Skip to content

Inför söndagens cupmatch mot Hammarby på Tele2

Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN /

Vi inleder gruppspelet i Svenska cupen 2022/23 nu på söndag, den 19:e februari kl 17:30, då vi ställs mot fjolårets finallag Hammarby IF på Tele2 Arena i Stockholm.

”Vi har sagt att alla tävlingar vi ställer upp i, om det är cupen eller superettan, så går vi för att vinna varenda match. Det kommer vi göra här också. Det är ingen skillnad att det är Bajen borta. Vi satsar att gå vidare, absolut.”

Henry Sletsjøe inför söndagens cupmatch mot Hammarby.

Mittfältaren Henry Sletsjøe har under veckans träningar sett ett allt mer taggat lag, nu när vi närmar oss tävlingsmatcherna.

-Det tycker jag absolut. Det märks att vi har höjt nivån och tränar på ganska bra. Vi har inte haft så många skador och sjukdommar. Hela gruppen känns väldigt vältränade och förberedda inför säsongen. Det hade vi inte riktigt vid samma tid förra året, det är såklart positivt, menar Henry.

Även Bragetränaren Klebér Saarenpää är förväntansfull inför söndagens tillställning och ser fram emot att tävlingssäsongen äntligen drar igång, med poäng som står på spel.

-Det är glädje att få spela en tävlingsmatch på riktigt. Det ska bli härligt att få se den glädjen och stresstesta oss själva och se hur långt vi har kommit.

Sletsjøe går in på sin andra säsong i Bragetröjan, och har växt ut till att bli en viktig spelare för laget. Han tycker att truppen kommer väl rustade till söndagens cupmöte. 

Hur har det känts för egen del på försäsongen?

-Vi har ungefär samma lag som ifjol. Det är alltid tufft på försäsongen, men det gillar jag. Men vi har en trupp som är byggd för hård träning och hårt spel. Vi ska ha mycket intensitet i spelet och då krävs det att man är vältränad. I de träningsmatcher vi har spelat har vi visat att vi har det i oss, och det måste vi bibehålla till Bajen också.

Under tiden i Djurgården IF:s juniorlag, mötte 22-åringen söndagens motståndare ett flertal gånger.

-Senast var nog 2017 eller 2018. Jag kommer ihåg att vi slog Bajen i U19, och tog hem förstaplatsen. Det var ett bra minne mot Bajen i alla fall. Vi får hoppas på en repris med Brage på söndag.

Hammarby på Tele2, med över 21 000 biljetter sålda, så kommer det garanterat bli tryck på läktarna. Henry, säger att så fort matchen börjat, så tänker man inte lika mycket på trycket från läktarplats.

-Det blir en extra ”edge”, som vi måste hantera. Publiken känns ju alltid, men det är egentligen bara en fotbollsmatch som alla andra, med elva mot elva. Det är mer innan och själva inramningen man suger in. Sedan när själva matchen drar igång, då är det ju bara elva på motståndarnas planhalvan, det ska nog gå vägen, säger han med övertygelsen om att publiken inte kommer ha en negativ påverkan utan snarare tvärtom, där det också väntas drygt 100 Bragesupportrar på ”bortasektionen”.

-Det är annorlunda att spela på Tele2, med så mycket folk. Så mycket folk är det sällan i Superettan. Det ger en extra adrenalinkick. Kan man bara kontrollera det, och överföra det bli bra spel. Så det är egentligen bara en hjälp säger han och fyller i.

-Det är inget hinder, utan bara en möjlighet att försöka få den extra energin att gynna vårt spel.

Klebér Saarenpää är inne på samma linje och tror förra årets cupmöte mot Djurgården på Tele 2, och tidigare matcher man spelat på samma arena, kan ha en viss betydelse att spelarna redan upplevt miljön även om det nu lär bli en nivå ytterligare..

-Vi har mött Djurgården där två gånger i cupen, och Hammarby i en träningsmatch, så det är en arena vi känner till. Det nya är att det kommer bli en ljudkuliss som är annorlunda den här gången än mot Djurgården senast. Men det har vi förberett oss på, så det ska vi kunna hantera på ett bra sätt och omvandla till en fördel för oss. 

