Skip to content

Intervjuer efter genrepet

IK Brage stod för en bra insats när vi rundade av försäsongen med en 3-1 (0-0)-seger i genrepet mot allsvenska Degerfors IF på Behrn Arena. Med tre raka mål sista sexton minuterna av matchen kunde vi vända ett 0-1-underläge som Degerfors skaffat sig i början av andra och inkassera femte raka segern.

”Vi vet att det är träningsmatcher. Men självklart är det kul att gå med vinst och vi vill sätta vårt spelsystem och hur vi vill spela. Det är såklart kul att vinna fotbollsmatcher, men det är nu det riktiga börjar.”

Christopher Redenstrand efter genrepet.

Brages assisterande tränare Janne Mian var nöjd över det mesta efter det lyckade genrepet.

-Matchplanen var som tidigare, att vi ska hålla våra positioner, spela vårat spel och göra de saker som vi har tränat på, som bland annat platsbyten och kreativitet.

Han tyckte det var glädjande att se hur laget utförde det man kommit överens om innan.

-Det vi har jobbat med hela försäsongen och det tycker jag vi mångt och mycket gör. Vi startar första halvleken väldigt bra, mycket bollinnehav. Kan sakna lite rörelse, men det var bättre än i tidigare matcher och det fanns ett djupledsspel och bollar bakom. Någon gång kom Douglas (Karlberg) sånär fri. Man måste hota bakom och inte hela tiden spela framför.

Efter att Degerfors gjort 1-0 i upptakten av andra svarade vi upp på bästa sätt och hittade snabbt tillbaka till vårt vägvinnande passningsspel vi sett tidigare under försäsongen. Redenstrand kvitterade till 1-1 innan Gustav Berggren ordnade ledningsmålet till 2-1 med sex ordinarie minuter kvar.   

-Målet som Gustav (Berggren) gör är ett jättefint löp, jättefin passning av Kevin (Nyarko) i djupled.

Vi visade också prov på olika hörnvarianter som på nytt resulterade. Den här gången var det en kort hörna som ledde fram till Redenstrands 1-1-mål.

-Vi sätter igång den snabbt när de är lite oorganiserade, det är en andraboll och våra spelare får lite fart in och sedan är det jätteskickligt av Eirik Asante som tar ner den och spelar tillbaka till Chris (Redenstrand) och sedan är det ett jättefint avslut.

-Det är inte jättelätt att scouta oss på hörnor, då vi har så många verktyg och många olika sätt. Det här är andra gången som vi sätter igång bollen snabbt.

Brage gjorde två byten i paus, och sedan ytterligare sex i ett svep efter dryga timmen, innan även Yassin Hawat kom in i slutminuterna. Det visar på det finns ett stort urval när startelvan ska tas ut, då tre av inhopparna också kom att bli målskyttar.

-Bredden i truppen är mycket bättre i år, mycket för att folk som har tagit kliv och nyförvärv som vi fått. Det ser väldigt bra ut. Vi har hög konkurrens och det krävs också för att få alla på tårna, när folk blir avstängda eller ur form så ska vi kunna ersätta dem.

Att Brage på nytt kunde vända ett underläge i en match ger förstås också ytterligare självförtroende inför seriepremiären.

-Det visar att vi kan vända på underlägen, vilket vi inte gjorde så ofta förra året.

En vecka återstår inför premiären och Janne Mian tycker man på alla sätt är redo inför allvaret.

-Absolut. Vi ska ha tillbaka Emil (Tot Wikström) och ”Zäta” (Alexander Zetterström) på banan, då ska vi vara redo.

Vad tar ni främst med er från dagens match?

-Sättet vi för matchen och adderar djupledsspelet, och att vi vänder på det igen, avslutar Mian.

Christopher Redenstrand visade på nytt både precision och kraft med med sin vänsterfot när han klippte in 1-1 efter en hörna som var början på Brages vändning i matchen.

-Bollen dimper ner vid Eirik, han lägger upp den och det är bara att smälla dit den på ett.

-Jag såg en liten lucka vid första stolpen och då tänkte jag bara få så mycket tryck på bollen som möjligt och hoppas på det bästa.

Vi har visat att vi förtillfället är svårslagna. Segern mot Degerfors var den tredje raka mot allsvenskt motstånd. Trots att vi låg under med 0-1 med bara kvarten kvar lyckades vi hitta en väg att vinna.

-Vi vänder på nytt ett underläge, som jag inte tror vi gjorde någon gång förra säsongen, säger ”Chris” om det man främst tar med sig från matchen.

-Det visar på vad vi har jobbat med under försäsongen och det är starkt att vi kan vända och vinna.

Att det var tre inhoppare som kom att göra målen visar på att det finns många valmöjligheter men också en bredd, när en startelva ska tas ut.

-Jag sa när vi värmde upp, att när vi skulle komma in i underläge, att vi skulle vända på matchbilden. Visa att vi ska vara med och fightas om att få starta och det tyckte jag att vi visade. Kul att vi går in och gör skillnad, säger Redenstrand efter sitt andra mål på försäsongen.

Hur ser du på möjligheterna att göra fler mål under säsongen?

-Så länge jag hänger med upp i anfallen, så finns ändå chansen. Min vänsterfot är ju ändå min starkaste sida, om jag får komma till vissa lägen så det bli några mål.

Efter förlusten mot Gefle IF i första träningsmatchen har det rullat på, och förutom 1-4-förlusten mot Hammarby i cupen, har det blivit sju segrar och en oavgjord match. Någon risk att sväva iväg, menar Redenstrand att det inte finns.

-Vi vet att det är träningsmatcher. Men självklart är det kul att gå med vinst och vi vill sätta vårt spelsystem och hur vi vill spela. Det är såklart kul att vinna fotbollsmatcher, men det är nu det riktiga börjar.

-Det är en lång, lång säsong och vi måste göra många rätt saker och det börjar nu.

-Vårt spel och spelsystem som vi vill sätta har sett bra ut. Kan vi fortsätta bygga på det så ser det riktigt bra ut.

Yassin Hawat gjorde lite av ett succéinhopp och behövde bara vara på planen i sex minuter för att hinna bli Brages 14:e målskytt för säsongen när han visade löpstyrka och tog sig fram på högerkanten, och hur säkert som helst satte 3-1 i 90:e matchminuten.

-Alltid kul att få lite speltid och ännu skönare att få göra mål, säger han efter sin första fullträff i A-laget.

Det var Kevin Nyarko som stod för framspelning, som han sedan förvaltade på bästa sätt.

-Jag fick bollen i djupled, och sedan hörde jag hela bänken sa ”kör, kör”. Först tänkte göra en cutback till Ieltsin i straffområdet, men tänkte att jag kör en skottfint, och sen gick jag på avslut.  

-Jag tror man såg hur mycket det betydde för mig att göra mål, det var skönt, säger Yassin, och det gick inte ta miste på glädjeyttringarna efteråt.

Att göra mål var förstås viktigt, och nu hoppas han få fler minuter framöver.

-Målet är att ta en plats i startelvan, men mitt största fokus just nu är att etablera mig i truppen och bli en etablerad superettanspelare, säger Yassin nöjd över hur laget genomförde matchen.

-Vi gör en bra match. Vi ligger under men lyckas ändå vända en match igen. Vi följer matchplanen och gör det bra, avslutar han.

Nu lägger vi allt fokus på Superettanpremiären hemma på Vallen mot VSK den 1:a april kl.15:00. Köp din biljett nu via webben – ALLA TILL VALLEN!

Text: Olov Lindgren

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.