssat (1-1) hemma mot Landskrona BoIS. En poäng med mersmak där vi låg närmast segern, enligt tränaren Janne Mian

-Vårt spel såg bra ut och vi skapar tillräckligt med chanser för att vinna matchen. Det är värre om man inte skapar chanser, och det ser skralt ut på den fronten. Då måste man skruva på saker. Vi gör ett mål, förvisso på en fast situation, men skapar tillräckligt med chanser. Gustav (Berggren) har tre lägen att göra mål, Ieltsin (Camões) ett friläge, oc något inlägg där han bara behöver trycka dit huvudet men släpper den. Så det finns mycket situationer som vi borde förvaltat bättre. Det vi ska göra bättre mot Örebro är att förvalta chanserna, vilket är lättare sagt än gjort. Det handlar om träning och skärpa, ta lägena när man får dem.

I senaste omgången tog Christian Järdlers ÖSK sina första poäng i serien efter 3-1 hemma på Behrn Arena mot ex-allsvenska Varbergs BoIS. 

-De ville lite mer än Varberg, de vann fler dueller, bollar bakom och mycket inlägg. Sedan sprang de oerhört mycket. Segern betyder så klart ett hemmalag som kan komma att spela med mindre anspänning än om det skulle blivit ännu en förlust. De kommer att komma ut fulla av energi och inte vara så ängsliga som de varit tidigare. Så det är viktigt att vi matchar dem i den delen, med energi, vilja och fart i grejerna. Vi måste också ha viljan att springa hemåt, vinna dueller och freda vårt mål på ett bra sätt, samtidigt som vi har fart i bollen och löpningarna framåt, som vi har varit bra på, säger han.

Efter fyra omgångar är serien precis så jämn som många på förhand väntat. Men det är ändå för tidigt att säga något om karaktären på serien och om den satt sig. Mian är oavsett nöjd över vad han har sett av inledningen från sitt manskap, men menar att det ändå finns förbättringspotential.

-Vi har mer att hämta i vårt spel. Vi har blivit bättre och bättre för varje match, men jag tycker fortfarande att vi kan bättre. Man får aldrig den perfekta matchen, jag väntar på att de ska lossna lite för oss i vårt anfallsspel.

Är det just anfallsspelet som ni kan utveckla mer?

-Ja, så är det. Försvarsspelet tycker jag vi har varit bra, säger han när han tittar i backspegeln och menar att baklängesmålen mot BoIS och HIF inte kommit efter några stora egna misstag utan mer bra prestationer från motståndarna eller lite motflyt. -Målet mot Landskrona är en boll på väg utifrån straffområdet som vänds inåt, sedan kanske vi är lite låga. Den touchar på en spelare, touchar på någon mittback och han gör en löpning för att ta en retur och får den på fötterna, det är ett tillfällighetsmål, inte något där motståndaren gör något fantastiskt eller att vi gör något fel. Vi har varit solida defensivt. Mot Helsingborg tyckte jag det mer var en individuell sak, även om man också kan säga Silverholt gör något väldigt bra när han tempoväxlar sig runt. Kanske man kan tycka att målvakten borde stått lite bättre, även om det går fort för honom. Ibland gör motståndaren det bra, säger Mian och understryker att det handlar om att utföra rätt saker.

-Gör vi det vi ska göra, flytta över ordentligt, pressa ordentligt. Går vi bort oss i det är man inte speciellt nöjd, men det tycker jag vi inte har gjort.

Har ni tränat extra på anfallsspelet under veckan?

-Vi har tränat på att bli bättre på våra saker, lite inriktning på Örebro och skruvat på några saker på vad som kommer bli viktigt mot dem. Annars är det mycket vår form och det vi vill göra.

Vad vill du se för lag som springer ut på Behrn Arena söndag eftermiddag?

-Som alltid ett lag som vill attackera, komma in bakom deras backlinje på ett eller annat sätt. Om det är tidigt eller om vi ska rulla upp och ha possession för att locka upp dem eller luckra upp ytor. Jag vill se ett lag som tar löpningarna bakom och tar chanserna. Sedan att vi defensivt är solida, kompakta och aggressiva. Kort och gott hjärna, hjärta och själ.

Skadelistan är oförändrad sedan senast där endast Malte Persson (stukning, fotled) är uppsatt.     

5 punkter inför Örebro SK

  • Örebro SK har det näst bästa publiksnittet i superettan med 4483 åskådare. Brages hemmasnitt är 1991 åskådare.
  • Brage har vunnit de fyra senaste seriematcherna mot ÖSK. Senaste mötet ägde rum 22 september 2023 på Borlänge Energi Arena och slutade med en 2-1-seger sedan Kevin Nyarko och Seth Hellberg gjort Brages mål. 
  • Örebros mittfältare Sebastian Crona är avstängd efter att ha visats ut mot Varberg.
  • Brage leder Fair Play ligan, tillsammans med Oddevold och Sandviken, med sju Fair Play poäng vardera. Örebro SK har 13 Fair Play poäng.
  • Karl Holmberg gjorde ifjol 13 mål på 18 matcher för ÖSK. I år har det blivit 2 mål på fyra matcher för 31-åringen, vilket ger delad ledning i den interna skytteligan tillsammans med Mohammed Khalid Saeid, som för övrigt redan dubblerat fjolårets målskörd då det blev ett mål på 29 matcher i Trelleborgs FF. I Brage är Johan Arvidsson målbäst med två mål på fyra matcher.

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.