Skip to content

Intervjuer efter gårdagens seger

Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

Två matcher, två segrar. Brage har fått den perfekta starten av årets Superettansäsong. Efter 2-1 borta mot Östers IF, så upprepar man fjolårets segersiffror på Visma Arena.

-Jag är jättenöjd med resultatet såklart. Det var på förhand en svår bortamatch mot Öster som är ett bra lag, sa chefstränare Klebér Saarenpää efter slutsignalen, och fortsätter:

-Vi kommer hit och ser planen som är extremt svårspelad, även om det är lika för bägge lagen. Det blir mer duell, kamp och slumpfotboll.

-Jag tycker det tar ett tag för oss att bemästra det hela. Det är svårt att spela fotboll, och göra en massa kombinationer. Det är ett krig, och det tycker jag vi kommer in i och gör bra stundtals. Sedan faller målen väl för oss. Jag tycker vi ser lite sega ut i första, och är lite tempofattiga. Bättre i andra, även om vi blir låga och får försvara oss. Där gör vi det fantastiskt bra, och de skapar inte så jättemycket när de slår de längre bollarna. Vi är kompakta, och spelarna gör det fantastisk bra och håller lugnet.

Med tanke på vädret i Dalarna, så hade laget inte kunnat träna på ett liknande underlag. Med tanke på det tyckte Klebér att man klarade det på ett bra sätt.

-Vi har mentalt försökt ställa in oss på det här underlaget, och gilla läget. Det var också svårt offensivt att få kontakt med bollen, och det gällde att göra det enkelt, utan att tappa den på dumma ställen.

När vi tog ledningen med 1-0, så var det efter den taktik man pratat om före start.

-Det var en matchplan, där vi väljer att släppa bägge ytterbackarna till att fylla på, och stå för bredden i matchen, och våra yttermittfältare får spela på ”insidan”, med mycket folk därinne centralt.

Vad säger du om Anton Lundins läckra mål?

-Det var en fin individuell prestation, som Jocke (Persson) gör mot Örebro, och Anton idag. Sådana individuella prestationer behövs för att vinna fotbollsmatcher. Vi som känner Anton och ser honom under träningarna, vet att han har det här i sig. Kul han får lyckas!

Klebér tyckte vinsten mot Örebro i premiären, och den under söndagseftermiddagen mot Öster hade olika skepnader.

-Två jättebra vinster.

Tränarteamet med Saarenpää & Mian, visade fingertoppskänsla, när man i andra halvlek, gjorde flera byten, som visade sig att bli klockrena.

-När vi gör byten, så får vi en impact. ”Reine” (André Reinholdsson) som får komma in och springa in sig i en rejäl press. Det är det vi behöver, och alla andra som kommer in och stänger matchen på ett sätt. Vi har en trupp där alla med och bidrar.

Christopher Redenstrand var en av flera i grönvitt, som återigen stod för en helgjuten insats, som kröntes med ett mål.

-Jag tar upp bollen, och kliver fram, och får ett bra inläggsläge. Jag får en liten snedträff, och det blir ett överlångt inlägg. Jag är inne i boxen, och tänker att den kan dimpa in där. Vilket den gör. Jag siktade högt, säger ”Chris” om målet, som betydde Brage tog ledningen efter 31 minuters spel.

-Vi gör det hyfsat första, men det är lite väl svängigt. Det blir några enkla bolltapp, och de får omställningar. Det är det vi behöver förbättra och inte släppa in dem i matchen. Överlag bra kämpamatch, på en svår matta. Det gällde att spela smart och inte för svårt.

Direkt efter pausvilan kom Öster ut som ett nytt lag, och när man i den 50:e minuten kvitterade kändes det relativt logiskt sett till matchbilden.

-Det var ett oturligt mål. Det blir liten uppförsbacke när vi släpper in ett sådant mål. Vi jobbar på och löser det till slut. Sedan gör Anton 2-1. Helt otroligt mål, all cred till honom.

Sista halvtimmen kom i mångt och mycket att handla om Öster, som dock aldrig lyckades bräcka igenom Brages försvarsmur.

-De trycker upp och lyfter in bollar (i straffområdet). Men vi gör det bra. De kommer inte till alltför många lägen. Mest skott utifrån.

Hur ser du på fortsättningen efter två raka vinster?

