Skip to content

Intervjuer efter krysset i Trelleborg

Brage såg uträknade ut när Trelleborg ledde med 2-0 långt in i andra halvlek. Men två snabba mål från Niklas Söderberg och Joakim Persson under matchens sex sista ordinarie minuter räddade en poäng.

”En jättesvår bortamatch så kryss är vi jättenöjda med som matchbilden blir.”

Klebér Saarenpää

Det var en mycket nöjd Klebér Saarenpää som mötte upp utanför Vångavallen kort efter vi mirakulöst räddat en poäng efter 2-2 (0-0) borta mot Trelleborgs FF.

-Vi är ordentligt i brygga spel- och resultatmässigt. De är effektiva i de avslut de har på mål. Men på något sätt tar vi oss ur ett strypgrepp.

-Det känns nästan som en seger, när det blir så sena mål och som matchbilden ser ut.

-En jättesvår bortamatch så kryss är vi jättenöjda med som matchbilden blir, säger Saarenpää.

TFF, vana att spela på gräs, kontrollerade matchen med sitt passningsspel och kom ofta med instick bakom Brages mittfältslinje.

-Gräset gör oss lite ängsliga. Vi har en del felpass, det går lite långsamt för oss och då blir vi lite passiva i tanke och handling, vilket gör att de får momentum och en gräsrytm som de är vana vid. Vi sätter oss själva i problem.

-Vi sliter med rytmen av matchen. Men fantastiskt av killarna. Vi tror på det vi gör och marginalerna är på vår sida.

Att spela på gräs är en utmaning, när man hela året spelat på konstgräs.

-När du kommer från ett halvår med rent konstgräs, då blir det svårt. Vi har preppat jättemycket mentalt, men rent praktiskt måste du spela en längre tid för att veta hur rytmen blir.

Med knappa timmen kvar byttes Niklas Söderberg in vilket skulle bli en avgörande faktor, då han svarade med ett mål och en assist.

Senare byttes även Eirik Asante Gayi, Malte Persson och Filip Sjöberg in.

-De gör en ”impact”. De gör det på ett fantastiskt bra sätt. Det handlar om att bidra till helheten och idag är alla glada och nöjda över det.

Niklas Söderberg byttes in 66:e matchminuten och låg bakom poängen, med ett mål och en assist.

Vilka direktiv fick du när du byttes in i 66:e matchminuten och underläge 0-2?

-Jag skulle in och bidra med energi, få oss att tro på det. Det var lite avslaget en bit in i andra.

Det kändes som Brage var uträknade underläge med 0-2 med mindre än tio minuter kvar.

-Frodig bidrar med mycket energi. Men främst är det att reduceringen till 1-2 gör att det blir match av det hela. Sedan är det någon studs till vår fördel som betyder 2-2.

Med lite flyt kunde han sätta den livsviktiga reduceringen till 1-2 i 84:e matchminuten som betydde nytt liv i matchen.

-Jag skjuter och så touchar den någon under en fot. Det blir en båge över målvakten.

Inte nog med målet, så låg han också bakom kvitteringen till 2-2 i 86:e minuten som Joakim Persson noterades för.

-Jag fick en fin passning av Pontus (Rödin). Först tänkte jag avsluta själv, men ser backen kommer glidande och jag försöker finta bort honom och sedan kommer keepern för nära och jag behövde passa in den till ”Jocke”.

Domaren hade lagt till sex stopptidsminuter och prio var då att säkra poängen man hade.

-Hade vi fått någon chans hade vi gått för det. Men som det såg ut så var det mycket chansbollar från dem och från oss. Det kändes som vi hade fått med oss det vi ville med två sena mål.

Extra kul för anfallaren att öppna målkontot för säsongen efter inte haft marginalerna med sig tidigare.

-Jätteskönt med ett viktigt mål. Man har jobbat för det. säger Niklas, som blev Brages åttonde spelare för säsongen som hamnat i målprotokollet.

Målvakten Viktor Frodig var glad över att få med sig en poäng i bussen till Borlänge.

-Jätteskönt att ta med en pinne hem. Över det hela är det väldigt svårspelat. Jättesvårt att ha kontroll över bollen.

-Vi förlorar alldeles för många dueller, både första- och andrabollar.

Båda målen från Trelleborg i början av andra halvleken kom på nick från nära håll, när Brage blev hårt tillbakatryckta i eget straffområde.

-Vi var inne i en extremt dålig period, de har fler lägen och vi är helt borta. De får två mål och det är våra misstag återigen. Det är svårt att göra något på målen.

Bragekeepern fick jobba mycket i matchen när TFF pressade på och kom med mycket inspel i boxen.

-Det känns som det är jättemycket att göra. Båda bra och dåliga grejer. Det är en svår plan och många svåra bollar för mig att hantera. Vi har inte tränat någonting på gräs hemma.

Hur stor skillnad är det för en målvakt spela på gräs och konstgräs?

-Det är en helt annan sak. Men det blir lättare om man tränar på det dag in och ut, säger Viktor som inte hade tränat på gräs innan.

Vad tror du om matchen närmast mot Örgryte?

-Jag tror det kommer bli finare fotboll än i den här matchen i alla fall. Vi är extremt starka och måste bara inse från start att vi är jävligt bra som lag. Inte tvivla på oss själva. Jag tror det kommer bli en bra tillställning, säger Frodig som inte räknar mot någon lätt match trots Sällskapets tabellplacering.

-Superettan är jämn. Alla lag kan slå alla. Det kommer bli som vilken match som helst.

Joakim Persson gjorde det viktiga 2-2-målet i 86:e matchminuten som betydde en skön poäng.

-Det känns ju självklart bra. Vi gör en ganska dålig match, och får inga chanser överhuvudtaget nästan, förens på slutet och då gör vi det starkt och tar med oss en poäng. Ett väldigt bra slut på matchen.

Niklas Söderberg hade kort innan reducerat till 1-2 och tagit in Brage i matchen, innan han skickade in kvitteringen efter varit kylig i avgörandet.

Kan du berätta om ditt mål?

-Vi får ett inkast ganska långt ner och Niklas får till slut bollen i ett bra läge och gör en skottfint på målvakten, lämnar målet öppet från målvakten, sedan har jag en back kvar som jag behövde passera, och sedan var det bara att fira.

Målet var Joakim Persson tredje för säsongen, vilket betyder ledning i den interna skytteligan.

-Det spelar egentligen ingen roll bara vi vinner. Men självklart så är det bra för självförtroendet.

Hur var det att spela på gräs?

-Vanligtvis är det roligt spela på gräs. Men den här gången är det inte någon bra gräsplan. Vi får ändra våra principer egentligen till vad vi vill göra. Vi får köra mer kampspel, det kan vi också göra och anpassa oss på ett väldigt bra sätt.

Känns poängen idag lika skön som segrarna ni tidigare har tagit?

-Ja, eftersom vi ligger under så sent i matchen, så är det väldigt skönt att få med sig en poäng.

Nästa match spelas hemma på Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen mot ÖIS, söndagen den 8:e maj med start kl.13:00. Vi behöver ert stöd på plats. Köp biljett via webben här – Vi ses på Vallen!

Text: Olov Lindgren