Intervjuer efter första matchen på Vallen

”Det är en match med två olika matchbilder. I första får vi inte igång presspelet. I andra sätter vi pressen och blir mer intensiva, och vinner boll, och skapar lite fler lägen.”

Johan Arvidsson målskytten efter matchen mot ÖSK.

Det blev alltså delad pott, 1-1 (0-1) i lördagens träningsmatch mellan IK Brage och Örebro SK. I den första halvleken stod vi för en bra arbetsprestation, men utan att komma upp i den nivå vi vill vara. Efter paus kom vi ut på ett bättre sätt, och Johan Arvidsson kunde välförtjänt kvittera till 1-1. Vi hade sedan också bud på ett andra mål, men fick alltså nöja oss med ett ”kryss”.

Brages assisterande tränare, Jan Mian, berättar vad han var mest tillfreds med.

-Det jag är mest nöjd med är hur vi reagerar på en energifattig och slarvig första halvlek. Tar tag i det och visar energi i andra halvlek, och får massa bollvinster, och det resulterar i att vi gör mål.

Vad är det ni saknar före paus?

-Vi hittar inget lugn i vårt spel, vi spelar på ett tillslag när vi ska hålla i den, och vända på bollen. Vi droppar ner och överbelastar vissa ytor, och det slutar med att vi slår en passning på en felvänd (spelare) på kant, och blir av med den. Det blir mycket bättre i andra då vi hittar ett lugn och kan sätta upp oss i position på ett bättre sätt.

Örebro, som likt IKB, gjorde sin andra träningsmatch för säsongen, var det bättre laget från start i en händelserik matchöppning.

-Det som föregår deras chanser är när vi slår bort bollen, och så slår vi bort bollen igen när vi vunnit den. Då sjunker vårat självförtroende, säger Mian, som menade att det man visade upp efter paus, var det bästa i år, hittills.

-Vi gjorde också en ganska bra första halvlek mot Gefle. Örebro är ett etablerat superettanlag. Vi får ta med oss andra halvlek och titta på vad vi kan göra bättre i nästa match, så att vi inte hamnar i samma dåliga situationer.

Johan Arvidsson, var den som gjorde Brages mål, när han i mitten av andra halvlek kvitterade till 1-1 med en fin fullträff. Något som gladde Bragetränaren Mian.

-Han gör ett fint mål med sin vänsterfot. Det är sådan lägen han ska ha, lite till höger i straffområdet. Sedan har Johan också något skott som blockas, och (Emil) Tot (Wikström) ett curlat skott som räddas på mållinjen. Ser man på chanserna i matchen, så har vi nog två, tre fler än dem, säger Bragetränaren som inte kände sig helt nöjd efteråt.

-Nja, det är en träningsmatch i februari, och man vill se vissa saker som är bättre. Vi reagerar som sagt på en dålig första halvlek, med mer energi och fart, och det blir bättre.

-Nu blir det träning och återhämtning för de som spelade. Sedan ska de andra trycka på lite grann. Sedan har vi Kvarnsveden (på onsdag) och Sandviken (kommande lördag) och alla kommer få bra med minuter i benen, och det är det som är syftet, avrundar Janne Mian inför fortsättningen.

Grönvitts Johan Arvidsson tog en plats från start, och fortsätter att bidra med poäng.

-Jag fick passningen av ”Gurra” (Gustav Berggren), vi kombinerar och jag får tillbaka den, och fick ett bra läge med vänsterfoten och la in den i bortre. Nu var det bara en träningsmatch, men det är alltid skönt att se den gå i mål, det bygger självförtroende, säger Johan, som tycker laget kom ut starkt efter en mindre lyckad första halvlek.

-Det är en match med två olika matchbilder. I första får vi inte igång presspelet. I andra sätter vi pressen och blir mer intensiva, och vinner boll, och skapar lite fler lägen.

Vår bästa period i matchen kanske var just i mitten av andra halvlek, före och efter kvitteringen, och i samband med ett par spelarbyten.

-Ibland behövs ny energi på planen. Vi kom ändå bra in väldigt bra i andra halvlek. Vem som helst kan spela och alla gör det bra.

Om du jämför den här matchen med premiären mot Gefle, vad säger du?

-Det är ett tufft motstånd vi möter. Andra halvlek är bättre, sedan är det svårt att säga hur bra vi var, det får vi analysera.

Hur kändes det för egen del i matchen?

-Första halvlek tycker jag att jag är lite osynkad. Andra växer jag mer, och får mer boll. Så det är en okej match ändå.

Det oavgjorda resultatet betyder att vi fortsatt får vänta på årets första vinst.

-Det är bara försäsong, men jag hoppas att vi vinner på onsdag. Nu handlar det om att bygga relationer med alla och jobba vidare med det. Jag tycker gruppen blir bättre och bättre. Så jag tror det kommer att lossna snart.

Vad säger du om Emil Tot Wikström, som var nära på bli matchvinnare?

-Han har en bra frispark, och ett skott som räddas på mållinjen. Det är synd att den inte sitter, men det kommer den att göra i nästa match.

Andre Bernardini, fick förtroendet i målet, och gjorde det han skulle. Det mål han släppte in, är inte mycket att säga om.

-Det var en halvvolley nära vid första stolpen. Jag touchade den, men det är alltid frustrerande att släppa in ett mål.

Att Örebro hade ledningen in i paus, var inte helt ologiskt. Utan att ha ett alltför stort spelövertag, var det ändå närkingarna som var snäppet vassare först fyrtiofem.

-De var jätteskickliga på att spela ur vår press i första halvlek. Vi spelade bort bollen lite för ofta, ibland är det så, och det gäller att komma rätt i positionerna.

-1-1 är ett rättvist resultat. Vi kommer inte upp i nivå i första halvlek och de straffar oss ordentligt. Men i andra visar vi reaktion på det vi snackat om i paus, och 1-1 är rättvist, även om vi träffade stolpen på frispark. Men ”all in all”, ett rättvist resultat.

Efter paus handlade det mesta om Brage, och att vi kunde utjämna till 1-1 var helt logiskt. ”Berna” gillade också vad han då såg från sina lagkamrater.

-Det var roligt att se grabbarna spela fotboll i andra. Vi spelade attraktiv fotboll. Det var mycket press, och snack, och det är så vi måste spela mot Kvarnsveden och Sandviken, säger Bragemålvakten.

Närmast väntar alltså derby mot Kvarnsvedens IK, nu på onsdag den 8 februari, med start kl.18:30 hemma på Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen.

Text: Per Lindgren.