Intervjuer efter gårdagens seger

Det såg länge ut att sluta mållöst i hemmamatchen mot Östersunds FK. Men med mindre än tio minuter kvar kunde Douglas Karlberg, med matchens enda mål, vackert göra 1-0 framspelad av Christopher Redenstrand, inför 1 922 åskådare på Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen.

”Vi vill ha en högre nivå i allting. Skönt vi lyckas få in en boll i slutet. Det visar på styrka att när vi inte kommer upp i nivå, så vinner vi ändå.”

Christopher Redenstrand efter matchen mot ÖFK

Brages assisterande tränare Jan Mian, gav som vanligt ett sansat intryck utåt, men kände säkert inombords på glädje och lättnad, efter matchen.

-Vi kommer in i halvtid och är ganska självkritiska. Spelarna tycker inte det är bra och det är mycket slarv. Många axlar upp över öronen. De (Östersund) sätter press på oss, och det skapar luckor bakom deras mittfältslinje. Deras backlinje är lite stabbig, de bollar som kommer hanterar vi bra med andrabollarna. ”Dogge” låser fast, men det är en krampaktig första halvlek. Jag tycker det inte varit bra på Vallen några matcher nu. AFC var bra, fast vi inte lyckades göra mål. Vi måste steppa upp där. Det kommer att komma större matcher här hemma på Vallen.

Grönvitt höjde ribban i andra halvlek, och var det lag som kom till flest målchanser.

-Mer fart i andra. Vi får bättre fart på bollen, och utnyttjar bredden. Vi sätter upp Douglas, Niklas (Söderberg) tidigare. Vi vinner andra bollar så Jocke (Persson) kommer fram. Johan (Arvidsson) kommer fram några gånger och vi skapar lite tryck på dem. Även om vi är dåliga i första skapar vi två jättelägen att göra mål. Douglas har ett friläge, och Niklas ett bra läge.

Inför matchen fanns det hos IKB:s tränarteam lite osäkerhet hur Östersund skulle ställa upp.

-ÖFK överraskade oss. De har spelat med en fembackslinje , och tagit tre poäng av nio möjliga. De är i en situation där de kanske ska vara nöjda med det. De har själva sagt de vill vara mer framåtlutande, gå ner på en fyrbackslinje och satsa lite mer framåt. Vi hade bägge scenarion med.

-Vi har ett anfall som vi slarvar bort, och de får momentum. Det är just sådana saker vi varit bra på, som mot Örebro, sedan är vi lite sämre i en period, men försvarar oss bra. Försvarsmässigt gör vi det bra. De har några halvlägen, några tunga hörnor, frisparkar som touchar, som Bernardini tar. Försvarsmässigt bra första halvlek, sämre anfallsspel. I andra steppar vi upp det mesta.

Brage har oftast på ett bra sätt kunnat bevaka sina ledningar, när man går in i slutminuterna och på övertid. Även i mötet mot Östersund blev det aldrig riktigt farligt när bortalaget försökte trycka på. Dessutom ville Mian plussa för avbytarna som kom in i andra halvlek.

-Jag är väldigt nöjd med hur vi spelar av matchen, och kontrollerar övertiden. Det har ett instick som de klackar, som var lite jobbig. Sedan gör Anton (Lundin) det jättebra, också ”Reine” (André Reinholdsson), Jakob (Stensson) kommer in och gör det han ska göra defensivt på mitten.

Douglas Karlberg blev alltså Brages store matchvinnare, när han med sitt fjärde mål för säsongen, bäddade för Brages nionde seger.

-Jag ser Chris komma på kanten. Jag minns inte riktigt hur det ser ut innan dess. Jag ser att det kommer en fin yta snett inåt bakåt för passning. Det är en fantastiskt passning och ett bra anfall, så det är skönt att jag gör mål också. Jag hann inte tänka, utan det sitter i ryggmärgen., säger ”Dogge”.

Trots att vi inte fick spelet att flyta före paus, fanns det ett par vassa lägen att spräcka dödläget. En av möjligheterna, hade Karlberg efter nio minuter.

-Jag försökte lägga den över axeln på honom (Andrew Mills), men den tar i huvudet. Det är bra gjort av honom, och han räddar ett till skott av Niklas. Men vi spräcker nollan till slut.

Oftast är det lätt att plussa för en målskytt. Men Douglas Karlbergs kanske främsta egenskap är allt jobb som han lägger ner i match efter match.

-Riktigt skönt att vara tillbaka (efter avstängning). Kul vara tillbaka på planen igen. Jag var pigg idag, även om jag spelade U21 mot Sirius förra veckan. Jag känner mig i bra form. I matchen har vi lite mycket tekniska fel. Passar en del fel, både jag och övriga laget. Och det minsta man kan göra är att jobba hårt, säger han, och fortsätter:

-Vi kommer inte upp i nivå, och ÖFK har bitvis bra tryck på oss. Men vi har stark defensiv och håller undan. Sedan får vi ett mål i slutet.