Hammarby har under försäsongen spelat sex träningsmatcher där man vunnit mot Sandvikens IF (4-3), Seattle Sounders (3-2) och Stabaek (1-0). Bäste målskytt är Nahir Besara med fyra mål. HIF har till årets säsongs tappat tunga pjäser som anfallarna Gustaf Ludwigsson (Ulsan Hyundai FC), Veton Berisha (Molde FK) och Loue Bayere Junior (Göztepe SK)), mittfältarna Darijan Bojanic (Ulsan Hyundai FC)  och Jeppe Andersen (Sarpsborg 08), samt försvararen Mohanad Jeahze (DC United). På pluskontot finns bland andra Tesfaldet Tekie (Bosman), August Mikkelsen (Tromsö), Adi Nalic (Malmö FF) och Viktor Djukanovic (Buducnost Podgorica)

-Det är ett duktigt lag, även om de inte är klara med sitt bygge så här tidigt på säsongen. Det är det mentala och anspänningen i det hela, att hantera det och spela fotboll. Att vi drar det till sin spets och vågar spela fullt ut och ta risker. Det är viktigt att vi har det modet och vågar göra fel, säger Saarenpää om den stundande utmaningen.

Söndagens premiärmotståndare i cupens gruppspel gick hela vägen och spelade cupfinal förra året. ”Söderbröderna” fick dock ge sig med 4-3 efter det att Malmö FF avgjort efter straffar. Då, för nästan exakt ett år sedan den 21 februari, när vi mötte Djurgården i cupen (förlust 0-1), var det Henry Sletsjøes första tävlingsmatch i Bragetröjan.

-Det känns nog som att vi behöver gör en lika bra insats som förra året. Är vi disciplinerade och tar det på allvar, vi släppte in ett mål i den matchen, så vi får hoppas på mål framåt nu istället. Det blir mycket publik och det är skillnad mot träningsmatcher.

Säsongen 2012/13 infördes det nuvarande formatet i Svenska cupen. Brage har tagit sig fram till gruppspelet vid fem av elva tillfällen. Till årets gruppspel tog vi oss vidare efter seger med 2-0 borta mot IK Sleipner i slutet av augusti. Glädjande är att vi lyckats göra det de fem senaste åren, även om vi aldrig varit riktigt nära att vinna vår grupp, och därmed ta oss fram till kvartsfinal. Närmast var säsongen 2020/21 då vi slutade tvåa bakom Djurgården. I fjol slutade vi på tredje plats i gruppspelet, efter förlust mot Djurgården och BP, men vinst mot HBK.

Vad talar för att det ska gå bättre i år?

-Vi har en liknande grupp som förra året, med ett topplag i allsvenskan, och två superettanlag (även om Norrby åkte ur till 2023). Det är så klart att Bajen är förhandsfavoriter, men kan man ta poäng mot Bajen borta, så finns det alla möjligheter, och gå vidare från gruppen. Vi har sagt att alla tävlingar vi ställer upp i, om det är cupen eller superettan, så går vi för att vinna varenda match. Det kommer vi göra här också. Det är ingen skillnad att det är Bajen borta. Vi satsar att gå vidare, absolut.

Förutom Hammarby och Brage, finns också Norrby IF och GIF Sundsvall med i gruppen.

-Jag vet inte exakt hur många poäng man ska ta i den här gruppen, men absolut, ett resultat borta mot Bajen måste man nog få med sig för att vinna gruppen.

Klebér Saarenpää tror att man kan utmana om gruppsegern, även om han menar Hammarby får bära favoritskapet.

-Jag tycker det ändå samtidigt är ett bra läge att möta dem, då de är i en liten ombyggnationsfas, så allting inte är på plats hundraprocentigt i och med att de tappat så många startspelare från förra säsongen. Sundsvall och Norrby är en seriekonkurrent och ett lag som åkte ur förra säsongen så där ska vi vara med och tävla definitivt. Det finns möjligheter.

Förutom långtidsskadade Adil Titi, kan vi se tillbaka på en träningsvecka där nästan samtliga varit igång .

-Johan (Arvidsson) missade en träning, men är tillgänglig. Det är Ieltsin (Camões) som vi medvetet har hållit tillbaka efter en överansträngd ljumske, Vi vill vara hundraprocentig att han är fit for fight i stället för att stressa honom och gå på 70 procent, så har vi plockat bort honom medvetet, avslutar Saarenpää kring läget inför cupspelet.

Matchen startar kl.17:30 på Tele2 Arena i Stockholm. Du som är på plats köper din biljett till Bragesektionen via webben HÄR.

Matchen sänds via C More och du som Bragesupporter kan nu teckna abonnemang på 3 månader för halva priset, samtidigt som klubben får 150kr per tecknat abonnemang när du registrerar dig via kampanjsidan HÄR och anger koden: BRAGECUPEN23

(C More Plus innehåller förutom Svenska Cupen även UEFA Champions League, Allsvenskan & Superettan från discovery +, LaLiga, Serie A och mycket mer sport!)

Text: Per Lindgren och Olov Lindgren.

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.