Skip to content

Inför tisdagens cupmatch på Vallen

Imorgon, tisdag, är det match för våra grönvita damer i andra omgången av Svenska Cupen. För motståndet står elitettanlaget Gamla Upsala SK hemma på Borlänge Energi Arena.

GUSK är relativt nya på en så hög nivå som ElitEttan. Efter att de en längre tid varit ett stabilt division 1-lag, blev de 2021 seriesegrare, och har således de två senaste säsongerna huserat i landets näst högsta serie. Ifjol slutade man åtta, och i år ligger de på en fin fjärdeplats.

Vi tog pulsen på IKB:s och lagkapten och tillika spelande sportchef Robyn Decker inför matchen, som tidigare idag sa att hon inte hade någon större koll på motståndet ännu.

-Jag vet inte så jättemycket. Det är inget lag jag har sett spela i år. Men (Fredrik) Bengtsson har scoutat dem. De spelar i ElitEttan så de är vana med ett högre tempo och en högre nivå. Oavsett så kommer det bli en utmaning för oss.

Är det en annan anspänning när man spelar en cupmatch, än en vanlig seriematch?

-Egentligen inte. Vi tycker bara det är kul att få vara med, det är en match vi kan gå in på där ingen har någon förväntning på oss över huvud taget. De ser oss som en underdog. De flesta räknar med att GUSK kommer att vinna då de spelar i ElitEttan. Det är en perfekt position för oss. De har aldrig sett oss, och vet inget om oss. De får passa sig, menar Decker.

Något som på förhand är näst intill omöjligt att veta, är hur matchbilden kommer se ut. Robyn betonar dock att man vill försöka spela sitt eget spel så mycket som möjligt.

-Vi försöker inte anpassa oss så mycket efter våra motståndare i serien heller. Jag tror vi kommer ut som vi brukar göra med hög press, så får vi se hur de hanterar det. Vi kommer att köra utifrån vår matchplan, och spela vår typ av match, och se hur långt det räcker.

I maj vann vi borta mot Bälinge i den första omgången (1-7) i cupen, och nu väntar alltså ett annat Uppsalalag. Skulle det bli seger på tisdag, så kommer de allsvenska lagen in i den tredje omgången (spelas i september). De vinnande lagen där är sedan klara för gruppspel med start i februari nästa år.

-Vi vill ju vinna, men vi tar en match i taget, säger Robyn, som inte vill blicka för långt fram och eventuella kommande matcher.

Har du något speciellt cupminne?

-Det var när jag spelade i Kvarnsveden och vi slog ut Kristianstad på straffar. Det var lite oväntat för vi var underdogs i den matchen. Det var 2016 och gick till kvartsfinal. Sedan har jag spelat i Avaldsnes där vi var i semifinal, men jag har aldrig spelat i en cupfinal, avslutar hon.

Hoppas vi ses på Vallen, och att vi tillsammans får fira avancemang till nästa omgång. Matchstart kl 19:00. För dig som inte är på plats sänds matchen utan kostnad via IK Brage Play HÄR (OBS: Du måste teckna ett fotbollskonto för att kunna se matchen).

Text: Per Lindgren

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.