Skip to content

Intervjuer efter matchen i Jönköping

Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN /

Vi hamnade i ett tidigt 0-1-underläge i bortamötet mot Jönköpings Södra, men kom igen och krigade till oss en poäng efter Jonathan Tamimis frispark nickats in av en hemmaspelare i slutet av första halvlek, och 1-1 stod sig sedan matchen ut.

”Vi vet hur viktigt det är med poängen på sluttampen, om vi ska hålla oss kvar där uppe. Man går och grubblar lite så fort man tappar poäng, men idag kunde vi inte få med oss tre poäng, så då är det bara att kriga och göra det bästa av det…”

Niklas Söderberg efter matchen.

Brages assisterande tränare Janne Mian menade att man verkligen ville ta en trea, men att han tyckte spelarna gjorde en bra insats sett till förutsättningarna.

-Det känns lite bittert vi inte kan vinna, men samtidigt krigar vi ute på plan och gör det bra efter en olycklig start.

Hemmalaget tog ledningen med 1-0 redan i den nionde matchminuten där vi kom på mellanhand och mittfältaren Marko Nikolic kunde nicka in sitt femte mål för säsongen.

-De har en fast situation innan, och efter det hamnar vi lite fel.

Trots det tidiga baklängesmålet, repade vi mod och tog oss tillbaka i matchen och fick in kvitteringen till 1-1 innan pausvilan.

-Sedan är det ganska jämnt och lagen har olika perioder. De är lite bättre än oss sista tredjedelen och skapar lite hetare chanser, säger Mian, som tyckte hemmalaget etablerade lite bättre spel i andra halvleken.

Trots att J-Södra stundtals ägde mer boll, så fanns det lägen till omställningar när Jönköping hade en hel del felpass och bolltapp som kunde straffat sig.

-Vi har lite sporadiska anfall, vi vinner mycket boll centralt och har läge att kontra, säger Mian, som dock sällan fick se den sista avgörande passningen hitta rätt.

Brage, som kom med fem nya i startelvan sedan matchen mot Örgryte, gjorde sett över nittio minuter en helt okay insats, men Janne Mian menade att det etablerade anfallsspelet hackade en del.

-Vi krigar på bra och har en del intressanta kontringslägen.

IKB gjorde redan i paus ett dubbelbyte när Filip Sjöberg och Shkodran Maholli kom in för Henry Sletsjøe och Douglas Karlberg.

-Henry fick en spelare över sig och kunde inte spela vidare (på grund av skada), säger Mian.

-Shkodran är en målskytt, säger han om bytet där Karlberg fick kliva av efter första fyrtiofem.

Efter timmen spelad kom det andra dubbelbytet när Joakim Persson och Christopher Redenstrand ersatte Samouil Izountouemoi och Ferhad Ayaz.

Två byten som var förutbestämd innan matchen.

-Ferhad och ”Samo” har inte spelat på länge och varit skadade fram och tillbaka. De är inte redo (för mer), och började ta slut helt enkelt.

I och med att Izountouemoi byttes ut försvann mycket av Brages offensiv.

-Han gör en riktigt bra match, kul att se. Han erbjöd ett djupledsspel och var duktig en mot en och slog sin spelare emellanåt. Han utgjorde ett hot och kom med diagonallöpningar.

Överlag hade vi svårt att få till det i offensiven när vi närmade oss straffområdet.

-Vi hade några bra anfall, men etablerade väldigt lite. Det gjorde Jönköping bättre än oss, erkänner Mian.

Tyvärr tvingades inbytte Joakim Persson lämna planen, efter att han varit inne i drygt tjugo minuter.

-Han kände av baksidan, säger Brages assisterande tränare, och vi får vänta och se vad prognosen säger. Risken finns att Persson kan missa resten av säsongen.

Brage har genom åren haft svårt att göra både mål och vinna på Stadsparksvallen, därför får 1-1 ändå betraktas som ett fullt acceptabelt resultat. Jönköping som länge legat ganska långt ner i tabellen har den senaste tiden börjat röra på sig, vilket också ska beaktas.      