-Vi har börjat bra, och följt matchplanerna vi haft, då blir det så här, att vi tar tre poäng. Det gäller att jobba vidare. Och inte bara tänka att allt går vägen för att vi vunnit två. Vi tar varje match som den är.

Inte nog med att Brage vann. I lördags spelade också Christophers yngre syster, Sophia, med Växjö DFF i damernas näst högsta serien på just Visma Arena. Laget vann med 4-0 mot Team TG.

-Så nu blev det dubbel Redenstrands-vinst, ler ”Chris”.

Kultbäraren Seth Kanteh Hellberg, var nästan rörd när han mötte upp efter matchen.

-Jag har inte ens ord. Jag är lite hes nu för jag har skrikigt så jvla mycket därinne (i omklädningsrummet) av glädje, säger han.

Det blev annars en tuff start när han blev liggandes efter några få minuter, efter en duell med en hemmaspelare.

-Han kom med sulan framåt, jag var först på bollen och sparkade in i hans sula, men det är lugnt. Vi visste att planen var svårspelad och det skulle bli mycket dueller. Det skulle ske lite magi, vilket det gjorde med Antons mål. Så vi gjorde jobbet.

Tycker du att er matchplan funkade?

-Ja till hundra procent. Vi visste att det skulle bli dueller, och det gällde att vinna duellerna och andra bollarna. Vi krigade på bra och tog med oss tre poäng hem till Borlänge, säger Hellberg nöjt.

-Det var en helt okej första (halvlek). Vi har stark och stabil grupp, och blir det problem kommunicerar vi ut det, och löser det.

Efter det att hemmalaget kvitterade i upptakten av andra, så hade man ett visst bollövertag, men utan att skapa alltför många chanser, i paritet till bollövertaget.

-De har hemmaplan, och lite tryck på sig. Men vi är lugna. De avslut dem får ta är långt utifrån. Vi skyddar bollen, och Viktor är stabil där bak. Vi hade också två frilägen i andra, men jag är supernöjd.

Längesedan var det Brage inledde med två raka segrar. Efter premiärvinsten mot ÖSK, tystade laget i matchen mot Öster eventuella farhågor att laget skulle få hybris.

-Jag var inte orolig, att vi kommer sväva iväg. Vi kommer analysera matchen, och sedan se framåt mot nästa match mot Jönköping.

Själv kände sig IKB:s #8 hyfsat tillfreds med sin egen match.

-Jag kan inte vara missnöjd när vi vinner matchen.

Anton Lundin, var en av de spelare som kanske sprang allra mest. Inte bara i det offensiva spelet.

-Öster är starka hemma, så jag fick jobba en del hemåt. Det blir mycket defensivt jobb. Det har jag inget emot, så länge vi vinner.

Vad säger du om matchen?

-Helt okej match. Det var svårspelat. Planen var sisådär. Vi visste om det från början, och det var bara att göra jobbet och vara noggranna i defensiven, och skarpa i offensiven.

Lundin, tyckte att det vägde lite fram och tillbaka första fyrtiofem.

-Vi skapar lite lägen, och jag tror inte de har något läge. Vi kände oss trygga. Sedan fick vi en dålig start i andra, men vi kommer ihop som lag och löser det. Det är starkt av oss.

I den 59:e minuten, och ställningen 1-1, stod Anton för ett mål som det länge kommer att talas om. Speciellt när det kom att visa sig att hans 2-1-mål blev matchavgörande. Ganska långt ut på högerkanten, i höjd med kanten av mittcirkeln från 40-45 meter, lyckades han få bollen över Östers målvakt Mathias Nilsson.

-Jag såg att målvakten stod långt ut, och det var värt ett skott. Den var otagbar för honom, så det var kul.

Ett heroiskt kämpande grönvitt lyckades sedan behålla ledningen, även om det blev sex långa stopptidsminuter.

-Det blir lite jobbigt och spännande på övertid när man leder med ett mål. Man vill så gärna vinna, och man kan bli låga i försvarsspelet. Men vi redde ut det den här gången, säger matchhjälten Anton Lundin.

Nu väntar härnäst hemmamatch på Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen måndagen den 18:e april kl.15:00, när Jönköping Södra står för motståndet på annandag påsk. Som upplagt för folkfest. Köp din biljett redan nu via webben här – så ses vi på Vallen!

Text: Per Lindgren.

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.