Intervjuer efter förlusten mot BP

Det blev förlust i den så viktiga bortamatchen på Grimsta IP mot Brommapojkarna med 3-2 (2-0) och därmed är chanserna ytterst små till kvalspel. Förutom att vi måste vinna mot Västerås och Halmstad BK, krävs att att vi tar in åtta mål på Öster, samtidigt som smålänningarna förlorar sina resterande matcher mot Norrby och Trelleborg. Dessutom får Skövde, som ligger en poäng före IKB, inte vinna sina två matcher som är kvar.

Samouil Izountouemoi var den som stod för Brages tröstmål, och var dessutom högst delaktig i vårt andra mål, som tillskrivs som självmål.

-Surt att vi torskar matchen. Vi började dåligt, och de straffar oss. Sedan tycker jag det är en ganska jämn första halvlek, men de lyckas göra 2-0. Sedan går vi ut i andra och är mycket starkare, vi gör 2-1. Vi krigar på, sedan får de ett 3-1 mål. Vi krigar in i det sista men det räcker inte.

Du hade en bra aktion efter elva minuter,men ditt avslut räddades av målvakten. Hur nära mål var det?

-Jag trodde bollen var på väg in, men målvakten gör en bra räddning.

Vi började den andra halvleken som ett nytt lag, och redan efter fem minuter, fick Jonas Olsson i hemmamålet vittja nätet.

-Tamme (Jonathan Tamimi) slår ett inlägg, Anton (Lundin) skarvar den till mig, och jag är helt fri på bortre, och lägger in den. Skönt att få göra första målet i Bragetröjan. Vi ville ha tre poäng, men tyvärr fick vi inte det idag, säger 23-åringen.

Vad säger du om 3-2 reduceringen, som du också var inblandad i?

-Chris (Redenstrand) slår en frispark och jag får en touch på den, och jag vet inte om den touchar på en av deras spelare.

”Samo” som har haft mycket problem med hälsenan och ”baksidan” har under hösten visat att han har mycket spring i benen, och utan tvekan tillhört lagets bästa spelare, när en del andra haft det lite motigt.

-Nu senaste matcherna har jag varit igång, och gjort bra prestationer. Kul att få göra två mål, men det krävdes tre poäng.

Brages assisterande tränare Janne Mian, tyckte laget långa stunder spelade jämt med BP.

-Första tjugo har de, sedan äter vi oss in i matchen, och tar över lite grann. Och i andra startar vi bra, och har minst lika mycket boll. De är bollskickliga, vi försvarar oss väl. Det är få chanser de skapar i öppet spel, förutom 3-1 målet där de spelar in. Annars är det individuella misstag, säger en ovanligt dämpad Bragetränare efter matchen.

-Man är alltid besviken efter en förlust. Jag hade hellre sett de gjort tre bra mål mot oss. Nu bjuder vi på två mål, och det känns onödigt. Sedan får de fira här, och det är alltid tråkigt, säger Janne med ett ansträngt leende.

Vad är det som gör BP tar hem matchen?

-Det är våra individuella misstag. De är så pass skickliga att de straffar oss när vi gör de här misstagen. De gör också en del misstag och vi stjäl bollen i deras press, men vi har inte förmågan att straffa de. Det är det som är skillnaden.

-Vi går in med kraft och försöker, när vi ska forcera i slutet. Det känns surt, för om vi inte hade gjort de här misstagen hade vi kunnat ge de en ännu bättre match.

Är det några spelare som du vill plussa för efter matchen?

-”Samo” gör det bra, även om 3-2 målet är ett självmål, men han ska ha cred för det. ”Zäta” gör det bra i backlinjen, Malte (Persson) tar kliv i varje match, han har jobbiga spelare mot sig, men löser det bra.

Nu återstår det två matcher. Västerås SK hemma på lördag, och Halmstad helgen efter på Örjans Vall.

-Det är två matcher kvar, och vi ska ta det ända i kaklet.

