Intervjuer efter lördagens match

Foro Henrik Hansson

Vi förlorade toppmötet mot serieledande Halmstads BK med 1-2 (0-1), efter att gästerna utnyttjat två fasta situationer.

HBK tog ledningen med 0-1 på en frispark i 14:e matchminuten, Niklas Söderberg kvitterade till 1-1 kort efter pausvilan. Bortalaget var starkast i slutet av matchen och kunde avgöra på straff i 88:e spelminuten genom Joseph Baffoe till slutresultatet 1-2.

”Vi har ett ungt gäng och nu får vi möta ett riktigt bra motstånd. Vår högsta nivå är bra, men vi har inte haft jämnheten över alla matcher och i matcher. Det är en läroprocess, när vi inte har en bra dag måste vi lära oss få med oss en pinne.”

Klebér Saarenpää efter förlusten.

Bragetränaren Klebér Saarenpää menar att det var surt att man inte kunde hålla det oavgjorda resultatet matchtiden ut.

-Det är alltid tråkigt att förlora så sent.

Det avgörande målet kom efter en hörna som damp ner i straffområdet, och i röran pekade domaren på straff efter en HBK-spelare och Jacob Stensson sparkat ihop.

-Det var en dålig straff att ge bort. I straffområdet ska man ha så små rörelser som möjligt, speciellt när det tar lång tid för bollen att dimpa ner. Det är alltid nån som kan hinna sticka in fot och det ser ut som det är en sådan situation.

Han menar vidare att man inte kom upp i den nivå som krävs för att vinna mot ett rutinerat lag som Halmstad.

-Vi har ett ungt gäng och nu får vi möta ett riktigt bra motstånd. Vår högsta nivå är bra, men vi har inte haft jämnheten över alla matcher och i matcher. Det är en läroprocess, när vi inte har en bra dag måste vi lära oss få med oss en pinne.

Bragetränaren tyckte man hade svårt att få grepp om matchen, speciellt efter gästernas 0-1-mål.

-Vi tar för många touch på bollen och de är trygga i sina positioner. Vi går i fällan och de sänker tempot på bollen, vi får för mycket sökande.

Hemmalaget fick en drömöppning efter pausvilan när Niklas Söderberg kvitterade till 1-1.

-Vi får en smakstart där vi spelar på ett-två tillslag och får bra utdelning.

Tyvärr tog HBK snart hand om kommandot i matchen efter kvitteringen.

-Vi tappar momentum och har inte kvaliteten med bollen så vi får vila med den.

-Sakta men säkert börjar Halmstad diktera villkoren lite för mycket när vi blir baktunga.

Klebér bytte in Anton Lundin, Filip Sjöberg, André Reinholdsson och Jacob Stenson för att ta sig in i matchen.

-Tyvärr misslyckas jag med det idag, och så kommer straffen surt på slutet, säger Bragetränaren som inte protesterar mot att gästerna tog hand om alla poängen.

-I första har de inte en enda chans. De sänker tempot. Vi måste ha kvalitet att driva upp tempot och flytta bollen, för då öppnar sig ytorna.

– Sedan har de ett tryck i andra och en som touchar och tar i ribban, samt en hel del inspel som kan bli halvfarliga. Vi reder ut det mesta, men var under tryck.

-Vi hade inte kvaliteten med bollen och kunde vända momentumet.

Brages lagkapten och mittback Alexander Zetterström som var tillbaka efter sin varningsavstängning var inte helt nöjd med sin egen insats.

-Nej, det var ingen höjdarmatch från min sida. Jag gör en del misstag, men det är ingen katastrofmatch heller.

Vad säger du om lagets insats?

-Vi kämpar på bra. Det är en tuff start på matchen och det blir jobbigt när de tidigt gör 1-0. Men vi jobbar oss in i matchen och känner att vi kommer in i slutet av halvleken och går in med en okay känsla.

Efter ett bra snack i pausvilan, kvitterade Niklas Söderberg till 1-1 innan halvleken knappt hade startat.

-Vi kommer verkligen ut och visar att vi vill. Vi sa att vi skulle kliva ut och vinna matchen och gå för två mål och hålla tätt bakåt.

-Med den start vi får, får vi också energi och tror på det.

-Vi ska gå för de är tre poängen.

Matchen öppnades upp efter målet, men snart tog gästerna hand om kommandot.

-Vi ska försöka bygga vidare på det men kommer inte riktigt dit känns det som. Matchen står och väger och de har ett ribbskott, och sedan tar de över lite grann. De gör det bra och är tuffa att möta.

Efter timmen spelad gjorde HBK ett byte när Mikael Boman och Villiam Dahlström kom in på topp.

-Det är två tunga forwards, säger Zetterström som menade att HBK som lag är duktiga.

-De har mycket rutin, som vi saknar lite grann. Om man jämför trupperna har de betydligt mer rutin än vad vi har. I en sådan här match drar de det längsta strået på grund av det.

Segern betyder att HBK ökar på serieledningen.

Är Halmstad bästa laget i serien?

-Ja, de kan vara det.

Nu väntar Örebro SK på Behrn Arena i nästa omgång när serien vänder.

-Det är att ta nya tag. Vi ska analysera den här matchen och gå igenom vad vi kan göra bättre och vad vi gjorde okay, och gå för tre poäng mot Örebro nästa vecka.

Brages målskytt Niklas Söderberg, som gjorde mål för andra matchen på raken, tyckte matchbilden blev som väntat.

-Ja, det kan man säga. När de tidigt gör 1-0 är de trygga och ligger lågt. Vi försöker driva upp tempot, men det är tufft och tight. De slår mycket långt och rakt.

Hemmalaget hade svårt att hitta några ytor när man gick till anfall, men ett väl samlat HBK spelade disciplinerat och släppte inte till mycket.

-Vi försöker hitta luckor, säger Söderberg som kvitterade till 1-1 och hade då goda förhoppningar om poäng.

-Jag kände att vi vänder på det här och att vi hade energi i paus. Vi har indikationer att köra på framåt. Men tyvärr blev det inte så.

-Ju längre matchen led, så trycker de ner oss. Sista 15-20 blir vi trötta.

Efter omstarten har vi vunnit en match och kryssat i två. Söderberg menar att formen ändå är god.

-Ja den känns stabil. Jag tycker det inte känns någon större skillnad sedan våras. Vi har gjort det bra mot AFC och Skövde, och idag var det väldigt jämnt och ingen plattmatch som mot Utsikten.

-Vi jobbar hårt och gnuggar på, men har inte fått resultaten med oss, förhoppningsvis får vi det mot Örebro.

Nästa match spelas alltså lördagen den 30 juli kl 15.00 när vi på Behrn Arena möter Örebro SK. Det anordnas en supporterresa med buss till matchen – läs mer om den via Facebook här.

Du kan redan nu köpa biljetter till nästa hemmamatch, som spelas mot Östersunds FK onsdagen den 3:e augusti kl.19:00. Vi hoppas på lika fint stöd då. Köp biljett här.

Text: Olov Lindgren.