Skip to content

Inför söndagens bortamatch mot Östersund

Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN /

Imorgon, söndag, bortaspelar IK Brage mot Östersunds FK på Jämtkraft Arena, med avspark 15:00. Inför matchen har Alexander Zetterström pratat bland annat om stämningen i truppen och vad som krävs för att laget ska kunna fortsätta på vinnarspåret.

IK Brages fina säsongsinledning fortsatte förra helgen med en 4-0-seger mot Örgryte, en seger som inför den sjunde omgången av Superettan placerar dem på en andraplats i tabellen.

– Vi började väl inte matchen särskilt bra, Örgryte börjar bättre än oss och vi kommer inte riktigt åt dem i vår press samtidigt som vi har problem i vår uppspelsfas. De är effektiva i sitt presspel i 25-30 minuter, sedan tror jag inte riktigt att de orkar hålla uppe det när vi höjer oss någon nivå och börjar spela oss ur deras press, säger Alexander Zetterström.

– Sedan får vi in ett mål med den sista sparken i första halvlek vilket var väldigt skönt för oss och säkerligen tufft för dem med tanke på den situation de är i.

Ledningsmålet i slutskedet av den första halvleken följdes upp av ytterligare tre mål efter pausvilan samtidigt som den egna nollan hölls intakt. Zetterström gläds den hållna nollan, som var den andra för säsongen, och berömmer sina lagkamrater för hur defensiven fungerat under säsongsinledningen.

– Jag tycker att de nya spelarna som kommit in har hittat sina roller snabbt och förstår hur vi ska jobba, vi har lärt känna varandra snabbt ute på planen. Det känns väldigt bra och tryggt, det är klart att det kommer att uppstå målchanser under matcherna men det gäller att minimera antalet, säger han.

– Örgryte har kanske en, de har ett långskott utifrån och ett inlägg som blir farligt på hela matchen, så det får ändå ses som godkänt. Det är skönt att få hålla nollan, det var någonting vi tryckte på när vi gjorde det andra och tredje målet, att vi ska hålla nollan punkt slut. Det var skönt att vi lyckades.

– Alla jobbar stenhårt för varandra och det kan man komma väldigt långt på. Jag tror att ett kollektiv som jobbar för varandra kan ta en längre än ett fokus på individuella kvaliteter.

Zetterström vittnar om en härlig stämning och en känsla av vind i seglen på och runtikring träningarna just nu.

– Det är klart att vi mår bra nu och det är väldigt roligt att komma till träningarna varje dag. Hade vi legat sist i tabellen är det klart att det inte hade varit lika lätt, just nu har vi fått de resultaten vi önskat och ligger med i toppen av tabellen så det är med lätta steg man tar sig till Vallen under träningsveckorna.

– Samtidigt är det hela tiden en konkurrens på träningarna och det är precis så det ska se ut. Det har gått bra, vi har fått med oss resultat, men vi kan inte slappna av på träning, det är viktigt att vi har en trupp där vi pushar varandra så att ingen känner sig för bekväm med exempelvis en startplats, vi har bra sparringpartners på alla positioner och det är fortsatt hårt jobb på träning som gäller.

Söndagens motståndare är Östersunds FK, ett lag som just nu befinner sig i andra delen av tabellen.

– Det är ett lag som är väldigt fysiska av det vi har sett, de har stora spelare och även spelare med stora individuella kvaliteter, konstaterar Zetterström.

– Det som vi fått att stämma, samarbetet som lag, kanske de har saknat lite grann, men vi får se hur det ser ut på söndag. Det kommer helt klart att bli en tuff match, det är jag säker på.

Att det är två lag från två olika delar av tabellen som möts är ingenting som spelarna fokuserar på överhuvudtaget, menar Zetterström.

– I Superettan kan alla lag slå alla, det är det som är utmaningen. Skulle ett lag i toppen slappna av i en match mot ett lag lite längre ned så är nivån ändå så pass bra att man skulle bli straffade.

– Det är en tuff och jämn serie där alla kan slå alla, det gäller att vi, som mot Örgryte, trummar på och sätter dit bollarna när vi väl kommer till målchanserna.

– Jag har inte överhuvudtaget märkt av att någon spelare slappnat av nu bara för att det har gått bra för oss i början här, skulle det ske måste vi vara där och ryta ifrån mot varandra. Det är viktigt att alltid jobba hårt för varandra, där spelar tabelläget ingen roll. Man ska jobba stenhårt för varandra oavsett hur det ser ut och det tycker jag att alla gör i laget.

Grönvitt har laddat upp inför söndagens match med bland annat teambuilding i form av ett besök i Falu Gruva.

– Det var spännande, för min del var det nog fjärde gången jag är nere i gruvan så jag kan det där utan och innan känns det som, men i och med att vi har så många nya spelare som kommer utifrån så är det kul och spännande för dem att få uppleva lite sådant. Det var en bra aktivitet att åka iväg på, säger Zetterström.

– Känslan och sammanhållningen i gruppen är väldigt bra och jag tycker verkligen att alla har en bra relation med varandra och det är inga problem att umgås även utanför planen. Så ska det vara, då mår man bra som grupp och jag tror att vi hade mått bra som grupp även om vi hade fått en resultatmässigt sämre start eftersom vi har spelare som vill framåt. Jag är väldigt nöjd med hur vi har kommit samman i gruppen.

På söndag hoppas mittbacken att hårt arbete kan lägga grunden för vad som förhoppningsvis blir ännu en trepoängare.

– Det gäller att vi fortsätter att jobba hårt för varandra precis som vi gjort i de andra matcherna. Vi måste försöka ta tag i taktpinnen och styra spelet samtidigt som vi även kan vara bekväma i att falla ned lite och spela på kontring, vi är vassa där också.

– Jag förväntar mig att vi fortsätter med det hårda jobbet, något man kommer väldigt långt på. Förhoppningsvis kan det räcka till seger, avslutar Zetterström.

Fem punkter inför Östersund:

  • Inför helgens omgång är IK Brage tvåa i tabellen, det är fyra lag på 13 poäng men grönvitt är de med bäst målskillnad med nio plusmål.
  • Östersunds FK återfinns på en trettondeplats i tabellen.
  • Det är första gången på nio år som de båda lagen drabbar samman i seriespel. 2013 gick Östersunds FK segrande ur matchen med uddamålet.
  • Östersunds FK kommer till söndagens match med två förluster i ryggen, 2-0 mot Halmstad och 1-0 mot Örebro.
  • Med sex insläppta mål är IK Brage ett av seriens så här långt bästa defensiva lag, endast två lag har släppt in färre mål.

Tillsammans är vi IK Brage!

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.