Skip to content

Intervju med Bergendahl och Mian

Foto: Henrik Hansson

William Bergendahl och Janne Mian tar alltså över efter Klebér Saarenpää som chefstränare, där de kommer att ha delat ansvar för IK Brages herrlag framöver.

Janne Mian, som varit i klubben i omgångar, har de senaste två åren varit assisterande tränare för IK Brages herrarna och kliver alltså nu in i rollen som en av två huvudansvariga.

– Det här uppdraget betyder mycket för mig. Jag startade min elitkarriär här i Brage. Nu är det ordning och reda i klubben, vi har en stabil och utvecklingsbar trupp samt hårt arbetande människor runt klubben med alla värderingar jag gillar. Jag känner en stolthet och tacksamhet över att få det här förtroendet, säger Janne och fortsätter.

– Jag har skapat fina relationer med många spelare redan, och jag hoppas det fortsatt kan vara så. Nu när jag, tillsammans med William, är ansvarig kan den relationen kanske förändras lite, men jag ser det som naturligt och då blir det bra. Det blir ju en annan approach mot spelarna, framför allt när det gäller speltid och laguttagningar. Men jag vet ju vart vi står, vad vi jobbat med, vad våra brister och styrkor är både som lag och individuellt, så jag behöver ju ingen analyssträcka så att säga, menar han.

– Nu ser jag fram emot att lära känna William och så snabbt som möjligt sätta vår prägel på det fina jobb Klebér har gjort. Som sagt så har vi en spännande och utvecklingsbar trupp som kan gå långt om allt klaffar. Jag sa det när jag kom tillbaka för två år sedan, att ”jag vill göra skillnad på det som gör skillnaden” och det gäller fortfarande, sen tar vissa saker tid men det är bara att börja planera direkt och komma väl förberedda i januari när vi kör igång.

– Jag har höga förväntningar på mig själv inför det här, det tillhör jobbet att va på tårna så att säga, och det blir spännande att se vart mitt och Williams ledarskap landar, då vi inte känner varandra så bra ännu.

William Bergendahl, som var i Brage mellan 2017-2021, där även han var assisterande tränare för herrarna under sin tid i klubben, är nu tillbaka efter två år med andra uppdrag.

– Det känns väldigt bra att vara tillbaka. Det är hedrande att få ett så pass stort förtroende som att tillsammans med Janne leda IK Brages herr-lag. Det är såklart en väldigt rolig utmaning, men också en utmaning som jag har stor respekt för, säger William som är glad över att vara tillbaka i Borlänge.

– Borlänge är en stad jag trivs väldigt bra i och IK Brage är en förening som i många år har jobbat på ett sätt som jag har lätt att identifiera mig med. Hårt jobb, prestigelöshet och viljan att jobba tillsammans för att uppnå resultat är i min värld både IK Brages och mitt DNA, menar han.

– Jag har sedan dagen jag lämnade föreningen för cirka två år sedan hela tiden varit inställd på att en dag komma tillbaka och bidra med nya perspektiv och erfarenheter jag samlat på mig längs vägen. Timingen känns nu helt rätt för att göra detta tillsammans med en skicklig och erfaren tränare som Janne.

– Att jag varit i klubben tidigare tror jag främst kommer med fördelar, då jag känner till både kulturen och många av människorna som jobbar i klubben sedan tidigare. Uppdraget vi har framför oss är inte att totalt riva upp och börja om från början utan snarare att bevara delar i spelet som alltid måste finnas för att IK Brage ska vara framgångsrika och därifrån spetsa vår fotboll ytterligare i några delar. Jag tror mina tidigare år i föreningen gör att förståelsen för vad IK Brage står för finns där från dag ett.

William kommer närmast från ett uppdrag som huvudtränare för IF Brommapojkarnas P19-lag samt en assisterande roll för BP:s A-lag i Allsvenskan.

– Efter säsongen 2021 flyttade jag hem till Jönköping, där jag under 2022 var del av herr-staben i J-Södra under en kortare överlämningsperiod, innan jag tog huvudansvar för klubbens P19-lag. Inför 2023 flyttade jag till Stockholm för arbete i IF Brommapojkarna där jag under det senaste året har jobbat i en kombinerad roll som huvudtränare i P19 och assisterande tränare i herr-laget.

Nu väntar ett intensivt planeringsarbete för vårt nya tränarteam innan säsongen 2024 drar igång på allvar i början på januari.

– Vi har en ganska intensiv månad i december framför oss där vi måste lägga ner mycket tid på att komma varandra ännu närmre fotbollsmässigt och verkligen hitta rätt i principerna som ska bygga IK Brage 2024. Vi har såklart redan under rekryteringsprocessens gång redan fått chansen att börja diskutera och planera, men det arbetet kommer intensifieras ytterligare nu när allt är klart och påskrivet. Vi är bägge trots långa säsonger i ryggen fulla av energi och otroligt motiverade att tillsammans bygga framtidens IK Brage, menar Bergendahl.

– Vi kommer sätta oss ner redan i morgon (tisdag) och planera första delen av säsongen, uppstarten med presentationer och vilka tester vi ska göra, om vi nu skall genomföra tester, om vi ska ha workshops med spelarna och så vidare. Ja, vi har blankt papper och skall fylla det med innehåll helt enkelt, avslutar Mian.

Vi ser fram emot en spännande grönvit säsong 2024 med Janne och William vid rodret – Tillsammans är vi IK Brage!

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.