Skip to content

Inför Sirius med William Bergendahl

Foto: Henrik Hansson

Seriepremiären den 1 april börjar närma sig. Innan allvaret drar igång väntar på lördag kl.14:00 allsvenska IK Sirius på Studenternas i säsongens sista träningsmatch.

Bragetränaren William Bergendahl menar att fokus nu ligger på Siriusmatchen.

-Allting vi har gjort efter cupen bygger på något sätt mot att vara så bra som möjligt när Superettan drar igång. Men just nu fokuserar vi på att göra en bra match mot Sirius, det är det som kommer göra oss förberedda att gå in i serien.

Det mesta tyder på att man inte kommer ställa upp med samma startelva mot Sirius som i seriepremiären. Bergendahl utvecklar det hela: 

-Det är för lång tid mellan matcherna. Jag skulle bli förvånad om det blir samma startelva två matcher i rad. Det som spelarna gör på träningsplanen däremellan kommer att vara en stor faktor, sedan har vi dessutom lite sjukdom i truppen.

Förra helgens match mot FBK Karlstad fick som bekant ställas in på grund av snöovädret som drog in på lördagen över Mellansverige. Bergendahl tycker ändå man hade tagit höjd på vad som kunde hända och var beredda på situationen.

-Det klart det inte var optimalt, för vi hade gärna velat spela den. Samtidigt vet vi att saker och ting nästan aldrig blir exakt som man tänkt sig när man sitter och planerar. Det blir alltid något man inte räknat med. Vi tränade i stället, och nu ligger fokus på det som är framför oss.

Mötet mot IK Sirius blir säsongens andra mellan lagen. Efter det mållösa mötet i Svenska Cupen för nästan en månad sedan har de blåsvarta förstärkt med ytterbacken Victor Ekström (Täby FK), mittfältaren Leo Walta (FC Nordsjälland) och forwarden Yousef Salech (Bröndby IF). Efter mötet på Borlänge Energi Arena har Sirius kryssat hemma mot IFK Norrköping, 2-2 i svenska cupen och förlorat borta mot Kalmar FF (0-1). I senaste träningsmatchen mötte Sirius U21 Superettanlaget Gefle IF på Gavlevallen och vann med 5-4.

Vad vill du se i första hand spelmässigt som ska funka mot Sirius?

-Som alltid en helhet som ska sitta ihop. Jag vill se mycket energi och många löpmeter i vårt försvarsspel och ett offensivt lag som vågar spela på det sättet som vi gjort bra i tidigare matcher. Att vi vågar hitta lösningar i vår speluppbyggnad och att vi kan hota i anfallen.

Seriepremiären är bara dryga veckan bort, men William menar att det inte är någon idé att gå och vara orolig över att någon kan bli skadad dagarna innan serien drar igång.

-Egentligen inte. Skador kan det bli när som helst under säsongen. Det klart man går och väntar och längtar efter Superettan, men serien kommer inte att avgöras i premiären. 

Till matchen mot Sirius är fortfarande André BernardiniAdil Titi och Malte Persson uppsatta på skadelistan.

Klart är att Bernardini (finger) kommer missa seriepremiären, vilket tyvärr även Persson gör.

-Malte har en skada på bakre korsbandet och kommer rehaba en längre period, hur länge beror på om han kommer opereras eller inte. 

För Adil Titis del ser prognosen ljusare ut om en snar comeback, men om det redan blir till seriepremiären är högst osäkert.

-Adils rehab går bra, men jag tror inte att han kommer vara i dugligt skick för premiären, meddelar Bergendahl.

Innermittfältaren Jacob Stensson dras med ljumskproblem och står över Siriusmatchen. Om inte det vore nog finns det fler frågetecken inför lördagens genrep. 

-Det är tre, fyra spelare som är, eller har varit sjuka under veckan. Vi vet på fredag vilka som är fit for fight, avslutar William Bergendahl.  

Text: Olov Lindgren

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.