Skip to content

Inför Östers IF med Klebér Saarenpää

Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN

Efter segern senast mot AFC Eskilstuna är kontraktet klart med tre omgångar kvar. Huvudtränaren Klebér Saarenpää menar däremot att man därmed inte är nöjda och kommer slå sig till ro i fortsättningen, både med respekt för andra lag i serien och för eget vidkommande.

”-Det är en värdighet gentemot oss själva att göra rätt prestationer, och sedan hoppas vi det leder till poäng som faktiskt kan göra oss gott och sätta Brage på en bra position.”

Med nio poäng kvar att spela om finns möjligheten att komma fyra i tabellen. Närmast ovanför i tabellen ligger Landskrona BoIS på femteplats, med samma poäng och målskillnad men med ett mål mer gjort. Söndagens motståndare Öster är sju poäng före, som alltså kan reduceras till fyra vid eventuell Brageseger på söndag.

”-Vi sätter nya målsättningar och tittar uppåt. Det är faktiskt en stor match mot Öster, där de har sista chansen att haka på deras kvalplats, medan vi faktiskt har möjligheten att haka på och framförallt att titta uppåt.”

Vid lagens senaste möte i slutet av juli vann Öster med 2-1 på Borlänge Energi Arena efter ett sent avgörande på stopptid. Är det en extra morot att ni har revansch att kräva?

”-Ja och nej. Den matchen var så länge sedan och det har hänt mycket sedan dess. Det är en tuff motståndare och vi vet att om vi inte är där och gör rätt saker så kommer det inte att bli roligt. Vi vill ju att det ska vara roligt och då behöver vi jobba stenhårt för att känna en stolthet i det vi gör och få med oss resultat.”


Öster är seriens näst målfarligaste lag, bara Gais har gjort fler mål. Duon Jesper Jonasson Westermark och Adam Bergmark Wiberg ligger tvåa och trea i skytteligan och har tillsammans gjort 28 av lagets 50 mål. Saarenpää höjer ett varningensfinger för Smålandslagets offensiva kvaliteter. Senast Öster gick mållösa från hemmaplan var den 4 juni (0-1 mot Utsikten). 

”-Det är ett lag som är väldigt säkra i den sista tredjedelen offensivt där de har några spetsspelare som förvaltar de chanser de har med bra kvalitet. Vi kan inte bjuda Öster på många chanser för då kommer det att bli mål.”

I tisdags förlorade Öster streckmatchen mot Utsikten, som på Bravida Arena kunde vinna med 2-1. Det betyder att ÖIF på sin fjärdeplats har sex poäng att hämta in på Utsikten om man vill ta kvalplatsen till Allsvnskan. Det är alltså ett hemmalag som i princip behöver vinna på söndag för att fortfarande vara med i racet om tredjeplatsen. Det kan betyda ett framåtlutat Öster, som kan vara öppna för omställningar.

”-Om det blir en sådan matchbild så absolut, säger Saarenpää och fortsätter: ”-De är bra i sin återerövring och får ett tryck på sina motståndare när de får en sådan match, men det är också en matchbild som kan svänga ganska mycket fram och tillbaka. Det kan bli ett öppet spel och en tuff match löpmässigt.”
Brage genomförde torsdag och fredagsträningen ute på Sportfältet, allt för att komma så väl förberedda som möjligt till Visma Arenas gräs.

”-Kommunen har ställt upp och klippt den, och gjort i ordning med mål, det är vi tacksamma för.”

Till matchen mot Öster saknas mittfältaren Jacob Stensson som är avstängd, i övrigt är alla tillgängliga.

5 punkter inför Östers IF

  • På de fem senaste mötena på Visma Arena har Brage tre vinster, ett kryss och en förlust.
  • I hemmatabellen ligger Öster på femte plats med 23 poäng på 13 matcher (sju vinster, två oavgjorda och fyra förluster). Brage är på 14:e plats i bortatabellen med nio poäng på 13 matcher (2-3-8).
  • Öster har misslyckats att göra mål i endast tre matcher, vilket är bäst i serien.  Brage har lämnat planen mållösa vid åtta tillfällen.
  • Båda lagen har varsin spelare avstängd, mittbacken Ivan Kricak i Öster, och mittfältaren Jacob Stensson i Brage.
  • I formtabellen över de sex senaste matcherna är Öster elva med sex poäng (en seger, tre oavgjorda och två förluster). Brage är trea med sina 13 poäng (fyra segrar, en oavgjord och en förlust).

Text: Olov Lindgren

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.