Skip to content

Inför mötet mot VSK

Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN

Det kan vara säsongens sista hemmamatch på lördag när Västerås SK kommer på besök till Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen. Med två omgångar kvar har vi sex poäng och åtta mål att hämta in på tabelltrean Östers IF, för att ha möjligheten få spela allsvenskt kval. Därtill ligger fjärde placerade Skövde AIK en poäng före oss i tabellen.

-De ska bli riktigt kul att ha hemmamatch igen, säger Brages ytterback Christopher Redenstrand som hoppas man ska få till ett bra resultat på hemmaplan där senaste segern kom 3 augusti mot Östersund (1-0).

-Vi har inte lyckats vinna på hemmaplan på ett tag, så det är verkligen någonting vi vill gå ut och göra. Att ta tre poäng och avsluta säsongen på bästa sätt.

Som bekant har resultaten inte varit som vi hoppats på under hösten. Men någon riktig förklaring på varför det gått som det gjort har han inte.

-Alla lag har perioder där det går tuffare. Det gick riktigt bra under våren och sommaren. Sedan har det hackat lite på hösten och det är naturligt. Alla lag kommer in i sådana perioder, och det gäller komma ur de så fort som möjligt och börja vinna igen.

-Vi får väl försöka göra vårt bästa och har jobbat bra på träningen, säger ”Chris” som hoppas man på lördag kan gå ut och få ett stopp på den negativa trenden.

Bragebossen Klebér Saarenpää, har inte hunnit reflektera över vad som gjort att laget inte har fått med sig resultaten under de sista månaderna.

-Vi kommer att sätta oss ner med ett analysarbete och gå igenom hela säsongen, och självklart blir det lite olika ansikten av en vår och en höst, som sett väldigt olika ut, och så får vi titta i vad det är. Det finns ingen enskild orsak. Det sammanfaller med väldigt många orsaker.

Har du kunnat se en revanschlust hos spelarna, eller är det bara en besvikelse?

-Det är en blandning av det. Besvikelse absolut, men samtidigt en revanschlusta i ett större perspektiv, och inte bara på nästa match.

Spelmässigt har det ändå inte varit så stora skillnader under våren och hösten, utan det är målen framåt som uteblivit.

-På våren var det stolpe in och nu under hösten har det varit raka motsatsen med stolpe ut. Vi har spelat oss fram till lägen, samma lägen som vi spelade oss fram till under våren, men kanske skärpan inte riktigt varit där. Det är svårt säga orsaken. Men det har inte varit samma effektivitet som vi hade i våras, menar Christopher Redenstrand.

Inför BP-matchen fanns det en något sånär rimlig chans komma trea. Men då hade det behövs åtminstone en, eller helst tre poäng.

Känns som luften gick ur efter förlusten i tisdags?

-Det klart var väldigt tråkigt att förlora den matchen, den var viktig för oss om vi skulle haka på Öster om tredjeplatsen.

-Vi har snackat i gruppen och vill avsluta på bästa sätt. Vi vill sluta på en bra tabellplacering och försöker prestera så bra som möjligt de två sista matcherna, så vi kan ta med oss det in i nästa säsong. För det är viktigt hur vi avslutar den här säsongen, säger Redenstrand och fortsätter:

-Om vi avslutar bra kan vi gå in i nästa säsong med huvudet högt och fortsätta jobba på. Det är viktigt.

Också Klebér Saarenpää stryker under på att det är både skulle vara viktigt och kännas härligt, att avsluta med en seger på ”Vallen” i sista matchen.

-Det vore oerhört skönt. Bevisa för oss själva på hemmaplan, för vi vill ha en så bra tabellplacering som möjligt, och sätta oss i en så bra situation som möjligt inför sista matchen för säsongen, eventuellt.

Efter förlusten mot BP är chanserna som sagt var väldigt små att komma trea. För lördagens motståndare Västerås SK FK är matchen desto mer viktig, då västmanlänningarna balanserar på det nedre kvalstrecket, där man just nu är på rätt sida två poäng före Örgyte.

-De är hårt pressade och spelar för sin överlevnad. Men vill ju aldrig vara där nere, säger Redenstrand som förväntar sig ett tufft motstånd

-De kommer gå ut och ge allt för att ta tre poäng. De kommer jobba extremt hårt i 90 minuter, så vi kommer få stå emot, men det tror jag vi kommer göra.

Västerås kommer att ha någon extra dag mellan matcherna i jämförelse med IKB, som alltså spelade så sent som i tisdags. ”Klebban” tycker ändå att det är tillräckligt många dagar, för att man ska känna sig relativt fräscha.

-När det är tre dygn mellan matcherna, då ska det inte vara några problem, så länge man har gjort rätt saker i återhämtning direkt efter. Det är upp till bevis om vi har gjort rätt saker i återhämtningen för att vara redo.

Idag genomfördes en lättare träning med inriktning på fasta situationer.

-Vi är fortfarande i en återhämtningsfas, för att maximera återhämtningen.

Christopher Redenstrand, gjorde sin tredje assist senast mot BP, men är inte riktigt nöjd med sin egen poängskörd så här långt.

-Jag hade absolut velat bidra med några flera poäng. Jag är lite missnöjd, men annars har det varit helt okay. Jag har gjort några assists och två mål så det får väl vara klart godkänt.

23-åringen vill visa upp Brage från sin främsta sida i säsongens förmodade sista hemmamatch.

-Jag hoppas på ett hungrigt Brage som kommer spela vårt spel och verkligen gå för det. Visa att det är tre poäng vi ska ha och inget annat.

-Att avsluta på hemmaplan på bästa sätt och avsluta framför supportrarna med tre poäng.   

I och med det täta matchandet, så har Saarenpää, inte förrän de senaste två dagarna, börjat blicka fram mot Västeråsmatchen.

-Jag har inte tänkt så mycket på det, i och med att vi varit fokuserade att vara i nuet. Det är någonting som byggts upp för morgondagen, att vi ska kunna avsluta på ett så snyggt sätt som möjligt, efter ett ganska knackigt hemmafacit, där vi inte riktigt har levererat. Låt oss avsluta på toppen, så vi kan ta vid där nästa år.

Till matchen mot VSK saknas mittfältsspelarna Jakob Stensson och Samouil Izountouemoi, som båda är avstängda. Något som Bragetränaren räknar man ska kunna hantera på ett bra sätt.

-”Jacke” Stenson har spelat, och varit ett rivjärn på centralt mittfält, och viktigt i alla andras frånvaro. ”Samo” har precis kommit igång, och avstängningen kom lite otajmat för hans del i och med de matcher han gjort, med bra prestationer. Det får vi lösa, det är inga problem.

Fem punkter inför Västerås SK:

  • Jacob Stensson och Samouil Izountouemoi, är båda avstängda och missar matchen.
  • Förra säsongens möte på Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen slutade 3-3, efter två mål från Leonard Pllana och ett av Joakim Persson.
  • VSK:s Viktor Granath toppar superettans skytteliga med 23 mål.
  • Niklas Söderberg är Brages främste målskytt, 12 mål.
  • Troligtvis är matchen mot Västerås den sista hemmamatchen för säsongen, och vi hoppas Borlängeborna (men förstås även IKB-fans utanför staden) går man ur huse och visar sin uppskattning.

Text: Per och Olov Lindgren.

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.