Med Douglas Karlberg tillbaka, har man nu tre anfallare i Reinholdsson och Söderberg som producerat senaste tiden.

-Det är helt fantastiskt med konkurrens och att flera (forwards) gör mål.

Mittfältaren Henry Sletsjøe kommenterar matchen så här:

-En match med två halvlekar skulle jag säga. Vi har en match i ryggen ganska nära, för tre dagar sedan. Vi vet att vi har hemmaplan mot jumbon. Jag vet inte om det sätter sig i huvudet att det ska bli lite lätt. Att vi inte har samma fokus. Första halvlek är under all kritik. Vi går in i paus och är besvikna. Vi spelar mycket bättre i andra halvlek, som vi ska spela mot ett sådant här lag på hemmaplan. Och så får vi resultat. Så jag skulle säga det är upp och ner.

Östersund har det motigt just nu, och det är inte första gången laget tappar i slutet av matcherna. Med tanke på att man hade flera spelare borta, så bjöd man Brage på en rejäl kamp. Känslan var att ÖFK:s fall, blev att man man inte utnyttjade någon av sin chanser före paus, då man hade ett momentum.

Henry Sletsjøe menade att Östersund, med flera nya spelare sedan mötet i våras, var svåra att tampas med.

-Jag tror vi mötte ett helt annat ÖFK den här omgången samtidigt som vi mötte ett helt annat Örebro förra veckan. Lag blir bättre om de förstärker under sommaren. Det får vi lära oss, för det är en lång höst. Jag tror alla lag blir bättre under hösten. Vi får också lära oss, utvecklas och spela bättre om vi ska ligga kvar (där uppe).

Hur gick snacket i paus?

-Anledning att de pressar ner oss, är att vi tappar mycket boll. Vi slarvar med enkla pass, och de får etablera tryck. Vi ändrade lite taktiskt, men var och en skulle höja sin kvalitet, med och utan boll, och det tyckte jag vi gjorde i andra halvlek. Då kan vi befästa boll och ha tryck, som vi hade i andra halvlek.

Efter Brages ledningsmål spelade vi stabilt, och tillät aldrig Östersund etablera något tryck.

-Det är samma som mot Örebro, vi gör det bra. Jag känner mig mer trygg nu än vad jag gjorde i början av serien att stänga ledning. Det har vi utvecklat under säsongen så det är positivt.

Vänsterbacken Christopher Redenstrand, var inte helt tillfreds med matchen, trots att det blev tre poäng in på kontot.

-Jag tycker att vi gör en svag insats faktiskt prestationsmässigt. I första halvlek började vi inte alls bra. Trots att vi inte kommer upp i nivå skapar vi massor av chanser som är farliga. I halvtid säger vi att vi måste höja oss, det kan bara bli bättre egentligen. Vi höjer oss lite i början, men det är fortfarande inte som vi vill spela. Vi vill ha en högre nivå i allting. Skönt vi lyckas få in en boll i slutet. Det visar på styrka att när vi inte kommer upp i nivå, så vinner vi ändå.

Var det svårt ladda om efter Örebromatchen?

-Jag vet inte om det handlade om vi inte kunde ladda om. Det borde det inte vara. Vi har återhämtat oss bra på träningen, och kört relativt lugnt för att kunna ladda till den här matchen. Det borde inte vara det vi faller på. Som du säger de är bättre laget i första halvlek, men vi tar över från minut ett i andra.

Man brukar säga att det är en styrka att vinna, även om det finns mycket mer att begära av spelet.

-Offensivt är vi slarviga i uppspelslägena, inklusive jag. Vi håller tätt ändå, och det är stabilt bakåt, vi håller nollan och det är skönt. Vi vinner på det defensiva jobbet och slitet idag.

Redenstrand har ofta en stor delaktighet i anfallen. Med sin vänsterfot skapar han lägen till sina lagkamrater. Med sin tredje assist för säsongen, var det han som låg bakom vinstmålet från Douglas Karlberg.

-Vi tar oss fram på kanten. Jocke vänder upp med bollen, jag ser ytan framför mig, tar mig in i den och kommunicerar med Jocke, han slår en perfekt passning i steget. Jag tar med mig den och ser att Dogge kommer snett inåt bakåt, deras backlinje är på väg mot målet, jag försöker hitta in till Dogge med den, när backlinjen faller, och det är ett klassavslut av honom.

-Men jag tycker att det kan bli mycket bättre. Jag har en högre nivå, det är lite slarvigt här och där, sammanfattar Christopher Redenstrand sin egna match.

Otroligt glädjande var också att Adil Titi var tillbaka i matchtruppen efter sin otäcka skada i början på året. Han har kämpat sig tillbaka och börjar således bli fullt redo för matchspel.

Nu blickar vi fram mot nästa match, som avgörs på tisdag kommande vecka, när vi möter tolfte placerade Norrby IF på bortaplan.

Text: Per Lindgren.