Skip to content

Inför Utsiktens BK med Bergendahl

På måndag väntar tredje och sista matchen i Svenska Cupens gruppspel borta mot Utsiktens BK på Bravida Arena. Förutsättningarna för att vinna gruppen är vinst med minst fyra mål, samtidigt som Sirius och IFK Norrköping spelar oavgjort. 

Tränaren William Bergendahl menar att man får se hur matchen gestaltar sig och därefter hur man kommer lägga upp taktiken.

-Det är lite klurigt såklart. Vi fokuserar först och främst på de saker vi ska göra och vill göra. 

Han menar oavsett förutsättningarna i gruppen, och de tidigare resultaten, att fokus oavsett är att spetsa till djupledsspelet.

-Ja, och att vi blir mer hotande och skapar fler chanser sista tredjedelen. Det passar väl nu som handen i handsken när vi behöver göra många mål. Det är tuffa förutsättningar och en del av det hela ligger inte i vår kontroll. Det blir bäst att fokusera på det vi vill göra, så får vi se hur det utvecklar sig.

Kommer ni att ha koll på den parallella matchen?

-Det beror nog lite på hur det går i vår match, vi kanske eventuellt kommer ha ”check” mot slutet, men vi kommer inte följa den från första minuten utan fokusera på vår match. 

Grönvitt kommer in till matchen på måndag med två mycket gedigna insatser mot IFK Norrköping (1-1) och IK Sirius (0-0). Bragebossen är nöjd över hur man genomfört de båda matcherna mot bra allsvenskt motstånd, men hoppas att man kan höja nivån i det offensiva spelet.

-Två bra prestationer, både i vår lite lägre speluppbyggnad där vi varit duktiga på hur vi spelar genom motståndarnas press. Och att vi har varit solida i vårt försvarsspel. Bara släppt in ett mål på två matcher. Det är positiva saker som vi bygger vidare på.

-Sedan ser vi gärna att det blir ytterligare lite spetsigare i vårt sätt att hota och såra motståndarna hela vägen in på sista tredjedelen. Så att vi kan göra fler mål, det är planen. 

Måndagens motståndare Utsiktens BK har två raka förluster i gruppspelet. I första matchen vann IK Sirius med 2-0 på Studenternas, medan IFK Norrköping i söndags kunde vinna med 4-0. Det betyder ”Kiken” inte har någon chans till gruppseger inför sista omgången. 

Göteborgslaget har ännu inte vunnit i år, efter förluster i träningsmatcherna mot Halmstad (0-2) och Örgryte (1-2), och oavgjort mot Landskrona BoIS (0-0).    

I fjol var Utsikten länge med och krigade om en direktuppflyttning till allsvenskan, men tappade fart under hösten och fick nöja sig med en kvalplats. Där blev sedan Brommapojkarna för svåra som kunde vinna med totalt 7-0 över två matcher.   

Bosko Orovics manskap har haft en stor spelaromsättning där tyngsta tappen är fjolårets tvåa i skytteligan Lukas Hedlund, som gått till ungerska Mezökövesd-Zsóry och mittbacken Wilhelm Nilsson som är klar för seriekonkurrenten Helsingborgs IF. Bland nyförvärven kan nämnas rutinerade Robin Book (J-Södra) och Filip Trpcevski (BK Häcken), som dock inte får spela i cupen. 

-Det är ett lag med i stort sett samma idé som förra året, i vad de vill i sitt höga försvarsspel, säger Bergendahl i sin analys. 

-De vill pressa högt med mycket spel man-mot-man i sitt höga försvarsspel, och sedan varierar de med ett väldigt lågt och kompakt försvarsspel i vissa delar av matchen med en fembackslinje som man behöver hitta vägar genom. 

-De är ganska raka i sitt eget anfallsspel, där det blir en del andraboll situationer som vi behöver vara bra på att reda upp.

Vad tror du kommer bli avgörande i matchen?

-Det gäller att börja i rätt ände, även om vi behöver göra många mål. Vi måste börja i det egna försvarsspelet, se till att vi är på plats och därifrån trycka plattan i mattan och verkligen gå därifrån och hota i vårt djupledsspel, det blir vårt prio ”A” i matchen.

Efter att ha tränat hårt måndag, tisdag, onsdag och torsdag var laget lediga under fredagen.

-Från och med nu är fokus på matchen på måndag. Vi kommer träna under lördag och söndag, innan vi på måndag åker till Göteborg.

I senaste matchen mot Sirius blev både André Bernardini och Emil Tot Wikström skadade. Värst gick det för ”Berna” som fick en fraktur i ena lillfingret och har blivit opererad.

-Han kommer vara borta några veckor, så får vi se hur lång tid det tar att läka. 

Hur läget är med Tot Wikström, som fick en befarad fraktur i ena handleden, är mer oklart.

-Han har tränat med en skena under veckan, vi får se om han klarar av att träna på samma sätt på lördag, han behöver känna lite hur det där lägger sig. Det är inte helt uteslutet att det kan vara en fraktur, vi får se.

Klart sedan tidigare är att Adil Titi och Malte Persson fortsatt är uppsatta på skadelistan. Dessutom är det frågetecken på Samouil Izountouemoi och Gustav Berggren

-”Samo” och ”GB” har muskelkänningar. Vi kommer ha en avstämning på lördag huruvida de är fit for fight, avslutar Bergendahl.

Text: Olov Lindgren

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.