-De är ju i en uppåtgående form, och Hamidovic (Edin) gjorde tre mål sist, jag tror han inte hade speciellt många lägen idag. Jag tyckte vi styrde upp deras djupledsspel bra defensivt, säger Janne Mian nöjd över hur försvarsspelet där man till stora delar höll ihop det bra.

Brages bäste målgörare under säsongen Niklas Söderberg kom inte till någon klar mål målchans framåt mot Jönköping, men lade istället ner ett fantastiskt jobb bakåt.

-Coach (Klebér Saarenpää) snackar mycket om det hur viktigt det är från oss offensiva att lägga ner många löpmeter, att inte enbart ligga på försvararna. Det blir mycket skitgöra att täcka av ytor, man vinner sällan bollen men förhoppningsvis hjälper man till.

Söderberg var en av dem som slet mest och jobbade hårdast i båda ändarna av planen.

-Jag hoppas det uppskattas från coacherna, för jag försöker göra mitt allra bästa i försvarsspelet också.

Hur tycker du att anfallsspelet såg ut idag?

-Man ser att vi är lite sargade truppmässigt, med några som inte spelat så mycket men som gör det bra. ”Samo”, Ferhad (Ayaz) och Malte (Persson) kommer in och visar att det finns konkurrens och att de också kan göra det riktigt bra.

-Men som helhet så saknar vi spetsen. Vi har ändå en del halvlägen där det är på väg att bli någonting, men kvaliteten sviker.

Stadsparksvallen bjöd på ett ganska svårspelat underlag den här oktoberkvällen.

-Det var ganska halt och svårt få grepp under fötterna. Det var blött, och lite halvlerigt och svårt att trycka ifrån och komma i press.

-Det blir lite sämre tempo, men det är lika för båda lagen.

I första halvleken hettade det till vid flera tillfällen, och det delades bland annat ut fem varningar plus en varning till hemmalagets tränare Óscar Garciá Rodriguez. Men något fult spel var det inte, utan mera heta känslor.

-Det är mycket som står på spel både för oss och för dem. Att det är känslor inblandade är fullt naturligt. På ett sätt så tror jag vi spelare tycker om att det hettar till. Det är inget att säga om, det är fullt naturligt.

Poängen betyder att vi fick stopp på förlustsviten och klättrade förbi nästa veckas motståndare Skövde AIK upp till en fjärdeplats, tre poäng bakom Östers IF.

-Men det hade varit skönare med tre poäng. Men vi vet hur viktigt det är med poängen på sluttampen, om vi ska hålla oss kvar där uppe. Man går och grubblar lite så fort man tappar poäng, men idag kunde vi inte få med oss tre poäng, så då är det bara att kriga och göra det bästa av det och stänga och få med oss 1-1.

I nästa omgång väntar som sagt nykomlingen Skövde AIK på hemmaplan. Då får vi hoppas att någon har hunnit skrämma iväg hemmaspöket, där den senaste segern kom 3 augusti hemma mot Östersunds FK (1-0).

-Vi har haft bra stöd hemma match efter match, och vi fortsätter att inte prestera, suckar Niklas.

Tänker ni på att ni inte har fått med er resultaten hemma på slutet?

-Nej, nej inte när det är match. Men man vet om det nu när det har blivit ganska många hemmamatcher. Vi hoppas så klart att det som vanligt kommer mycket folk. Framförallt nu mot Skövde som är en toppmatch.

-Det känns lite som att det är en sexpoängsmatch, torskar vi där ser det mörkt ut för våra chanser komma högt upp.

Yttermittfältaren Samouil Izountouemoi var en av Brages farligaste spelare offensivt i mötet mot J-Södra. Med sin fart vållade han stora problem för hemmaförsvararna.

Att han byttes ut efter 60 minuter kom nog som en lättnad för motståndarna.

-Det var tanken innan, det var min första match från start på länge. Tanken innan var att jag skulle spela sextio, så jag inte skulle gå sönder, säger ”Samo” som inte vill framhäva sig själv efteråt trots den fina insatsen.

-Hela laget gör en bra insats, och vi krigar in i det sista. Vi har haft många skador den senaste tiden och vi fick sy ihop en startelva. Sedan var det några som kom in som har haft skador.

