Skip to content

Inför Östers IF med Janne Mian

Foto: Mathias Bergeld

Innan vi går på ett dryga två veckor långt landslagsuppehåll väntar på lördag kl.15:00 formstarka tabelltvåan Östers IF hemma på Borlänge Energi Arena. Bragetränaren Janne Mian ser framför sig ett komplett lag och vet vad man måste se upp med.

-Största utmaningen blir framförallt att hantera deras offensiv som är giftig med Bergmark (Adam Bergmark Wiberg), Rodic (Vladimir) och Aliev (Alibek). Sedan kan de också spela Mörfelt (Chriss-Albin) där framme. Niklas (Söderberg) har väl en liten annan roll som en flytande ”tia”. Sedan är de också ganska duktiga på att trycka upp sina ytterbackar och använder dem i sitt anfallsspel. Så de är ganska frejdiga i sitt anfallsspel.

Till säsongen har Öster fått in Martin Foyston som ny tränare efter Srdjan Tufegdzic. Men några större förändringar i spelet har det inte blivit efter engelsmannens ankomst menar Mian.

-Det är ganska likt, det är bara små saker. De har börjat att droppa ner med mittfältaren Kusu (Manasse) mellan mittbackarna, de gjorde inte det så mycket förut har jag för mig, då droppade de kanske mer utanför. Men det är väldigt små förändringar.

-Sedan har de väl roterat lite mer. Mörfelt, Rodic och Aliev har varit in och ut. De har väl behållit backlinjen ganska intakt, men nu har de Thorri Mar Thórisson skadad och avstängning på Adolfsson (Mattis).

Tror du att ni kan utnyttja att de har en del folk borta?

-Det hoppas vi väl, säger Janne som menar att Öster med sina resurser inte står och faller med enskilda spelare. 

-De har pengar och kvalitet. De har tagit in en av Örebros bästa spelare förra året (David Seger). Sedan har de Ljung (Daniel) som nog kommer vikariera för Kusu som är deras nav och temposättare. Mörfelt som har varit högre upp än i Superettan och spelat. (Degerfors, Varberg och Mjällby). 

Tycker du Öster är seriens bästa lag just nu?

-Offensivt så absolut.

Att vara tillbaka på Borlänge Energi Arena betyder förstås mycket, även om det blev en uddamålsförlust i senaste hemmamatchen mot Degerfors.

-Vi har varit starka på hemmaplan frånsett Degerfors, säger Mian som ser tillbaka på bruksderbyt där vi efter ”Degens” tidiga mål fick stångas mot en rödvit mur.

-De gjorde det svårt för oss och jag vet att det har pratats om målskyttet och att vi varit lite uddlösa. Det svåraste som finns är att möta lag som står lågt. José Mourinho har gått till Champions League-final med att parkera bussen. 

-Man måste få upp aktiviteten, ta de små löpningarna, måste chansa lite i anfallsspelet. Sedan måste man vara noggranna på kontringar. 

Nu talar väl en del för att Öster tar sig an matchen med en helt annan attityd än vad Degerfors gjorde.

-De går in med ”Vi är Öster, vi ska vinna matcherna och vi ska göra det på vårt sätt”. 

-Jag tror att det blir en öppnare match.

Matchen mot Öster blir den fjärde på två veckor. Trots det täta spelschemat menar han att spelarna i måndagens möte på Bravida Arena mot Utsikten såg klart fräschare ut än vad hemmalaget gjorde.

-Vi körde över dem mer eller mindre fysiskt. Vi ägde boll stora delar av matchen, skapade en hel del chanser, tillräckligt för att göra ett eller två mål. 

-Utsikten skapade också en del chanser, men det var på fasta situationer. Det klart jag är besviken på vår insats när det kommer till fasta situationer som jag annars tycker vi har varit jävligt bra på. De har tre lägen och det som föranleder straffen är också en fast situation. 

Straffsituationen som föranledde matchens enda mål grämer fortfarande Mian en del.

-Vad det berodde på vet jag inte. Kanske vi var så överlägsna i spelet att vi slappnade av lite på fasta situationer, men jag tycker jag hade varnat för deras fasta.

Bragebossen menar att Öster, som också förfogar över ett par långa spelare, är ett lag som är farliga på frisparkar och hörnor. 

-De är också av hävd bra på fasta situationer. De har Mattis Adolfsson, en lång kille som är över 1,90 meter, Kricak (Ivan) som är ganska bra på huvudet, han gjorde mål mot Oddevold eller Skövde. Sedan har de också Adam Bergmark Wiberg, och Aliev som är deras längsta.

Efter två mållösa matcher vill Janne Mian se en beslutsamhet och självtillit hos i första hand sina offensiva mannar och att man försöker koppla bort eventuella externa krav.  

-Våra offensiva spelare behöver komma igång och framförallt behöver de lita och tro på sig själva. Inte fundera så mycket och inte lyssna så mycket på journalister som ställer frågor om målskytte och sådana saker. Det är lätt att det blir tankevurpor. Det är viktigt att tro på sig själv och köra på.

Tror du att det är en tidsfråga innan det kommer en islossning framåt?   

-Det hoppas man väl alltid på. Men sedan om vi gör 1-0 och stänger matchen är jag också glad.

Vad har du för förväntningar på lördagens match?

-En rejäl urladdning från vår sida, att vi dikterar matchen så långt det går, och skapar tillräckligt för att göra mål och vinna matchen. Det är bara det att det finns ett lag som väntar sig något annat på andra sidan.

På skadefronten är Jakob Stensson opererad och förväntas vara tillbaka om sju, åtta dagar i träning, säger Mian och fortsätter utveckla skadestatusen i truppen:

-Vi har lite småskavanker, vi vet mer på fredag om de är borta. Ömür (Pektas) har problem med en vad, Malte (Persson) hade lite problem med rumpan, sedan är det några som är slitna här och där.

5 punkter inför Östers IF:

  • I formtabellen över de fem senaste matcherna ligger Öster etta med 11 poäng. Brage återfinns på åttonde plats med sju poäng.
  • I expected goals ligger Öster etta med 2,11, medans Brage är sexa med 1,51.
  • Brages bästa poänggörare är Ielstsin Camoes med tre mål och två assist. I Öster har Adam Bergmark Wiberg gjort flest poäng, sex, fördelat på tre mål och tre assists. Bästa målgöraren i Öster är nyförvärvet från Trollhättan FC, Alibek Aliev, med fyra mål.
  • Öster har gjort sex av sina 15 mål från 87:e minuten och framåt. Brages bästa period är mellan minut 30-45 där det blivit tre mål.
  • I Öster är mittbacken Mattis Adolfsson och defensive mittfältaren Manasse Kuso avstängda efter att ha dragit på sig sitt tredje gula kort i senaste matchen mot Skövde AIK. 

Text: Olov Lindgren

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.