Skip to content

Inför söndagens bortamatch mot Skövde

Foto: Jeanette Dahlström / BILDBYRÅN /

När vi tar oss an Skövde imorgon, söndag, är det första gången vi spelar på gräs denna säsong. Brages mittfältare Jacob Stensson vill inte lägga alltför stor vikt över att det nu blir naturgräs.

-Alla underlag skulle jag säga passar oss. Vad vi har hört har planen (Södermalms IP) inte blivit ”vårad” under 2023. Vi förväntar oss en väldigt fysisk match. Jag är uppväxt på konstgräs, och jag är glad att få spela på vilket underlag som helst.

Under de inledande matcherna i serien har det blivit tre inhopp för Stensson.

-Det är bara att stötta laget på de sätt man kan från sidan, både energimässigt och kommunikationen är ju viktig. Sedan när man väl hoppar in gäller det att bidra.

Huvudtränaren Klebér Saarenpää har en god känsla inför söndagens uppgift och kan se tillbaka på en bra träningsvecka.

-Vi har haft en lugn och skön vecka. Vi har gjort det vi ska göra och ”preppat” oss för matchen på bästa möjliga sätt, säger Klebér, som igår lade in ett träningspass i Ornäs på naturgräs, vilket förhoppningsvis kan ge positiv effekt till vad som väntar på Skövdes hemmaplan.

-Det har varit en lång och svår vinter i Dalarna, men vi hittade en gräsplätt. Vi har haft en tydlig matchplan i tre dagar som vi har hamrat in vad vi behöver göra. Det är en speciell bortamatch på en dålig Södermalms IP. Vi räknar inte med att den planen kommer vara bra, säger Bragebossen.

Efter en tyngre start på serien, med förluster mot Västerås och GAIS, har det vänt resultatmässigt, med vinster mot Örebro och Helsingborg. Jacob Stensson förklarar vad han tror är orsaken till att vi fått resultaten med oss.

-Jag tycker att vi arbetat hårdare. Vi vinner lite fler dueller, och ligger lite tightare defensivt. Motståndarna har ju också haft det jobbigt. Det gäller att utvecklas mot lite starkare lag i framtiden.

Kommer det synas något i spelet i morgon att ni har vunnit två raka matcher?

-Jag vet inte om det kommer att märkas så jättemycket. Det handlar mest om lite ökat självförtroende. Matchen imorgon kommer att vara väldigt speciell med tanke på den förväntade matchbilden, där jag tror att bollen kommer att spenderas mycket uppe i luften, och inte så mycket på backen utifrån förutsättningarna, säger han.

Vad kommer att avgöra matchen imorgon?

-Den som gör flest mål, säger en leende Jacke.

Skövde har inför säsongen bland annat tappat inkastspecialisten Gustav Friberg till Halmstad BK och anfallaren Jack Cooper Love (14 mål i fjol) som är tillbaka i Elfsborg efter att ha varit utlånad till SAIK. Saarenpää väntar sig ett laddat hemmalag som får göra sin riktiga hemmapremiär (då de spelat sina hemmamatcher i Borås på grund av att gräsplanen varit i för dåligt skick).

-De får komma hem till sin hemmaplan där de trivs som allra bäst, och där deras sätt att spela fotboll passar bäst att spela. De kommer nog få en ordentlig boost av det och få den matchbild som de är vana vid, långsam och ryckig. Men vi är förberedda på det och får ta det för vad det är.

Hur vill du beskriva Skövdes sätt att spela?

-Väldigt direkt. Mycket duellspel och många som har ett bra presspel och löpmeter. Ett kraftfullt lag.

På skadelistan finns bara Adil Titi och Emil Tot Wikström. Det betyder glädjande nog att Douglas Karlberg är tillbaka och uttagningsbar efter att gan missat de fyra första matcherna.

Matchstart kl.13:00 på söndag alltså. Och vi hoppas att vi får fira Valborg på bästa tänkbara sätt med en grönvit seger och tre poäng med hem till Borlänge.

5 punkter inför Skövde AIK:

  • Förra säsongens båda möten slutade oavgjort, Skövde-Brage 1-1 och Brage-Skövde 0-0.
  • Matchen på Södermalms IP blir säsongens första på arenans gräsplan.
  • Skövdes hemmafacit förra säsongen var 5 segrar, 7 oavgjorda och 3 förluster.
  • Mittfältaren Hampus Söderström och huvudtränaren Tobias Linderoth saknas båda i Skövde, efter att de fått syna det röda kortet (två gula vardera) mot Östersund i senaste matchen. 
  • Skövdes står utan seger i säsongsinledningen, efter ett kryss och tre förluster på de inledande fyra matcherna.

Text: Per och Olov Lindgren

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.