Samouil har minst sagt haft en strulig säsong, med krånglande hälsenor och känningar i vänster baksida. Förhoppningsvis kommer han att kunna få mer speltid i de avslutande matcherna.

-Men nu är det mycket bättre, säger 23-åringen, som värvades från Dalkurd inför säsongen.     

I sin spelstil påminner han om Joakim Persson, där båda har löpstyrkan och snabbheten som sina bästa vapen.

-Jag har fått instruktioner av Klebér att jag ska löpa varje gång vi anfaller, men tyvärr räcker det inte till tre poäng idag, säger Izountouemoi som såg ut att kunna springa hur mycket som helst.

-Jag försöker i alla fall, det är mitt jobb.

Han var också nära att bli målskytt, där den bästa chansen kom i början av andra när ett inlägg menat för Shkodran Maholli, var på väg att leta sig i mål, men där Södramålvakten Alexander Nilsson hann få en hand på bollen till hörna.

-Det kändes ändå som målvakten hade bra koll på den.

Också i början av matchen hade han ett fint läge där han tog sig fram på vänsterkanten och förbi Jönköpings högerback.

-Jag försökte med ett inspel som målvakten blockade. Jag tycker jag borde gjort ett mål idag, men ibland är det så. Det är bara att jobba vidare och hoppas den går in nästa match.

Tror du att du kommer starta nästa match?

-Ingen aning. Det är Klebérs beslut. Men jag är redo om tränaren tar ut mig.

Hur nöjd är du med 1-1 mot Jönköping?

-Det är ett bra Jönköping som har haft momentum på senaste tiden, och vunnit fyra av fem senaste matcherna. De är formstarka, och jag tycker vi gör ett bra jobb. 1-1 borde vi vara nöjda med tanke på insatsen.

För vänsterbacken Malte Persson var det andra matchen från start. Nyförvärvet från Kalmar FF har fått sparsamt med speltid, men visade upp ett gediget spel trots han mest fått sitta på bänken i år.

-Det är en krigarmatch i båda ändar och sista halvtimmen känns det som det blir farligt i varenda anfall åt båda hållen.

-Jag tycker ändå vi ska vara nöjda med hela lagets arbetsinsats, säger Malte som såg trygg ut i sitt spel och låg bakom en del av Brages anfall.

-Det gick väl okay. Jag kom fram till en del halvlägen och spelade fram folk till några bra lägen, säger Malte som också fick lägga några av hörnorna.

-Jag var ensam vänsterfot på planen så jag fick slå några, skrattar Malte.

-Vi har tränat på det och det blev några halvfarliga hörnor.

En pinne borta mot J-Södra, hur nöjd är man då?

-Man får väl vara lite nöjd, men så klart så strävar vi alltid efter tre poäng. Det är väl lite surt vi inte tar en trea idag, men sett till matchen så är det väl ganska jämnt ändå.

Malte Persson säger han ibland tittar i tabellen, men inte har någon jättekoll. Med fyra omgångar kvar har vi tre poäng upp till trean Öster.

-Jag sneglar väl lite på tabellen då och då. Men det är inte så man har järnkoll på den, med plusmål hit och dit. Men det finns inget annat än att vi så klart går för det hundra procent de sista fyra matcherna. Sedan får vi se vad det räcker till.

Trots att det blivit en hel del omkastningar i truppen de senaste omgångarna på grund av bland annat skador och avstängningar, så tycker Malte Persson man har hanterat det på ett bra sätt.

-Det har varit en lång säsong och det klart att det blir förändringar, när folk blir småskadade och lite sådär. Men jag tycker att vi har spelat ihop en bra trupp ändå och vi har en tydlig spelidé så det är enkelt för oss nya att komma in i det.    

I nästa omgång tisdagen den 18 oktober klockan 19.00 väntar alltså toppmöte mot Skövde AIK hemma på Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen. Då ska vi tillsammans ta chansen att göra säsongsavslutningen spännande på riktigt! Köp din biljett här: https://ikbrage.ebiljett.nu/

Text: Olov Lindgren 

Relaterade nyheter

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.