Johan Arvidsson, fick spela från start, och från sin offensiva position, var han delaktig i flera av Brages framstötar. Som alla andra i och runt laget, var det inga glada miner efter slutsignalen.

-Direkt efter matchen är man besviken. Det gick sisådär för mig. Jag gör några bra aktioner, men också några mindre bra. Vi gör en helt okej match, men bjuder de på två mål.

Vad fattas för att vi ska få med oss poäng från den här matchen?

-Det är det sista, att vi inte är effektiva sista tredjedelen, att komma till bättre, hundraprocentiga lägen. Vi måste bli mer kraftfulla i det sista för att ta oss igenom försvaret.

Ni skjuter en del skott från distans, var det sagt att ni skulle göra det?

-Det var blött i gräset, och det kan vara överraskande för målvakten att få några långskott mot sig med en obehaglig studs, eller något, som kan ge mål. Så det är värt att testa lite.

Med 2-0 underläge efter en halvlek, kändes det som vi var långt ifrån att få med oss några poäng. Även om vi spelmässigt gjorde en godkänd insats.

-Vi kände att vi hela tiden var med hela matchen, och spelade okej fotboll. Efter att vi bjudit de på två mål, ville gå ut och visa och få in ett tidigt mål och sedan vara med och spela om det, och få med oss en eller tre poäng.

Bara sju minuter efter 2-1 reducering, kunde BP på sina första riktiga målchans, efter paus, göra 3-1 genom Nikola Vasic, och det kändes matchavgörande.

-Så klart det är tufft, men vi hade fortfarande tro på att vi kunde göra två mål, i och med att vi var med och spelade bra. Det var att vi skulle komma igenom det sista, men som sagt var, BP är effektiva och kontrar hårt på våra misstag. Idag var de lite bättre i båda ändarna av planen, och det gav de tre poäng.

-Det är bara att gå in och avsluta snyggt och ta sex poäng på de två sista matcherna, och sätta en grund för nästa säsong. Vi vill avsluta starkt. Alla är revanschsugna och vill visa fansen hemma att vi vill det här, och ska avsluta snyggt, säger Johan Arvidsson.

Eirik Asante Gayi gjorde sin åttonde match från start, och spelade mittback tillsammans med Alexander Zetterström.

Brommapojkarna hade inför matchen, tre ”matchbollar” för att kvalificera sig för allsvenskan 2023, och kunde vid vinst mot Brage säkra avancemang. Laget tog också första tillfället i akt, att avgöra.

-Innan matchen ville vi förstöra det för dem. Vi ville inte att de skulle klara det. Det blev en tuff match. Dålig start, och hela första halvlek var kaos. De straffade oss hårt på våra misstag. I andra försöker vi allt vi kan. Det räcker tyvärr inte, säger Eirik hur känslan var att spela inför hemmapubliken, när BP kunde bli klara för allsvenskan.

Brages norrman tyckte man hanterade på ett okej sätt, hur man tog sig an Brommapojkarnas forwards.

-Vi visste att de har en stor stark kille, men jag tycker ändå när vi låg kompakta var vi ändå bra. De har ett bra lag, med spelskickliga spelare, och de straffade oss hårt, på våra misstag.

Hur stor betydelse hade det tidiga 1-0 målet för resten av matchen?

-Det kom ändå så pass tidigt, att vi ska klara att vända på matchen, men det är klart det tar mentalt. Det gällde att tänka att det står 0-0. Vi gör en bättre andra halvlek, det räcker tyvärr inte. Vi provar allt vi kan.

Vad säger du om din match?

-Det gick helt ok, men jag kände mig personligen besviken. Jag kan inte vara nöjd när vi släpper in tre mål.

Trots den jobbiga förlusten igår, så vill Eirik Asante Gayi, att man försöker visa upp bra spel, i de två omgångar som återstår.

-Det handlar om att avsluta starkt. Vi kan gå in i nästa säsong med ett mål. Då ska vi upp! Det gäller att visa karaktär i de två sista matcherna.

Text: Per Lindgren.